”Matrevolutionen” av Andreas Eenfeldt

Om det är någon hälsobok som man bör läsa- är det just ”Matrevolutionen”. Boken inleds med en beskrivning av den kost vi är designade för att äta dvs hur våra förfäder åt och levde. Att socker och vitt mjöl inte hör hit bör man vara medveten om… Vi har sedan femtiotalet blivit skrämda till att fett är farligt för oss, och här i boken får vi följa med på denna resa bakåt i tiden, där myterna en gång föddes. Andreas skriver om hur och varför de fick sådan respons och genomslagskraft att vi än idag blir rekommenderade denna kost - som nu börjar visa sig göra allt fler människor sjuka istället för friska.

Alltsedan nyckelhålsmärkningen infördes i Sverige, har folk blivit fetare och fetare. Alltså - ju mer vi aktat oss för fett, desto fetare har vi blivit. De västerländska sjukdomarna som diabetes typ 2, högt blodtryck, fetma och dåliga kolesterolvärden har inte minskat av dagens rekommenderade kostråd - utan tvärtom ökat. Samma sak gäller för cancer. Vad beror det på?

Många äter idag kolesterolsänkande mediciner - då var och varannan rekommenderas detta av sina läkare. Andreas förklarar väldigt enkelt hur kolesterolmyten uppkom, hur det kom sig att en hel värld köpte denna teori - och än idag lever efter den. Miljoner människor runt om i världen äter idag statiner helt i onödan. Är du en av dem?

Den sista delen av boken handlar om LCHF, hur och vad man ska äta - vad man ska tänka på och undvika.

Kan man äta sig frisk med naturlig mat? Hell yes, säger jag. Det skadar i alla fall inte att prova. Vi kan ju knappast bli sjukare och fetare än vad vi är idag….

Jag är absolut med på en matrevolution!

Andreas Eenfeldt är läkare och specialist i allmänmedicin. Främst intresserar han sig för hur maten och livsstilen kan förbättra patienternas hälsa och minska deras medicinbehov. Han driver även Sveriges största hälsoblogg Kostdoktorn.seoch är en flitigt anlitad föreläsare för både allmänheten och sjukvårdspersonal.

5 reaktioner till “”Matrevolutionen” av Andreas Eenfeldt

 1. Salve,
  Jag saknar medicinska kunskaper så jag kan endast referera till med stöd av min egen empiri, dvs. min erfarenhet av LCHF dieter.
  För ca fyra år sedan, hade jag hypertoni, en blodtrycks nivå som trots medicineringen, kunde inte kontrolleras enligt en flertal läkare. Min mage befann sig på ruinensnivå (ett vad idag vi skulle kunna beteckna som en grekiskmage utan medelhavskost förstås).
  Jag var kontinuerligt trött, inte särskilt överviktigt heller.
  Hade en artros i högre axel.
  Sedan barndomen har jag lidit, av ett kraftigt gräs allergi som förstörde en hel del av min livskvalité.
  Då i det prekära hälsoläge jag befann mig i, kom jag i kontakt med LCHF.
  I brist på annat bestämde jag mig för att prova LCHF.
  Efter ett relativ kort period, månader ungefär, började mina ovanrefererade medicinska åkommor, att minska kraftig eller delvis försvinna.
  Vad detta beror på vet jag inte riktigt. Som sagt jag erhåller inga specifika kunskaper på detta område. Men vän av logiken kan fråga sig, är det slumpen eller LCHF, som har åstadkommit dessa hälsoeffekter hos mig. Är jag en unik varelse. Både ja och nej. Förmodligen mindre unik hälsohänseende.
  The taste of the pudding is on the eating. Med detta menar jag, efter en stor filosof, att om kartan (teorin), inte överensstämmer med terrängen, kan det inte vara felet hos den sista.
  LCHF emellertid hotar gigantiska ekonomiska intressen. All det stöd som EU och USA ger till spannmåls producerande bönder, är en inte endast enorm prestige förlust för politikerna, och andra makthavarna, utan även, hotar det ekonomiska systemet; snabbmat, etc.
  Men även läkemedelindustrin skulle drabbas mycket kraftigt om det visade att LCHF.are hade rätt.
  Och detta är oerhörd farligt. Att hota stora ekonomiska intressen, eller koncensus, vet jag vad historiskt sätt har betytt.
  Det är en tanke man knappast vågar man tänka till slut.
  Att bryta gamla konventioner och paradigmer, är förvisso ingen barnlek.
  Jag är 60+ och har inga hål i tänderna, det kan bero förstås på mitt genetiska arv, vem vet? Men hur förklarar man de andra positiva hälsoeffekterna?
  PS: I Italien, Milano, har jag en gammal ungdomsvän, som är en framstående kardiolog (hjärtläkare).
  Vi har diskuterat LCHF många tillfällen. Han i sin tur har implementerat LCHF med stor försiktighet, på några patienter, och detta med förvånande positiv resultat.
  Att vara eller icke vara en vara eller LCHF:are, är frågan…
  Vänner, nu går jag och klipper gräset, istället för att som tidigare byta i det! Naturligtvis man ska tvivla på allt, hälsan bör inte vara en totalitär religion, framför allt inte i denna märkliga värld, som förhoppningsvis i en snar framtid blir betydligt bättre i etisk och alla andra avseenden. PS: I det långa loppet blir det mesta bättre…

  1. Hej Alfredo!
   Oj vilka fantastiska hälsovinster du har gjort! Gratulerar! Jag kan bara instämma i det du säger och tackar för dina synpunkter och tankar som du delar med dig av. Allt gott åt dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *