Primal living

Har spenderat alldeles för många timmar på en viss blogg och det börjar färga av sig. Att äta naturlig oprocessad mat går numera på rutin, men nu börjar jag snegla lite mot paleo. Det finns 3 anledningar till varför jag vill prova detta.

 • Jag äter sjukt mycket mjölkprodukter. Ost, grädde, keso, kesella, crème fraiche, proteinpulver - you name it. En eller flera av dessa produkter ingår i alla mål jag äter. Jag mår inte dåligt av det på något sätt, men kanske att det inte bör uppta en så stor andel av mitt dagliga matintag?
 • Jag vill hitta den ultimata kosten, både vad gäller träningsprestation och ett hälsosamt friskt liv. LCHF är fantastiskt, men är paleo kanske ännu lite bättre?
 • Vill träna efter Sissons ”The primal fitness” koncept. Det går i stort ut på att basen i ens träning är gång eller lätt jogg, cykling etc. Man ska inte konditionsträna som en idiot, dvs timmar på crosstrainern eller löpbandet. Han har ett bra namn för denna typs av träning-cronic cardio 😀 . Mellan 2-5 timmar cardio i veckan, då pulsen ligger på 55-75% av max. Väldigt easy alltså. På detta lägger vi till styrketräning 2-3 gånger i veckan. Alltid helkropp och övningar som tränar många stora muskelgrupper samtidigt. Isolerade övningar rekommenderas inte. Till sist lägger vi till ett kort intervallpass - och veckans träning är biff. Nu tränar jag redan snarlikt detta upplägg. Skillnaden blir den lågintensiva cardion - som jag i vanliga fall inte brukar utöva.

Vad gäller kosten är jag lite brydd. Enligt paleo går mjölprodukter bort, men smör är ok. Vissa säger att grädde är ok, andra inte. Frukt och bär är tillåtet, men bär rekommenderas eftersom de innehåller mindre socker. Rotfrukter är en annan sak som ingår, men vanlig potatis går bort och ersätts med sötpotatis. Vad gäller kvaliteten på maten vid paleo ska man alltid eftersträva de renaste och bästa produkterna, dvs ekologiskt, organiskt, gräsbeteskött, icke odlad fisk osv.

Sitter och känner att jag är ju ganska primal redan! Vad jag bör göra är att dra ner på intaget av mjölkprodukter, inte utesluta dom helt - de är ju en mycket bra protein och kalciumkälla - men som sagt cut back some. Periodisk fasta får väl också räknas till det primala - och det fungerar bra för mig, så länge jag äter WHEN. Det innebär att man äter när man är hungrig och hoppar måltider om man inte är det. Man lyssnar helt enkelt på sin kropp. Vad gäller träningen är jag rätt på den. Ska bara lägga till ett par PW: s, så är vi hemma där med.

Kan dessa små förändringar, mindre mjölkprodukter och mer promenader ha sådan stor betydelse för ens välmående, prestation och en mer tonad kropp? We´ll see. Jag ger det 30 dagar - och sen kör vi en utvärdering på detta. Primal it is!

8 reaktioner till “Primal living

 1. Är också lite sugen på att testa Paleo. Äter redan LCHF, lite fundersam på hur jag ska klara mig utan kaffe med grädde bara 😉 Men ska nog börja lite smått med att minska på mjölkprodukter. Ska bli intressant att läsa din utvärdering om 30 dagar. Tack för en fantastisk blogg, keep up the good work!

  1. Hej Monaco och tack så jättemycket för dom fina orden! You put a big smile on my face 😀 . Att börja med att trappa ner på mjölkprodukterna tror jag är en sund ”ingång” och kommer själv att göra så. Jag kommer nog inte sluta använda mjölkprodukter helt, men jag kommer välja mina tillfällen då jag använder dom. Jag tycker det ska bli intressant att testa min kreativitet i köket, när nu denna ”enkla” genväg till god mat(crème fraiche och grädde) typs tas bort…Vi får la se!

 2. Hej!
  Vilken härlig blogg du har! Riktigt trevlig läsning! 🙂
  Jag har själv kört paleo i snart ett år nu och kunde inte må bättre! Kör mjölkprodukter ibland i form av ost och smör, men märker att jag inte mår särskilt bra av det. Jag mår inte dåligt, men jag mår inte lika bra som när jag undviker mjölk.
  Det ska i alla fall bli spännande att följa din resa!
  Lycka till! 🙂
  /Petter - paleowithdessert

  1. Hej Petter!
   Amen tack vet jag :D. Nu var jag ju bara tvungen till att kolla in din (er) sida, och yes - jag kommer tillbaka! Mycket inspirerande läsning och så såg jag att vi hade ett par inlägg som handlade om typs samma saker (socker, cancer, PF m.m). Kul ju! Det finns fler som jag 🙂 Jag kommer nog ha lite problem i köket vad gäller inspiration nu i början - men är säker på att det ger med sig efter ett tag. Kommer säkert slinka ner lite ost och grädde då och då - men vid väl valda tillfällen och inte som nu - till typs varje mål.
   Enjoy the weekend!

   1. Hej!
    Kul att du hittade till oss också! 🙂
    Ja, jag märkte att vi har en del liknande ämnen. Kul att vi är några stycken som sprider budskapet! 🙂
    För bra receptinspiration så kan jag tipsa dig om foodee (www.thefoodee.com) om du inte redan hittat dit. Där finns det massa härliga recept och alla är paleo approved! 🙂
    Sen är nog nyckeln att inte göra det svårare än vad det egentligen är. Ät bra mat och ha kul liksom! 🙂

    Trevlig helg till dig med!
    /Petter

    1. Mycket bra receptlänk! Ett ställe att gå till när inspirationen tryter! Gillar ditt tänk - ät bra mat och ha kul 🙂 Jag tar det till mig och bara gör det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *