Bakläxa!

Sprang förbi lite hälsotidningar på Pressbyrån och fastnade för den här rubriken ”Sanningen om LCHF - smal inte alltid det samma som frisk”. Very spännande tänkte jag. Vad är det nu som ska sågas? Bläddrade lite i tidningen och hittade vad jag trodde var artikeln, men vad jag hittat visade sig vara en krönika. Skriven av en PT/mental coach. Rubriken- ”LCHF är bara en trend”.

Jag tror att detta är den absolut vanligaste och största missuppfattningen när man pratar om en kost baserad på ett högt fettintag. Det här grundar sig på en pinsamt dålig, förvriden studie som gjordes på 1950 talet av Ancel Keys. Har skrivit ett inlägg om detta för läääängesedan. Kolla här om du vill.

En annan studie som ligger till grund för igenkloggandet av artärer gjorde man på kaniner. Man tvångsmatade dessa växtätare med kolesterol. Ingen naturlig mat för gnagarna alltså. Kolesterolvärdet brakade såklart i höjden, och efter en tid började kaninernas artärer att ändra utseende. Till slut påminde de om tidiga stadier till mänsklig åderförkalkning. Kolesterolet satte sig d0ck inte bara i artärerna, utan samtliga organ i kaninen sög upp det som en svamp. Men vad är det som säger att vi reagerar som kaniner? Människan är ju en allätare och inte en växtätare som kaninerna

När ska vi släppa denna fettfobi och inse att ett högt fettintag inte är farligt?

 • Ett högt kolesterol påstås förorsaka åderförkalkning och hjärtinfart. Talrika studier har emellertid visat att människor med ett lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som människor med ett högt.
 • Vi producerar själva 3-4 gånger mer kolesterol än vi äter. Produktionen ökar när vi äter för lite kolesterol och minskar när maten redan är rik på kolesterol. Man kan alltså inte påverka sitt kolesterol nämnvärt med förändrad kost.
 • Matens innehåll av kolesterol och animaliskt fett har inget med åderförkalkning eller hjärtinfarkt att göra. Till exempel har mer än 30 vetenskapliga studier visat att den mängd fett som infarktpatienter ätit innan sjukdomen inte var större än den mängd som friska människor äter.

För alla som tvivlar rekommenderar jag böckerna ”Fett och kolesterol är hälsosamt!” och ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv” av Uffe Ravnskov.

Men för att återgå till krönikan…Jag måste bara dela med mig av fler sköna påståenden från författaren..

”I TV programmet Älskling du har blivit en tjockis måste deltagarna äta enligt LCHF. Jag tycker det är synd att en diet där man tar bort ett av våra viktigaste näringsämnen ska få så mycket positiv uppmärksamhet”.

Mohoho. Sedan när blev kolhydrater essentiella? Fett är det, protein är det - kolhydrater NOT! Check out this post.

”Om man äter för lite kolhydrater får varken hjärnan eller musklerna tillräckligt med bränsle.”

Eeeh jo. Kroppen kan tillverka glukos från fett och protein och tillgodoser på detta sätt hjärnan och musklerna med bränsle. Om man är elit idrottare kan man behöva äta mer kolhydrater, men den vanliga vardagsmotionären behöver det inte.

Det är inte ofta jag reagerar på uttalanden och åsikter i media och andra informationskanaler när det gäller hälsa och träning, men när man gör så här gammalmodiga, felaktiga och dumma uttalanden måste jag bara slänga in handduken och säga att det räcker nu. Vi behöver inte fler felinformerade, fettskrämda hälsogurus i det här landet. Tillbaka till skolbänken och läs på vet jag.

Med tanke på allt mättat fett jag satt i mig sedan jag började med den här kosten (typs 2005), så borde jag ha rejält igenkloggade artärer och ett kolesterol som är under all kritik. Gissa vem som ska göra ett besök på vårdcentralen inom kort 😉

7 reaktioner till “Bakläxa!

 1. Jätteintressant. Liksom din blogg i övrigt, alltid. En väldigt stor inspirationskälla, även om jag inte äter LCHF - men (numera) en kost med få kolhydrater, bra fettkällor och gärna ekologiskt och raw.

  En sak jag undrar över är dock att jag hört från läkare att antalet tarmcancerfall ökat och att man tror att det har med kolhydratfri kost att göra. En effekt av att det tar längre tid för maten att passera tarmen, pga få fibrer bl.a
  Hur ser du på det?

  1. Hallå Stellabystardust!
   Vad kul att du gillar bloggen! Glad tjej här 🙂
   Jag tror inte på kopplingen mellan tarmcancer och lågkolhydratskost. Varför? Det finns flera folkslag som i stort sätt lever på endast kött och fett (bla massajer och inuiter) - dvs inga kolhydrater- och cancer finns typs inte bland dessa folkslag.
   Sen tycker jag att fibrer är överskattat och jag har endast mig själv som referensram. När jag själv åt en massa fibrer hade jag problem med magen, uppsvälld, ofta ont, ”pratig” mage. Nu med vattenlösliga fibrer är magen snäll och tyst 🙂
   Jag tror däremot att man skall vara försiktig med processat kött och nitriter,socker och tillsatser. Där kan jag tänka mig finns en koppling mellan cancer och kost.

   Ha det bäst!

   1. Sant..
    Men hm, det där med pruttigheten kan ju vara just att tarmen jobbar mindre med lågkolhydratkost också.

    Intressant oavsett, men jag hoppas det är fel för även jag håller med om en massa positiva effekter av lågkolhydratkost.
    Tack för ditt svar och åter igen tack för en kanoblogg!

 2. Så mycket bra läsning 🙂

  Det är väl kombinationen om man äter både mycket kolhydrater och fett som inte är särskilt bra. Men det gör man ju inte med LCHF. Är inte jätte big fan av den kosten eftersom jag själv inte mådde så bra på den. Men det betyder ju inte att det inte funkar för andra. Och det är det som är så viktigt att tänka på! Man måste helt enkelt äta på det sätt som passar en själv. Sen är det ju så mycket som spelar in. Hur mycket tränar man? Och vilken tid på dygnet? Vad har man för rutiner? Och man måste ju prova för att veta 🙂 Riktigt intressant med kost och kombinationen träning 🙂 Superbra blogg!! Substans i det du skriver!

  1. Helt rätt att kombon kolhydrater/mycket fett är dåligt. Det gäller att hittar rätt balans efter ens egna förutsättningar. Alla måste ju inte äta strikt LCHF - utan kan äta en liberalare form. Precis som du säger får man prova sig fram. Meningen är att man ska må bra, i magen, mentalt och på gymmet 😀 Ha det bäst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *