Celsius - what´s the deal?

juni 26, 2012 i Jag dissar

Ett hälsosammare val- välj din favorit!

Wo wo wo, stoppa pressarna och backa bandet! Denna dryck har blivit ganska hypad och hyllad till skyarna för sitt ”naturliga”, uppiggande innehåll, men framför allt förmågan den ska ha - till att bränna extra kalorier. Är det verkligen så? Fastnade för denna annons där man kan läsa följande:

  • 13 utmärkelser - bland annat för ”Bästa funktionella dryck.” Vad är en funktionell dryck? Har försökt googla det, men hittar inget. Om man går in på Celsius sida/press/ hittar man några loggor från bland annat Retailer Choice av CSP som nominerade Celsius som bästa nya produkt 2009. Vad har det med funktionalitet att göra? Jag kanske är dum. It´s probably the lack of carbohydrates 😉
  • Vitaminberikad. Nödvändigt? Inte om du äter en varierad kost. Vitaminberikad används ofta som ett ”trovärdighetsord”. Finns detta ord på förpackningen är det likvärdigt med en ”bra” produkt - vilket absolut inte behöver vara fallet.
  • Koffein och Guarana stimulerar kropp och sinne. Ja båda ämnena är kända för att vara uppiggande. Man kan även dricka kaffe, te eller cola för att bli ”stimulerad”.
  • Sex vetenskapliga studier finns publicerade om Celsius funktioner - både i träning och till vardags. De är finansierade av Celsius och 5 av 6 studier är genomförda vid University of Oklahoma (oj vad praktiskt 😉 ) Man har använt sig av ett fåtal personer vid alla studierna. Man har inte tagit hänsyn till deras livsstil i övrigt - såsom kost, rökning, övrig koffeinkonsomtion, stress - vilket känns ganska relevant. Studierna gjordes även på stillasittande personer i samband med att de började träna. Intressant längre artikel kring detta finns på matvett. se
  • Fylld med antioxidanter från grönt te och ingefära. Antioxidanter finns som sagt i te, ingefära- men även i bär (frukt) nötter och fröer. Och just det ja - även alla kålväxter är packade med antioxidanter.
  • Noll gram kolhydrater - sockerfri. Den är sötad med sukralos, som är kemiskt framställt (precis som Aspartam). Sukralos bryts ner mycket långsamt i naturen och de eventuella följderna av naturens oförmåga att snabbt bryta ner substansen har inte utretts. Hur sukralos eventuellt skulle kunna påverka miljön är oklart. Hur påverkar det kroppen? På samma sätt som Aspartam?
  • Sex friska smaker - välj din favorit! Äääääh, jag väljer………INGEN!

Men för att återgå till påståendet ”Celsius- ett hälsosammare val”. Ja det beror på vad du väljer mellan. Står valet mellan en cola och Celsius så check - då blir Celsius ett hälsosammare val. Står valet mellan en kopp grönt te smaksatt med riven ingefära - då blir Celsius det sämre valet.

Men hur var det nu med den påstådda kaloriförbrännande effekten? Enligt en av studierna som gjordes resulterade Celsius i en högre termogenisk effekt (högre energiförbrukning) i jämförelse med Cola light. Cola light höjde den termogeniska effekten men inte lika mycket. Den termogena effekten kom ifrån koffein, grönt te och möjligtvis guarana, vilket Celsius innehåller en större mängd av än just Cola light. Författarna till studien poängterar att effekten av upprepande och kontinuerlig användning av Celsius är okänd i nuläget.

Slutsats: För att bli pigg behöver du alltså inte dricka Celsius. Du kan lika gärna dricka kaffe, te (eller coca cola och Red Bull om du inte bryr dig om näringsinnehåll). En sötad vitaminberikad dryck kan inte heller ersätta de ämnen du får i dig via riktig mat. Innehållet i en Celsius skiljer sig inte nämnvärt från Red Bull. Hur kommer det sig då att Celsius är så respekterat i gymvärlden medan Red Bull inte är det? Är det marknadsföringen som gör skillnaden, eller är det bara okunskap?