Byssan lull- kitteln är full med E-soppa

Buljong är en produkt jag helst undviker. Why? Har inte hittat en endaste som har ett vettigt innehåll. Sist jag var och storhandlade bestämde jag mig för att gå igenom buljongsortimentet. Visst måste det finnas en, som består av bra ingredienser. Mina ögon drogs snabbt till den här finingen från Knorr…

”Noga utvalda ingredienser” kan vi läsa på paketet. Det känns tryggt och bra för mig som konsument! Precis vad jag är ute efter. Jag vänder på förpackningen och läser igenom innehållsförteckningen:

Salt, mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat, veg.olja, oxköttextrakt, maltodextrin, E150c, härdat vegetabiliskt fett, jästextrakt, modifierad stärkelse, lök, arom, kryddor, citronsyra, vegetabiliskt fett.

Är det här ett skämt? ”Noga utvalda ingredienser”…Får man lov att skriva så, på en produkt som i stort sett bara innehåller skit? Salt, E621, E627, E631 (inte bara en utan TRE smakförstärkare) maltodextrin (”snabbsocker”), färgämne E150c, härdat vegetabiliskt fett ( sämsta tänkbara kemiska fettblandningen ever) jästextrakt (ännu en smakförstärkare?) modifierad stärkelse*, lök, arom, kryddor, citronsyra, vegetabiliskt fett.

”Noga utvalda ingredienser”…I´d say E-soppa någon?

*Modifierad majsstärkelse, finns i tusentals innehållsförteckningar. Så här gör man den, enligt den vanligaste tillverkningsmetoden. Vanlig majsstärkelse blandas i en jättelik reaktortank med propylenoxid – som är en petroleumprodukt framställd av naturgas, klor och lut eller saltsyra – tillsammans med fosforoxiklorid, en vätska som är så lättflyktig och reaktionsbenägen att den måste hanteras med största försiktighet. Denna kemikalie, som även används vid tillverkning av bekämpningsmedel, reagerar våldsamt i kontakt med vatten och bildar saltsyra och fosforsyra samtidigt som stärkelsemolekylerna i majsen förändras och kloreras. Om den modifierade stärkelsen dessutom ska blekas, vilket kan behövas om den ska nyttjas som ljus fyllning i vissa livsmedel, behandlas den nu med exempelvis svavelsyra. Det färdiga resultatet av dessa processer är en flytande substans som renas från sina kemikalier och sprejas in i gigantiska tankar för att där snabbtorkas till det pulver som levereras till livsmedelsindustrin och hamnar i bl a yoghurt, salladsdressing och fiskgratäng.

9 reaktioner till “Byssan lull- kitteln är full med E-soppa

 1. Håller med, den enda jag hittat är väl renee voltaire som är ren, men den är däremot svindyr
  🙁 är ännu värre att hitta rena matprodukter i vanliga matbutiker här i usa. De har tillsatser i ALLT!

  1. Ja det kan inte vara lätt att hitta rena produkter i USA 🙂 Du är den andra som tipsar om Reneé Voltaire, så det känns som ett givet inköp. Säkert dyrt som du säger, men smakar det så kostar det 🙂

 2. http://www.reneevoltaire.se/produkter/?product=83&e=l
  69:- är ganska saftigt pris men tycker definitivt det är värt det om man nu kan undvika alla konstiga ingredienser.

  Det är tom svårt att hitta krossade tomater och vanliga kryddor utan nåt konstigt tillsatt. Så jäkla irriterande. Men snart flyttar jag hemåt, ser fram emot det!

 3. Finns ett flertal bra, ekologiska buljonger! En av de bättre kan hittas på http://www.lowcarb.rawfood.se tillsammans med massa andra underbara produkter. Deras buljong innehåller: ”Havssalt, Maltdextrin av majs och grönsaker, palsternacka, lök, purjolök,persilja, morot, palmolja, kryddor och örter (gurkmeja, vitlök, peppar, dragon, libbsticka)”

  Riktigt fin blogg för övrigt, hittade hit idag och håller precis på att prova pastareceptet med hackad, färsk basilika som tillägg. Hoppas det lyckas 😛

  Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *