Metabolic resistance training äger!

Nu har jag kört metabol träning i drygt en månad och jag är helt såld. What is? Det är ett högintensivt styrketräningspass, med ganska kort vila mellan övningarna. Styrka och kondition i ett och samma pass helt enkelt. Varför gör jag det här? Förutom det faktum att jag ville ändra sättet jag tränade på (man kan inte köra tung styrketräning forever and ever ever - måste variera sig) gick jag igång på fördelarna man får av MET-träning:

 • Tidseffektivt
 • Tränar igenom hela kroppen på ett pass
 • Muskelbyggande
 • MAXIMAL FETTFÖRBRÄNNING!

Det finns många sätt man kan genomföra ett MET-pass på. Man kan exempelvis göra en cirkel och köra igenom den ett par gånger, eller som jag - superseta, och köra klart innan man går vidare till nästa superset. Det viktiga är att välja övningar som använder stora och många muskelgrupper samtidigt, just för att få upp flåset och på så sätt öka förbränningen ytterligare. Att sitta ner och göra bicep-curls och andra isolerade övningar för små muskelgrupper är så långt ifrån metabol träning man kan komma 🙂 . Det ska vara TUNGT, SVETTIGT och pulsen ska vara HÖG!

Såhär ser ett pass ut. U get the picture va? A1 är en tung styrkeövning som följs av A2 som är explosiv och rejält pulshöjande - och så rullar det på. It´s a killer.

Har tänkt mycket på Cross fit senast tiden. Det är ju definitivt MET-träning rakt igenom. Har två major hang-ups här bara. Det första är att det är vansinnigt dyrt. Vi pratar typs 1100:- i månaden för både SATS och CF. Det går ju bara inte. Hade varit tvungen att gå dit 7 dagar i veckan bara för att känna att jag utnyttjade mina medlemskap 🙂 Övertränad tjej här ha ha ha.

För det andra skulle jag ha tjock prestationsångest. Gillar inte gruppträning, gillar inte att bli ihop parad med random peoples som krävs i parövningar heller…. Det blir för nära liksom. My space - your space. Nä….Jag är nog inte redo för CF än.

Men nu vill jag veta hur ni tränar girls! Hur många armhävningar kan ni till exempel göra? Vad tar ni i marklyft? Bänkpress? Vad har ni för träningsupplägg? Ge mig lite input!

Nu ska jag ut och fixa morgondagens frukost och lunch. Fast jag vet inte om man kan kalla det frukost…De dagar jag tränar på morgonen (dvs typs allt som oftast) kör jag ju min PRE-WO (BCAA, kaffe, kokosolja, kokosmjölk) innan träning och efter träning tar jag min nya favvo PWO - kokosvatten och whey. Den intas typs vid 09.00. MEN….sen äter jag inte förrän kanske vid 13.30-14.00. Varför? För att jag inte är hungrig. Har lite mental ångest över det hela. Det känns inte bra att gå så länge utan att äta, samtidigt känns det dumt att äta bara för att…Många som fastar 16/8 gör såhär, med undantaget att de sörplar BCAA 3-4 ggr innan dagens första mål. Förstör jag för mig själv genom att inte äta/inta mer BCAA?

Med denna stora fråga lämnar jag er för idag ;)Over and out world!

19 reaktioner till “Metabolic resistance training äger!

 1. En fin sak med CF är att du inte behöver vara medlem. Eftersom du redan går på ett gym har du troligtvis det mesta du behöver där sedan plockar du bara din WOD ”mainsite” som jag tror CF-människorna kallar det. Visst, det kanske inte finns romerska ringar och rep att klättra i på SATS men då är det bara att byta ut det mot en snarlik övning eller ta en annan WOD.

  Jag håller på och prövar lite träningsupplägg, men det lutar åt att det kommer vara ett rullande schema med tre typer av träning. Pass 1 löpning, pass 2 TRX, pass 3 Plyometrisk träning och sedan börjar det om igen. Förhållande vis korta men intensiva pass.

  1. Gillar träningsupplägget, om man bortser från löpningen 😉 Ingen big fan of detta. Nödvändigt med variation känner jag - det höjer motivationen och sedan är ju målet att ha en så mångsidig och funktionell kropp som möjligt. Thanks for sharing!

 2. Träningen låter väldigt lik det upplägg som World of shape kör, de har ett koncept som heter fitnessfighten och använder sig av fustra metoden. Det är en timmes träning varje dag i 30 dgr och man tränar enligt ett liknande schema, 10 min cardio o sen 3×2 set av rygg ben o mage, detta görs 3 ggr, totalt 9 övningar som succesivt byts ut ju starkare man blir. De finns även på fb o varje grupp startar den 1:a varje månad. många når toppenfina resultat på dessa 30 dgr. Man får även ett upplägg för maten, men det är inte lchf utan äta var tredje timme o totalt 1500 kcal per dag. Jag körde i november och januari och lyckades få ner vikt o midjemått som jag håller. Dessutom la det en bra grund för att fortsätta träna då det gav stor effekt på kort tid.
  En annan variant är att köra cirkelfys pass, där jag går varvas styrka m cardio och det blir så tungt man gör det till själv.

  1. Shiiit, en timmes träning varje dag…Har hört talas om fitnessfighten, men aldrig kollat upp vad det är - men now I understand. Inget för mig dock (jag kan ju inte mäta, räkna och väga 😉 ). Men som du säger, säkert en bra ”rivstart” och pepp för många!

   Usch ja, det här med gruppträning… 🙂 Jag har gjort mina försök, men det funkar bara inte. Jag kör på med mina MET-pass och slänger in ett HIIT pass då och då. Måste bara kolla upp lite nya övningar!

 3. såg nu vad du tyckte o grupp pass så glöm det jag skrev om cirkelfys 🙂
  Mitt eget upplägg tex denna vecka är löpning, cykling, cirkelfys, puls (typ aerobicsövningar i fettförbränningsnivå:-)
  jag behöver ha en piska på mig för att träna annars så tar jag inte ut mig ordentligt…därför går jag på grupp pass.

 4. Hej!

  Jag gillar din intensitet, du verkar vara igång hela tiden 🙂
  Är värt och testa ditt träningspass, speciellt nu när jag kört mitt eget så lång tid.

  Jag kör en 6 dagars split. Där jag delar upp muskler efter styrketräningen och så slänger jag in några intervaller då och då. Anledning till en 6 dagars split är för att jag ska orka rulla schemat (utan vila). Detta händer dock sällan utan jag tar en vilodag i alla fall 🙂 men du fattar poängen.

  Detta gör jag för att vill nå en punkt där jag känner mig övertränad och då istället ta två-tre dagars vila och sen köra på igen.
  Klarar för tillfället ca 40 armhävningar, tar 70-80 kg i marklyft och bänkar 75kg.

  //Christine

  1. Hallå Christine!
   Hmmmm…vet inte om jag är igång hela tiden - men när jag väl är igång är jag det till 100%. Shit vad stark du är!!!! Har du tränat länge? och är det 1 rep på max, eller klarar du lixom 8 reps på 70 kg i marklyft? Känner mig som en svag liten räka nu 🙂 75 i bänkpress skojar man heller inte bort ha ha ha.
   Jag är sjukt imponerad!

 5. Hej!

  jag har precis börjat följa din blogg, kör själv LCHF och Crossfit. att köra Crossfit som pass på olika gym är såklart bra men jag skulle rekommendera dig att gå till någon klubb som fokuserar på crossfit eller crossfit och kampsport. Där hittar du träningsglada människor som älskar crossfit och ritkigt duktiga tränare som gör att du maximerar din träning, dessutom kan du hitta billigare alternativ än SATS, jag tror att jag betalar 2700 kr/ termin och då har man möjlighet till 5 pass i veckan. värt att kolla upp i alla fall! Jag har inte riktigt fått kläm på var du bor men i stockholm hittar du Nexus fight center och Crossfit Nordic tex. Lycka till i forsättningen med Crossfit träningen! 🙂

  1. Hallå Camilla!
   Vad kul att du följer mig 🙂 ! Å jag vet att det finns billigare alternativ än SATS, men jag trivs verkligen där. Och sen bor jag typs 5 minuter där ifrån, vilket är enormt viktigt för mig. Måste ha nära till träningen, annars blir den kanske inte av 😉 Om jag tar tag i mina Crossfit drömmar tänker jag gå till en box som du säger. Jag är ju en tekniknörd - vill göra allting rätt och riktigt - och jag känner nog att det görs bäst i en box, övervakad av en grym tränare 🙂 Tack för tipset!

 6. För tillfället kör jag ett marklyftsprogram ( http://tsampa.org/training/scripts/coan_phillipi_deadlift/ ). 1 RM marklyft 75kg innan jag började, långsiktiga målet är att fixa 100kg. Nu närmast är jag glad om jag fixar 80. Kör även ett bänkpressprogram för tillfället ( http://taragon.zxq.net/artiklar/sundsvallsprogrammet.html ). Har fixat 2-3 på 37,5kg, vill känna mig bekväm på 40kg så småningom. Så det blir minst 3 pass på gymmet/vecka. Sen kör jag lite gruppass för att det är roligt, tränar på Friskis så det blir Cirkelfys, HIT, IntervallFlex och Flex (superbra rörlighetsträning). I somras sprang jag rätt mycket men är inte alls sugen längre, blir kanske nåt pass i veckan bara. Det är lite svårt att få in allt man vill träna varje vecka :).

  1. Jag gillar! Det verkar som om att det är fler och fler tjejer som ”vågar” styrketräna, men kanske framförallt som vågar träna tungt och ”på riktigt”. Jag har aldrig testat att göra 1RM på någon övning, men känner att det vill jag absolut göra! Ska kolla in det där marklyftsprogrammet du länkade till. Älskar nya träningstips! Tack för att du tog dig tid att svara 🙂

 7. Tjaa! Jag hittade din blogg för bara några dagar sen och har redan fastnat för den, so keep going:) jag älskar träning och kost, jag kör på lchf och tränar fotboll 6 dagar i veckan + 2 egna intervallpass. Äskart!! Ska dra iväg och köra coopertest nu… Har vart sugen på att köra crossfit jag med men de vette fan nu alltså, Är meningen att jag ska följa med min kompis idag men igår när hon skulle visa en övning dom gjorde där så vet ja inte om ja är lika sugen längre.. Man skulle liksom ställa sig med huvudet på marken och sen lyfta sig upp med armarna så huvudet inte längre skulle nudda marken. De var helt omöjligt, så ja lär träna på det innan jag rör mig dit känner jag hehe blir så fruktansvärt frustrerad när jag ser att alla klarar det utom en själv liksom haha

  1. Hellöööö Sigge! Welcome to Sockertjockens blogg 🙂 Ju fler läsare, desto roligare. Vet precis vad du menar, när du säger att du måste öva innan du följer med kompisen på crossfit. Avskyr när jag är kass på en övning! Good luck anyways

 8. Jag kör Stronglifts 5×5 sedan i början av juni. Det är två pass som varvas - pass A: Knäböj, militärpress, marklyft och pass B:Knäböj, bänkpress, rodd. Förutom det springer jag 2 ggr/vecka i snitt och gör lite vad som faller mig in….plankan, pullups (handflator emot mig), armhävningar…lite sånt. Men lyfta tungt är det jag gillar bäst just nu även om ett pers på milen också vore väldigt smutt!!

  Detta kör jag i kombination med periodisk fasta, som jag började med samtidigt som Stronglifts. Jag tränar i princip bara på morgonen och tar BCAA innan. Jag har slarvat med det tidigare och jag märker väl ingen jätteskillnad på styrkan om jag struntar i det. Jag har bollat med kaloriintaget och fördelningen av makronutrienterna över tiden också så jag vet inte riktigt vad som är vad. Vanligtvis tränar jag typ 6-7.30. Äter BCAA ca 5.45, 8.00, 10.00 och sedan bryter jag fastan med mat 11.30 nånting. Jag är vanligtvis inte hungrig förrän då heller och det verkar funka bra, trots morgonträningen.

  Nu tragglar jag på 35 i bänkpress (vet inte vad mitt max är. Har aldrig assistans och brukar ligga klämd under stången då och då så jag törs inte testa 1RM).

  Mitt 1RM i marklyft är 82,5 men jag klarar 5 rep på 77,5 åtminstone. Har inte testat fler. Ligger på 62,5 i knäböj men borde kanske gå djupare (samvetsfråga).

  För två veckor sedan klarade jag 50 armhävningar. Då blev jag förvånad själv t o m.

  Som någon skrev ovanför: det är svårt att hinna med all rolig träning!

  1. Hallå Elin!
   Sjukt kul med Stronglifts 5×5!!! Precis innan jag började PT träna, hamnade jag på den sidan och blev lite hooked, men tappade det ganska snabbt för han skickade ut nyhetsbrev typs 3 gånger om dan :), så jag hann inte ens träna efter programmet. Men det är ju dom övningarna man ska köra.

   82.5 kg i marklyft - det skojar man inte bort, inte 50 armhävningar heller….You is strong! Jag klarar väl en 60 i marklyft och typs 25 armhävningar. Har en bit kvar alltså
   Fenx for sharing - alltid kul att höra om hur andra girls tränar och äter!
   Ha det bäst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *