Hemmagjord majjo vs. köbe

Gör din egen majjo! Det är superenkelt och du slipper tillsatser, socker och den blir garanterat godare. Receptet räcker till 2-3 dl.

3 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft
ett par droppar ättika
2 tsk dijon senap

2-3 dl neutral olja (ej kallpressad)
salt, peppar

Viktigt att alla ingredienser har samma temperatur. Lägg fram äggen i god tid alltså. Vispa ihop gulorna med ättika, vinäger/saft och senap. Börja sedan droppvis hälla ner oljan i äggen, samtidigt som du vispar. Man kan börja hälla olja i en tunn stråle när det tjocknar något. Viktigt att inte hälla på för mycket olja åt gången, då majjon kan skära sig. Häll på olja tills du uppnår önskad konsistens på majjon. Smaka av med salt och peppar.

Prova att smaksätta majjon med olika saker. Typs..

 • Vitlök
 • Finriven parmesan
 • Saffran
 • Curry
 • Chili
 • Chili/tomatpuré

Nästbästa alternativet jag hittat är den här från Kavli. Inga tillsatser, men däremot finns det socker i den. That´s why I make my own 🙂


9 reaktioner till “Hemmagjord majjo vs. köbe

 1. Majonnäs är underbart gott. Jag gillar din blogg, tycker du skriver bra om intressanta saker. Men jag har en liten önskan och det är att ha någon form av avskiljning mellan google-annonsen högst upp i inläggen och själva texten. De är så lika så jag flera gånger blandat ihop dem.

   1. Går det kanske att vänsterställa inläggstexten så skiljer den sig mot annonserna. Eller är det så illa att annonserna anpassar sig?

    Jag gillar också din blogg och är så nyfiken på om det här med att det är obalanser i systemet ger upphov till överskottsfett olika ställen och korrigering av obalanserna ger effekter. Väntar på din analys och slutsats.

    1. Gomorron! Jo visst kan man vänsterställa texten. Så går det bli!
     Jag är själv nyfiken på resultaten, och grymt skeptisk 🙂 får se vad som händer.

 2. Hemgjordmajjoär verkligen supergott! Hittade ett recepthos Åse 56 kg som är ännu enklare. det går ut på att allt ska vara kylskåpskallt och man använder hela ägget.
  1 ägg, 2 dl neutral rapsolja, 1-2 tsk fransk senap, 1-2 msk pressad lime, salt, peppar och ev.andra kryddor. Jag brukar använda chilipeppar och vitlök. Ibland extra lime och dragon för att få till en bea. Det fina med den är att man blandar allt i mixerbunken, sätter ner stavmixern och på 30 sekunder är den klar! Inget droppvis och försiktigt! 🙂

 3. Låter supergott!
  såg på nyhetsmorgon när sveriges mästerkock gjorde en jätteenkel majonäs, man behöver knappt tänka när man rör ihop den, verkar likna ”susannes” majonäs spana in den här: http://www.recept.nu/1.327845/sigrid_barany/tillbehor/majonnas_och_rosmarinmajonnas

  1. Jag gillar 🙂 Ännu bättre som sagt att man kan använda hela ägget! Har snart ätit upp all majjo, så då är det dags att prova hur det blir när man gör på det här viset!

 4. En parantes är att man kan förvara ägg utanför kylskåp. De håller sig såklart längre (låångt över datum) i kylskåp, men jag konsumerar ägg fortare än de hinner bli gamla. Det är mest för att jag är student och har ett pyttelitet kylskåp där mina ägg inte får plats. Men då slipper man tänka på att ta fram äggen i god tid för att de ska vara rumstempererade också 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *