Hormonstörande kemikalier

februari 21, 2013 i Hälsa

 

Shit, where do I begin? En kursare till mig delade igår en länk på Facebook. Underkastelsen, en dokumentär av Stefan Jarl som handlar om hormonstörande kemikalier och dess inverkan på människokroppen och vår omgivning. Fan alltså, jag blir helt matt när jag ser sånt här. Vad håller vi på med? Man kan inte unkdomma alla dessa gifter, det är helt omöjligt, men man kan göra vissa val - som gör att man blir mindre exponerad. Är det lönt att bry sig? Orkar man? För mig är svaret enkelt.

Denna film är uppdelad i två delar. Del 1 är bäst, så orkar du inte se båda -välj ettan. Vi får reda på hur länge miljögifter kan lagras i kroppen, hur fiskar och grodor av hankön - blir tvåkönade eller byter kön, för att de påverkas av p-piller rester från reningsverken- varför plast och BPA är så farligt - och hur vi påverkas av olika kemikalier, den berömdanull

Del två handlar mycket om könshormonstörande gifter. Tyvärr handlar det inte så mycket om de kvinnliga hormonerna. Hade gärna sett mer om vad xenoöstrogener kan ställa till. Man får även se hur mycket gifter vi för över till våra barn - och vad detta betyder för kommande generationer.

Inga upplyftande filmer, men jäkligt viktiga.