Varför fastar du?

Periodisk fasta är hetare än någonsin och många som kör LCHF, paleo och tränar verkar ha anammat detta upplägg. Det känns som att det har blivit lika vanligt som att borsta tänderna på morgonen. Efter STV:s dokumentär om fasta förra veckan har sökfunktionen på periodisk fasta och korttidsfasta ökat med ungefär 500 % här på bloggen. That´s a lot!!!

Detta har fått mig att fundera lite på det här med fasta. Vem som gör det och varför man gör det. De flesta verkar (fortfarande) följa Leangainsupplägget, 8/16 och jag kan tänka mig att träningsfolket kör på detta eftersom grundaren har en fysik som är grym och har lyckats mycket bra med detta sätt att äta och träna.
Men, det finns ju en hel del människor som inte tränar och inte vill se ut som Martin Berkhan, men som fastar ändå. Det är nästan uteslutande tjejer och de flesta verkar ha en mening med fastan. Meningen heter viktnedgång och lösningen heter periodisk fasta. Det är i alla fall vad jag tror. Har svårt att tänka att det skulle vara de många hälsofördelarna som styr, men jag vet ju inte. Jag bara spekulerar. Jag vet, jag har berört det här ämnet tidigare men jag måste dra upp det igen.

Behöver man ens fasta om man äter paleo eller LCHF? Man har redan insulinet under kontroll, äter få gånger om dagen, kroppen är fettdriven. När man studerat resultat av periodisk fasta, vem har man man utfört studierna på? Peeps som redan äter artegen föda, eller kolhydratstinna snabbmats junkies som dessutom konstant stoppar något i munnen? Det finns studier som visar på att tjejer får sämre resultat av fasta än män, ändå gör vi det. Varför? Vad jag menar är, att det känns som att det är så få studier gjorda på ämnet, ändå är det något alla gör för att det är så bra…

Sen ser man även en liten skara som typs nollar kolhydraterna, fastar och tränar som f-n. Och dom går ner flera kilo i veckan. Är det så konstigt? Om man lever på max 1000 kalorier om dagen lär man gå ner i vikt. Oavsett om man fastar eller inte. Och oavsett om man tränar eller inte. Det heter ju att fasta är muskelsparande. För om vi tänker ur ett evolutionärt perspektiv skulle det vara dumt om våra muskler bröts ner då vi inte ätit på ett tag - och nu var tvungna att springa för våra liv för att fly undan den sabeltandade tigern. Det låter sunt och logiskt, men tänk om det inte är så? Jag ser många som fastar (reducerar sitt dagliga kaloriintag drastiskt) och samtidigt får finfina resultat på vågen - men tänk om det även är muskelmassa vi tappar?! Eller hemska tanke mer muskelmassa än fettmassa?!

Det är ju ganska lätt att få svar på den frågan och jag kommer från och med nästa vecka börja projekt fettmätning/muskelmassa och periodisk fasta. Två veckor följt av 16/8 utan kaloriunderskott, dvs jag kommer äta färre mål, men äta lika mycket som jag skulle gjort om jag ätit tre mål. Nästa två veckors period kör jag 16/8 med kalorirestriktion, dvs jag kompenserar inte för det förlorade målet (frukosten.) Fi fan vad spännande det ska bli!

Men jag vill fortfarande gärna veta varför just du fastar. Skriv gärna en rad eller två!

Nu ska tant strax gå och göra sig redo för sängen. Projekt sömn som startade igår gick över förväntan. Låg i sängen till 22.00, somnade kvart över. Vaknade 5.30 av klockan, men råkade stänga av den och SOMNADE OM! Vaknar en timme senare, pigg och utsövd. Det är skönt att sova 😀

 

8 reaktioner till “Varför fastar du?

 1. Min sambo började med periodisk fasta för hälsofördelarnas skull. Han alltid haft svårt att få i sig ordentlig frukost och blivit hungrig igen efter någon timme och småätandet har fortsatt under dagen. Nu kör han åtta timmars ätfönster och mår bra av det. Jag har alltid varit nyfiken på att testa pf, men det har inte blivit av. Fast som jag skrev i en kommentar i en av dina tidigare texter så bestämde jag mig för att köra fyra dagar, med hopp om att slippa klura på mat och kanske få mer muskeldefinition på köpet.

  Jag klarade två dagar. Istället för att kunna lägga mat-tankar åt sidan som min sambo gör så kunde jag inte tänka på annat än mat hela förmiddagarna. Och arg blev jag eftersom jag inte ”fick” äta. Kanske hade det gett med sig, men samtidigt så kändes det inte värt det för mig. Men det ska bli spännande att följa din resa! 🙂

  1. Gomorron Linda!
   Ja jag läste att du bara stod ut två dagar 😀 Jag hade samma ”problem” som du, när jag fastade on a daily basis. Blev istället besatt av själva ätandet, och pallade inte med alla regler. Det blev dock bättre när jag gick över till att bara fasta ett par dagar i veckan, samt att jag började träna på morgonen istället för kvällen.
   Periodisk fasta är inte för alla. Man får helt enkelt lyssna till sin kropp och känna efter, precis som gjorde. Ha en skön helg!

   1. Haha, ja det gick ju inte riktigt som planerat. Men någon dag då och då kan nog vara bra, precis som Ullis skriver nedan.

    Hur gjorde du när du tränade på morgonen och fastade? Bröt du fastan med första målet eller tog du protein/aminosyror direkt efter träning?

    1. Jag tränar alltid på fastande mage, eftersom jag tränar så tidigt på morgonen (vid sju). Det har funnits perioder där jag tagit BCAA innan/under träningen och brutit fastan med frukost direkt efter träningen.

 2. Shit, vad intressant det kommer att bli att få se dina resultat! Jag fastar ett par dagar i veckan, mest för att jag ändå inte är någon frukostmänniska och sen tror jag att det kan vara bra för kroppen att inte alltid få mat…det överflöd av mat som vi har idag fanns nog inte för urmänniskan med ett konstant matintag på 2000 kcal om dagen. Så jag tror att det är hälsosamt att fasta då och då 🙂

 3. jag ska själv prova 5:2dieten under 8 veckor. (500 kcal ett mål mat 2 dagar i veckan och fri mat resterande 5 dagar) vad tror du om det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *