Projekt 16/8 fasta - hur gick det?

maj 17, 2013 i Periodisk fasta

Ja hur gick det egentligen? Tanken med hela projektet var att se hur kropps-sammansättingen ändrades vid bibehållet/reducerat energiintag vid 16/8 fasta. Under resans gång insåg jag ett och annat om mig själv, vilket gjorde att jag starkt funderade på att skita i alla experiment som hade med kost, träning och kroppssammansättning att göra - men, till slut bestämde jag mig ändå för att fullfölja projekt PF.

Jag inledde med två veckor då jag bibehöll mitt energiintag, dvs jag kompenserade för det uteblivna målet (frukosten) vid senare tillfälle under dagen. Större delen av dessa två veckor åt jag endast två gånger om dagen. Klockan 12 och klockan 19.30. Med facit i hand var detta ett dåligt val då det ledde till att jag kastade i mig maten och kände noll mättnad när jag åt. Jag kunde alltså sätta i mig både lunch och frukost på en och samma gång och fortfarande inte vara mätt! Om jag skulle haft tillgång till mer mat hade jag fortsatt äta….vilket hände vid ett antal tillfällen vid mina kvällsmål då det fanns mer mat att tillgå….Okynnesätandet ni vet, en skiva ost, en matsked mandelsmör, några nötter, en bit mörk choklad hit och dit - ja ni förstår vart jag vill komma. Jag åt antagligen lite mer under de här två första veckorna med PF mot vad jag normalt gör, vilket visade sig på kropps-sammansättningen. Många vittnar om att de fått ett mycket mer avslappnat förhållande till mat sedan de börjat med PF. För mig blev det precis tvärtom! Jag blev helt besatt av mat. Jag tänkte mest på vad jag skulle äta nästa gång och när jag skulle få äta nästa gång. Stora delar av dagen blev bara en lång transportsräcka fram till nästa mål mat. Mättnadskänslan blev något bättre när jag började äta tre mål om dagen istället, men det var också den enda fördelen jag kände av. Dessa två veckor påverkade min kropps-sammansättning såhär:

  • Jag ökade 1.2 kg i vikt
  • Jag ökade 1% i kroppsfett
  • Jag ökade 0.4 kg i lean mass

Under de två nästkommande veckorna skulle jag inte kompensera för det uteblivna målet (frukosten), dvs jag skulle reducera mitt energiintag ganska rejält. Det var visionen och jag lyckades många av dagarna, men misslyckades under några. Jag åt enligt planen, två mål mat - men det blev ett antal koppar te med kokosfett och smör mellan målen, därav minskade kanske inte energiintaget så mycket som planerat under dessa dagar. Mättnadskänslan under dessa veckor var fortfarande rubbad, dvs den fanns inte.

Jag tränade lika mycket och på samma sätt under de fyra veckorna jag körde 16/8. Har inte känt mig svagare än tidigare och har inte heller presterat sämre - men å andra sidan brukar jag träna på fastande mage så det var inget nytt för mig. Under projektets två sista veckor förändrades min kropps-sammansättning såhär:

  • Jag minskade 1.4 kg (lägsta noteringen under fastan)
  • Jag tappade 0.1% kroppsfett
  • Jag tappade 0.9 kg lean mass
Pre fasta 2 v fasta, bibehållet energiintag 2 v fasta, reducerat energiintag
61,2 kg 62,4 kg 60,9
20,7% fett 21,7% fett 21,6% fett
54,7 lean mass 55,1 lean mass 54,2 lean mass

Ingen synlig skillnad. Inte på magen i alla fall.

Utvärderning av 16/8.

Detta upplägg funkar uppenbart för väldigt många människor, med väldigt goda resultat (så länge man inte ”svältfastar” då;) Själv blev jag som sagt fixerad vid maten, precis tvärtom vad många upplever. Kom till insikt med att god mat och att äta är viktigt för mig. Kanske lite för viktigt? Det ska vara så jäkla gott hela tiden. Varför kan jag inte bara äta för att ge kroppen rätt energi? Bara tanka rätt lixom? From now on, I will. Inte alltid, men oftare :)

Många gillar rutiner och regler när det gäller mat och intag - inte jag! Jag har haft min beskärda del av detta under mina ätstörda år (längesedan nu). Det ska inte vara komplicerat och svårt att äta. Det ska bara göras, utan att lägga för mycket energi på när, hur, varför och hur mycket. Ät om du är hungrig, ät inte om du inte är det. Det behöver inte vara svårare än så.

Bodycomposition…man läser ofta att fasta är muskelsparande. Till och med muskelstimulerande. Well - med facit i hand kan jag säga att det stämmer, så länge man inte minskar sitt energiintag för mycket. För när jag gjorde det sistnämnda så var det musklerna som rök. Inte fettet. Att fasta varje dag, med ett relativt stort energiunderskott kommer alltså inte att gynna vare sig förbränningen eller kropps sammansättningen.

”Att fasta är okomplicerat och helt naturlig”….check! Jag är med på den. I lågkolhydratkretsar pratar man ofta om det naturliga. Man blickar tillbaka och ser mycket till hur man åt förr- på stenåldern. Man pratar om hur onaturligt det är att äta var varannan timme och ja, jag är med på den. Men ärligt talat - hur naturligt är det att ha ett ätfönster som är öppet mellan 12-20 VARJE DAG, 7 dar i veckan? Var det så på stenåldern 😉

Jag vill att fasta ska vara okomplicerat och något helt naturligt. Det behövs inga regler, inga klockslag inga pekpinnar till hur man ska göra. Jag tror definitivt att man kan göra en massa hälsovinster genom att fasta. Ju ohälsosammare du äter idag - desto större vinster med fastan.

Vilket så smått leder mig in på nästa projekt, nämligen 5:2. Men det är nog babblat för ikväll. Fenx for listening. Hörs imon igen.