LCHF glass med peanutbutter swirl

VARNING! Stor risk att man överäter 😀 Tappade själv all sans och vett och klämde i mig två portioner på raken. Så kan det gå ibland. Jag använde ytterst lite sötning till glassen, endast 1 msk (är ju lite ambivalent när det kommer till sötning) men för att bli riktigt bra krävs det mer än denna ynka matsked. Jag skulle tippa på att 3-4 msk är mer lagom.

Det här behövs till 6 portioner:
3 äggulor
4 dl grädde
3-4 msk sukrin, eller likvärdig sötning
2 krm Bourbon Vanilla
1,5 dl blandade naturella nötter (jag hade pistage, hasselnöt, cashew och sötmandel)
1/2 dl jordnötssmör
1 krm flingsalt

Börja med att torrosta nötterna 5 minuter i 200 graders ugn. Håll koll så de inte bränns vid. Ta ut och låt svalna helt. Tar en stund för nötterna att svalna, så tänk på detta vid planeringen. Vi gör glassen under tiden!

Blanda ihop ägg, grädde, sukrin och vanilj i en bunke. Häll därefter i glassmaskin. Jag körde 20 minuter, glassen ska vara nästan färdig, men ändå lite mjuk så att man kan ”swirla” in jordnötssmöret och nötterna.

Medan glassmaskinen arbetar går vi på peanutbutterswirlen. Viktigt nu att de rostade nötterna är helt avsvalnade 🙂 Hacka nötterna grovt och lägg i en skål. Häll ner jordnötssmöret och blanda ihop med nötterna och saltet.

När glassen är typs färdig (efter ca 20 minuter i maskinen) häll över i en stor bunke. Blanda ner peanutbutter/nöthacket, men blanda inte runt så att det blir jämnt fördelat. Det ska lixom ”swirlas'” in. Så det blir som små strimmor i vaniljglassen. You fat right? 😀
Sen är det bara till att sleva upp i portionsformar och ställa in i frysen. Ta fram i god tid innan servering, så glassen hinner mjukna lite.

En tanke som slog mig är att man kan byta ut jordnötssmöret mot mandelsmör. Ta vad du föredrar!

 

2 reaktioner till “LCHF glass med peanutbutter swirl

  1. Seriöst, ska du ha ägg i glass utan att blomma äggen genom upphetning till 84C blir glassen aldrig lika krämig som riktig fransk glass. Testa själv, rör med en träslev. När baksidan på sleven kladar nog att smeten inte rinner av helt är det färdigt. Först då i en glassmaskin. DET BLIR STOR SKILNAD!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *