Summering 5 veckor med 5:2

Eter att ha sett mina egna värden förändras från mycket bra till ännu bättre, är jag beredd att hålla med om att fasta är gynnsamt för hälsan - även för oss som redan äter bra. Ju sämre kosthållning man har, desto mer tror jag man kommer tjäna på att fasta enligt 5:2 . Många använder 5:2 fastan som en diet, ett sätt att gå ner i vikt på. Själv provade jag denna metod, för att se hur den skulle påverka min hälsa. Men, det har jag redan babblat om i ett tidigare inlägg. Idag tänkte jag berätta om hela upplevelsen. Hur det är att inte äta på 24 timmar. Hur jag fick ihop träningen med fastan. Och såklart, hur det påverkade vikten och hjärnan.

Mitt största dilemma var hur jag skulle få ihop fastan med träningen, men kom snabbt upp med ett system som funkade. Bestämde mig för att göra måndagar och torsdagar till mina fastedagar. På söndagen åt jag mitt sista mål vid sju på kvällen. Fyllde på med kött, fett och grönsaker. På måndag morgon körde jag ett styrke pass (på fastande mage). Dagens enda mål intogs efter träningen, vid 9.30. Åt därefter ingenting förrän dagen därpå vid samma tid. 24 timmars fasta och träning på detta är därmed avklarad. På torsdagarna valde jag att äta dagens mål 19.00 på kvällen. Hade då varit fastande sedan 19.00 onsdag kväll. Jag kan inte säga hur eller om fastan påverkade träningen på något sätt, eftersom jag bytte program under projektets gång. Det var i alla fall inget jag jag märkte av.

Helt förståeligt var den första veckan svårast att klara av. Jag tror aldrig att jag gått 24 timmar utan mat i mitt vuxna liv! Hur som helst, jag tror bestämt att det var lättare för mig som redan är fettdriven att klara av det här, än en person kom är driven på socker. Jag märkte inte av några svängningar, varken på blodsocker eller humör. Det enda som hände, var att jag kände av hunger emellanåt. Riktig hunger alltså. Men som sagt- det är inte farligt att vara hungrig och det är snabbt övergående. Det räckte oftast att dricka ett glas vatten, eller ta en kopp kaffe och så var det bra med det. Däremot upplevde jag fastedagarna i början som mycket långa och det var drygt att få tiden att gå. Speciellt på jobb. Någonstans är lunchen en markör. Halva dagen har gått, halva dagen kvarstår. De första veckorna valde jag att inte ta någon lunch utan jobbade på utan avbrott. Valde senare att ”hålla lunch” - dvs jag lämnade arbetsplatsen och gick köpte mig en finkaffe och satte mig för att läsa. Jag bröt ett mönster. När jag började göra detta blev inte fastedagarna så långa längre. Ett knep att ta till för er som vill prova.

Att inte äta på 24 timmar låter jobbigare än vad det är. Stora delar av tiden sover man bort. Sen äter man ju varje dag - även på fastedagarna, vilket gör det lättare mentalt. Om jag jämför detta sätt att äta på med 16/8, passar det här mig mycket bättre. Med 16/8 blev jag besatt av mat och märkte av hur gamla ätstörda tankar och mönster gjorde sig påminda. Tänkte på mat hela tiden. Vad jag skulle äta nästa gång och när jag skulle äta nästa gång. Min mättnadskänsla (som i vanliga fall är klockren) försvann, vilket gjorde att jag kunde äta enorma portioner när jag väl åt. Jag blev bottenlös. Inget av detta upplevde jag med 5:2. Bättre hormonell balans med 5:2? För min del JA!

De tre första veckorna med 5:2 resulterade i en viktnedgång på 3 kilo och några centimeters minskning på midjan och över höfterna. Därefter ingenting. Vad detta beror på kan jag bara spekulera i. Jag tror att ”nyhetens behag”, den plötsliga kostförändringen gjorde så att jag tappade i vikt. Ganska snabbt anpassar sig kroppen och får en ny set-point, satt efter det nya energiintaget. Nu har jag ingen övervikt att bli av med heller, vilket antagligen också spelar sin roll här. Jag mätte inte min fettprocent varken innan eller efter 5:2 så jag vet inte hur kroppssammansättningen förändrats. Och ärligt talat kan det kvitta, eftersom fastan verkar ha påverkat hälsan i positiv riktning.

Kommer jag fortsätta med 5:2? Både ja och nej. Kan tänka mig att det kommer perioder i mitt liv då jag kommer hålla denna kosthållning under ett par sammanhängande veckor. I dagsläget är jag tillbaka till att äta enligt WHEN (when hunger ensues naturally). Det blir en kombo av typs 16/8, 6:1 och tre mål mat om dagen. Inga regler, inga konstigheter (vilket i mitt fall är det vinnande konceptet.)

Det hade varit intressant att köra en ny femveckors period, med ”normal” kost. Mackor, fil och flingor, pasta, juice, falukorv och mos, glass och godis och se hur mina värden hade förändrats. Men det kommer jag inte göra. Där går gränsen. Är alldeles för rädd om hälsan för att våga testa detta 😉

6 reaktioner till “Summering 5 veckor med 5:2

 1. ha ha det kan jeg godt forstå at du ikke vil!! Meget spændende indlæg og lærerigt at se både dine tal og høre hvordan du har haft det. Cool med et tips om at bryde sine mønstre - det kan vi alle lære noget af! Vildt hvordan som du siger at kroppen bare tilpasser sig nye vaner og trives med det. Men det her skal klart prøves - tak for al din inspiration og dokumentation :0)

 2. Hm, är sugen på att prova 5:2 då jag har kört 16/8 ett antal månader. Jag tycker att det har funkat jättebra med att hoppa frukost och sedan äta vid lunch igen . Däremot är jag nyfiken och se hur jag skulle klara 5:2 och om det skulle ge mig lite bättre resultat med de sista 10 kg. Men jag förstår dig att du inte skulle vilja prova att äta mackor och fil m.m. igen, det skulle jag heller aldrig återvända till.

 3. Vad äter du på dina fastedagar? De säger ju att man ska hålla nere både kolhydrater och fett då. Jag brukar äta t ex broccoli, lax och ägg upp till 500 kcal. Från början åt jag lite crème fraîche till, men det har jag slutat med. Blir det inte konstigt att äta mkt fett alla andra dagar och inget på fastedagen?
  Mvh Maggan

  1. Hej Maggan!
   Skit i vad alla säger 🙂 Nä, men ärligt talat - jag håller inte på och trixar. Jag äter precis som vanligt, det vill säga LCHF/paleo - men färre kalorier.
   Det blir någon form av protein (kött, fisk, skaldjur) grönsaker och någon form av fett (olja, majjo, smör eller ost.)
   Tycker du ska äta som du brukar göra, fast mindre 🙂
   Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *