Visst kan man få näringsbrist av LCHF

Eller? Precis som med vilken annan kosthållning som helst bör man även kunna få näringsbrist med denna diet. När jag började blogga gjorde jag ett inlägg som handlade om detta - men då att man inte får näringsbrist av LCHF (småskämmigt att läsa tidiga inlägg 😉 Genom att utelsluta gluten och soja (som hämmar näringsupptaget) ur kosten har man absolut bättre förutsättningar än vad man skulle haft om man valt en kost som innefattar dessa. Men det betyder fortfarande inte att man inte kan få näringsbrist.

Om man börja titta på hur mycket man behöver äta av ett visst livsmedel för att få i sig RDI (rekommenderat dagsintag) så inser man att det är ganska svårt, om inte omöjligt att få i sig alla vitaminer och mineraler via maten. Och by the way, RDI är en minimidos för att slippa utveckla bristsjukdom. Kanske att man ska sikta på ODI istället? ODI står för optimalt dagsintag och ska förebygga och stärka kroppens fysiologiska balans. Optimala doser innehåller tillräckliga mängder för att stärka immunförsvaret och andra kroppssystem. För att komma med ett exempel behöver man äta 300 g grislever eller 450 g renkött för att få i sig RDI av zink (alltså inte ODI). För att få i oss RDI av C-vitamin behöver man äta 50 g gul paprika. Ska man få i sig ODI blir det däremot ungefär 0,5-1 kg!!! paprika man ska sätta i sig hahaha.

Såvida man inte är en sucker för lever verkar det svårt att få i sig alla näringsämnen. Äter ni lever?

Sen är det inte heller så enkelt som att det vi stoppar i munnen är det vi tillgodogör oss. Här gäller det att ha ett fungerande mag och tarmsystem. Det är där vi tillgodogör oss maten vi äter. Ni kommer kanske ihåg att jag skrivit om att äta som en orm? Inte tugga maten bara svälja….Inge bra för näringsupptaget. Låga halter av saltsyra? Inge bra för näringsupptaget. Stressad? Sover dåligt? Tränar mycket och hårt? Inget bra för näringsupptaget.

Summa summarum, visst kan man få näringsbrist av LCHF, det är ingen mirakeldiet. Men vi har ett försprång i och med att vi inte äter gluten och soja. Eventuellt ligger paleo gänget snäppet före oss (är inte helt övertygad) för att dom skippar mjölkprodukterna. Men vi är dom hack i häl 🙂

6 reaktioner till “Visst kan man få näringsbrist av LCHF

  1. Ja, visst är det spännande och intressant att läsa gamla inlägg och texter och se hur långt man kommit i sin egen utveckling! 🙂
    Vad gäller lever, I LOVE it! tack för påminnelsen, jag ska allt ta och köpa lite snarast och mumsa!!! 🙂

    1. Det är både intressant och pinsamt på en och samma gång 🙂 Så du gillar lever du?! Har inte smakat i vuxen ålder, har traumatiska minnen från barndomen 😉

  2. Finhackad kycklinglever i köttfärssåsen är mitt bästa tips! Och kalvlever som man strimlar och fräser med lök, champinjoner och bacon med cremefraiche och lite senap med blomkålsris till. Mums! Och fois gras på rostat bröd med fikonmarmelad - oh la la!

      1. Fegis, du måste prova! Du kommer typ inte märka av den, ger bara lite fylligare smak! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *