Är det LCHF? Får jag äta detta?

 

Två frågor som jag ofta får är dessa - är det LCHF, och får jag äta detta?

Vad är LCHF? Jag tror att de flesta är överens om att det en kost baserad på artegen föda. Jag tror också att vi kan vara överens om att det är en kost som till största delen baseras på fett, lagom med protein och lite kolhydrater, främst från grönsaker som växer ovan jord. Några äter bär, andra gör det inte. Några äter nötter, andra gör det inte - men de ryms inom ramen för vad som räknas som LCHF. Ovanstående är grunden av vad som utgör LCHF.

Efter detta finns det massvis av undergrupper, eller vad man ska kalla det. Det finns strikt eller liberal LCHF. Vi har NCHF, fakir och fettfasta. Vi har gänget som äter för viktminskningens skull och vi har gänget som äter LCHF för hälsans skull. Alla dessa tallrikar kommer se helt annorlunda ut. Det gäller kvaliteten på maten, vilka produkter vi väljer att basera vårt kostintag på och hur många kolhydrater vi tillåter, eller rättare sagt behöver äta för att nå våra mål.

Får jag äta detta (kan vara turkisk yoghurt, bär, en frukt, morötter, nötter, choklad, alkohol etc)? Får du de resultat som du vill och du mår bra - fortsätt på inslagen bana! Man får äta precis vad man vill - så länge man får de resultat man vill ha. Får man inte de resultat man vill ha - får man kanske börja tänka om och avstå från vissa saker. Det är du som är chef och ytterst ansvarig för alla beslut som rör din viktminskning och din hälsa 😉

Är det LCHF att basera stora delar av sitt kostintag på mjölkprodukter? Är det LCHF att bara se till hur många kolhydrater en produkt innehåller och inte se till om den är baserad på naturliga eller kemiska ingredienser? Är det LCHF att äta desserter och bakverk med sötningsmedel on a daily basis? Är energidrycker LCHF? Svaret på dessa frågor är såklart både ja och nej, beroende på vem du frågar.

Hur tänker du om kosten? Varför äter du LHCF och vad betyder LCHF för just dig?

Kram på er, alla LCHF:are - oavsett vad ni äter 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

8 reaktioner till “Är det LCHF? Får jag äta detta?

 1. For mig betyder LCHF tre ting:
  1) Et lavt indhold af kulhydrater (sukker og stivelse) i kosten
  2) En højere andel naturligt fedt (gerne mættet)
  3) man undgår såvidt muligt tilsætningsstoffer og kemi i maden sammen med omega-6-rige olier

  Keeping it simple! 😉

 2. För mig är LCHF ganska nytt, sedan i maj. Har införskaffat massor av litteratur, tidningar och lusläst bloggar för att skaffa mig kunskap och information. Jag avstår helt från socker, bröd, pasta, ris och potatis. Äter lika mycket protein som tidigare, kolhydrater, mestadels från gröna grönsaker och mer fett (mycket mer). Är försiktig med mejeriprodukter pga vikten.

  Kändes lite läskigt i början att byta ut Lätta mot smör. Min kost har hittills varit fettsnål med en hel del lättprodukter. Jag är ju som sagt nybörjare men känner att jag mår mycket bra av denna kosten och äter massor av god mat. Önskar mig nu en viktnedgång också, har några kilo kvar till mål. Därefter kommer jag att fortsätta äta liberal LCHF och då tänker jag mer mejeri än idag, frukt och nötter som jag helt avstår från nu.

  Tack för en fin blogg med mycket bra information 🙂

 3. Jag äter lchf främst för hälsans skull. Jag vill äta naturlig mat utan tillsatser och väljer också ekologiskt för det mesta. Min IBS mage är bättre med lchf och det är så skönt att känna sig stabil och inte få blodsockerfall eller sötsug. Jag har aldrig haft problem med vikten och känner därför att jag kan vara ganska liberal. För mig är det en njutning att kunna få äta bär, nötter, mörk choklad och lite rödvin. Jag håller samma vikt och det är jag nöjd med. Det är mycket grönsaker i min kost också och ibland någon rotsak. Mejerier är jag lite tveksam till, skulle gärna välja bort det men är tyvärr lite för förtjust i ost 🙂 Men det blir inte så mycket mer än ost och lite turkisk yougurt (som jag blandar med kokosmjölk) till frukost samt någon skvätt grädde eller creme fraiche i maten ibland.

  Det är ju som du skriver att hur mat äter lchf är så individuellt och man får hålla koll på hur kroppen svarar på kosten och vilka mål man har. Det här att utforma en lchf kost enligt individuella behov kommer att bli en viktig sak att tänka på för mig som framtida kostrådgivare.

  1. Vad kul att du ska utbilda dig till kostrådgivare! Man får träffa otroligt många människor, med helt olika bakgrund och mål. Det är fantastiskt att få följa med på deras resor och höra hur kosten har hjälpt dem både bli fria från sjukdom, krämpor, beroende och extrakilon!
   Skönt att höra att du hittat balansen och vad som funkar för just dig!
   Take care!

 4. Jag börjar med ett stort tack för en mycket informativ och rolig blogg. Jag diggar dig!

  Jag äter kött av alla di slag, men helst djur som ätit det de bör äta. Äter de flesta grönsaker, lite mindre av de mest kolhydratrika. Intar förhållandevis sällan mejeriprodukter, och de jag äter är de mest fettrika. Jag kan dock inte dricka kaffe utan mjölk, så kaffe med mjölk blir det ett par gånger i veckan. Då och då äter jag sötsaker för att jag är sugen eller när jag befinner mig i sociala sammanhang där jag inte vill avstå. En gång i halvåret äter jag chips, men det händer att jag stoppar det i mig (och då hel påse! 🙂

  Jag har sedan tonåren fastat ca 24 timmar för att ställa kroppen, och ffa magen, i balans. Sedan jag började äta enligt ovan behöver jag dock inte fasta lika ofta för den sakens skull.

  Åter, tack för en bra blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *