Turken var grek och mjölken verkar komma från en ko

In my search efter bra mat och optimerad hälsa har jag bestämt mig för att ersätta mjölkprodukter från kon mot mjölkprodukter från get eller får, så långt det bara är möjligt.

Någonstans har jag tagit det för givet att turkisk och grekisk yoghurt är baserade på get och fårmjölk (naivt?) Läser man på paketet blir man inte klokare. Innehållsförteckningen lyder: högpastöriserad och homogeniserad mjölk. Jaha. Från vem då? Ko? Får? Get? Apa 😉 Man skriver ju alltid ut från vilket djur mjölken kommer, i alla fall när det gäller ost. Varför inte på yoghurt? För att det är självklart att den kommer från kon?

 

 

 

Spännande tyckte jag och började googla för att få svar. Fick inget, men antar att mjölken kommer från kor. Fick däremot reda på att mannen på den turkiska yoghurten är grek och att han inte hade en aning om att hans ansikte prydde dessa förpackningar och stämde i sin tur producenten 😀

 

 

14 reaktioner till “Turken var grek och mjölken verkar komma från en ko

 1. Jag har nog antagit att det är från ko, utan att koll upp det.Hittar du något annat som man kan ersätta detta med så blir jag tacksam för hjälp. Alltid nyttigt att lära sig nya vägar då jag också har bestämt mig för att försöka utesluta mejerier från kossan 🙂

  1. Det ska finnas ett mejeri som heter Dalspira som tillverkar mjölkprodukter helt och hållet på get. Tyvärr finns det inte att få här i Malmö vad jag vet 🙁

 2. Tänkt vad mycket nytt man lär sig varje dag! 🙂
  Att den turkiska och grekiska yoghurten kom från ko visst jag däremot.. eftersom jag som laktosintollerant får passa mig för komjölksprodukter, men mycket bättre (och i princip helt) tål mjölk från get och får. 🙂 Vad jag hört är den ekologiska varianten från Lindahls däremot från gräsbetande kor från alperna. Låter lovande! 🙂

    1. Haha, det är inte själva kon som heter A2, utan det är mjölkproteinet kasein som finns i mjölken. Finns A1 och A2, och den och den förstnämnda kopplas ihop med autoimmuna sjukdomar, precis som gluten.

 3. Jag har faktiskt inte tänkt på detta, var mjölken kommer ifrån. Tack för upplysningen!

 4. Jag blir lite nyfiken på varför mjölk från getter och får är bättre än den från kor. Jag skulle kanske kunna googla, men jag har på känn att du har stenkoll så jag tar den enkla vägen 😛

 5. Har jag aldrig tänkt på. Bara tagit för givet att det är komjölk. Vilka är fördelarna med får och get?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *