Mjölkprodukter från får och get

augusti 24, 2013 i Jag hissar

Instapic från LCHF butiken i Malmö (Arlöv) Nu säljer de såklart inte dairy products via nätet, utan man får åka till den faktiska butiken :) Mjölkprodukter från får och get, ta-daaaa! Gladast är jag ändå för yoghurten. Undrar så hur den smakar.

Om man väljer bort grädde, créme fraiche, keso och andra mjölkprodukter blir man något mer begränsad i sin matlagning. Kanske att detta bara är en vanesak, ett nybörjarproblem? Oavsett gör den här yoghurten mig lycklig, då jag tycker att den ger mig lite mer valmöjligheter. Den kan ersätta keso när jag gör bröd och scones, jag kan göra en kall sås och förhoppningsvis även använda den i matlagning så som gratänger, pajer etc.

Varför mejerier från get och får, men inte från kon? Har börjat på ett lååångt inlägg om detta, men i korthet kan man sammanfatta det såhär:

  • Get/fårmjölk innehåller mer av kaseinet A2 (komjölk A1, vilket sägs öka risken för åderförkaklning, cancer och autoimmuna sjukdomar)
  • Get/fårmjölk är inte homogeniserad
  • Get/fårtmjölk innehåller mer MCT (medellånga fettsyror, vilka används främst som energi och inte lagras som fett).
  • Get/fårmjölk har antiinflammatoriska egenskaper

Känns helt enkelt som ett sundare alternativ! Ju mer jag läser om mjölkprodukter från kor, desto tveksammare blir jag till använda produkter från dessa. I alla fall i någon större utsträckning.

Får se om jag hinner ta mig till butiken idag och införskaffa lite proviant. Smaktest utlovas 😀