Ketoner, 16:8 och en ätardag

Under veckan som gått har jag ätit enligt 16:8 och endast två mål per dag för att se vad det har för inverkan på ketonproduktionen. Hade även en ”ätardag” då jag åt bra mycket mer än vad jag brukar göra - bara för att se vilket utslag det skulle ge.

Var börjar jag? Vi kan börja med att kika på blodsockret. Normalt för mig är att ha ett högre värde på morgonen än på kvällen. Under den gångna veckan har jag två gånger uppnått ett högre BS på kvällen, jämfört med morgon (vilket endast hänt TVÅ gånger tidigare under hela testperioden - och då pga stress och ilska). Övriga dagar visar på små sänkningar när man jämför BS morgon och BS kväll. I vanliga fall brukar mitt BS gå ner mellan 0,3-0,7 mmol under dagen. Vad säger detta? Verkar det inte som att kroppen blir mer stressad av att bara äta två gånger om dagen, därav det jämna eller förhöjda BS:et? Eller bara vill jag att det ska vara så? Vad säger ni?

Ketonerna har legat på en jämn nivå under veckan - med undantag för ätardagen. Tilläggas ska kanske, att under ätardagen var min energifördelning fortfarande bra, bara det att jag åt såååååå mycket mer än vad jag brukar göra. Energifördelningen hamnade på
Fett: 230 g
Protein: 90 g
Kolhydrater: 21 g
Kcal: 2727
Vad hände med ketonerna dagen efter? De dalade ganska rejält!!! För mycket energi - även om det mestadels är fett verkar hämma ketonproduktionen.

Har undrat lite över varför ketonerna inte kom upp i högre värden (trots färre måltider) denna veckan. Hör de månne samman med energiintag? I think so. Jag har inte minskat mitt energiintag, bara ätit färre måltider. Under experimentets början snittade jag en 1600 kcal om dagen och gick ner i vikt. Tilläggas ska att jag inte var i ketos, eller jämn ketos under de två första veckorna. Ändå tappade jag i vikt (som om man inte kan gå ner i vikt om man inte är i ketos 😉 Under de sensate veckorna har jag legat högre i energiintag - varit i ketos men ÖKAT I VIKT!!! Är det ens möjligt 😉

Det här leder mig in på kommande vecka. Vad händer när man äter för lite? Gynnar eller minskar ketonerna? Plus eller minus på vågen? Det senare är väl inte så svårt att lista ut… Vad händer när man fettfastar? Mer eller mindre ketoner? Stay tuned för nya uppdateringar.

 

2 reaktioner till “Ketoner, 16:8 och en ätardag

  1. Spännande! Tack för att du skriver om detta och på ett sätt så en vanlig dödlig förstår. Nyfiken på vad som händer vid fettfastan 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *