Krig i tomteskogen

Vad är det som händer i LCHF sfären? Jag vet inte hur pass ni följt med i debatten om den nystartade FB gruppen ”Skaldemanslchf” (aka striktlchf) versus de LCHF:are som inte äter strikt LCHF. Vad som slår mig är att vi LCHF:are är så himla snabba på att tillrättavisa och komma med pekfingrar till varandra - trots att vi i grund och botten tillhör samma grupp. Varför blir det så? Jag har aldrig hört eller sett något liknande i paleovärlden.

Jag läste precis ett inlägg av Per Wikholm angående debatten och jag instämmer i att man ska äta som man vill men man måste vara medveten om riskerna. Enligt mig är det detta som ligger till grund varför de båda sidorna bråkar.

På ena sidan har vi de strikta som endast har viktnedgång i huvudet. Här gäller det att trycka i sig så mycket fett som möjligt samtidigt som kolhydraterna hålls nere, helst runt 10 gram per dag. Kvaliteten på maten spelar inte någon roll och bacon, chark, fläskkött och svålar står för det mesta av energiintaget. (Det sägs att strikt LCHF inte är en högproteindiet, men bilder och matdgböcker visar på något helt annat). På den andra sidan har vi gänget som tycker att man måste se till helheten - hälsan framför viknedgång - där kvaliteten på maten spelar roll, men även vikten av att få i sig alla macro/micro-nutrienter som kroppen behöver för att undvika näringsbrist. Klart att det blir en frontalkrock då man har två helt olika mål och synsätt på kosten.

Personligen tycker jag det är risky business att nolla eller köra för strikt en längre tid med tanke på just näringsbrister, samt att bortfallet av kolhydrater kommer påverka vårt må-bra hormon serotonin.

Hur ställer du dig till striktLCHF / skaldemnsLCHF? Skiljer du på hälsa och viktnedgång, eller går de hand i hand?

10 reaktioner till “Krig i tomteskogen

  1. Förra sommaren körde jag strikt några veckor - fantastiskt resultat men så tråkig mat. Jag åt betydligt mindre än vanligt bara för att tanken på mat gjorde mig ledsen. 😛 Inte så konstigt att vikten rasar då. Nu skulle jag inte göra om det. Särskilt inte med tanke på att dieten måste hållas en längre tid (ca 6 mån om jag minns rätt från Martinas blogg) för att viktraset ska bli bestående. Nej.. grönsaker är för goda för att undvikas. Jag uppskattar varenda liten tomat. 😛

  2. I Danmark har vi længe haft en ”Paleo-politi”, som farer frem med ”det er er ikke paleo!!!!”, og nu har vi også et begyndende LCHF-politi. Som du er inde på, tror jeg, det handler om, at vi har forskellige målsætninger med kosten. Nogle vil bare ned i vægt, andre vil være sunde og have det godt. Og nogle begge dele. Jeg synes egentlig godt at LCHF-paraplyen kan rumme begge sider, men det er klart at de, som har sundhed for øje, får lyst til at distancere sig fra en slankekur, der pludselig bare handler om at spise smør og bacon.

    I mine øjne kan sundhed og vægtnedgang sagtens gå hånd i hånd, og det er fjollet at tro, at man ikke kan gå ned i vægt, hvis man spiser grøntsager. Jeg har endnu ikke set nogen overspise i broccoli, men jeg ser flere overspise i fløde, yoghurt, ”fatbombs”, peanutbutter, etc.

    En af de ting, jeg har lært i det sidste år er, at det kan være nødvendigt at kommunikere utroligt sort-hvidt, når man taler til ”slankefolket”. Mange er utroligt fokuserede på enten-eller, præcise mængder, en bestemt makronæringsstoffordeling eller lign. at der er ikke er plads til de nuancer, hvor der pludselig er brugt en halv gulerod i en salat en dag. Og det kan gøre mig lidt trist. Men derfor holder jeg endnu mere fast i, at min største opgave er at lære kvinder at spise igen. Uden kontrol, måling og vejning men ved at navigere efter hvad kroppen har brug for på lige netop det tidspunkt.

  3. Jag brukar äta enl 5:2, fast med det upplägget att jag inte fastar 2 dagar utan äter mycket strikt LCHF (så nära 0 g kolhydrater som möjligt). De övriga 5 dagarna äter jag lite mera kolhydrater (10-20 g). Det fungerar bra för mej!

  4. Jag har bara följt debatten och inte ens vågat kommentera den någonstans för man vet inte vad som kan hända om man sticker huvudet in i ormgropen. Alltid är det väl då någon som då känner sig kränkt 😉

  5. Godt skrevet Jane !! Jeg vil sige at jeg har prøvet den ketogene og grøntsags og proteinfattige kost i en lang periode og det fungerede rigtig godt for mig. Jeg havde behovet for at prøve det af. Jeg tror at virkeligt overvægtige mennesker der har brug for at få styr på deres cravings har gavn af at køre det strikte- men kun for en periode, til de føler sig stabile igen. Tror at vi er lavet til at spise både grønt , kød og fedt som en naturlig del af kosten og at det på den lange bane er sundest. LCHF er nok ihvertfald det der bliver medvirkende til at jeg slipper al mine målinger - er på vej 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *