När mer fett inte är lösningen

Går du inte ner i vikt med LCHF? Ät mer fett!!! Så brukar det generella rådet lyda. Det fungerar för många, men långt ifrån alla. Varför är det så många tjejer som har svårt att går ner i vikt med LCHF? Anledningarna kan så klart vara många så som sjukdom, medicinering, stress etc - men om vi utgår från friska människor- vad är det som gör att viktnedgången uteblir eller segar? Jag vill peka ut framförallt fyra saker som jag ofta stöter på när jag ska hjälpa till att hitta saker som kan hindra eller störa resultaten på vågen och måttbandet.

  • Portionsstorlek och fettmängd
  • Val av råvaror
  • Mjölkprodukter
  • ”Ersättningsmat”

Hur stor är en portion? Beroende på ålder och aktivitetsgrad skiljer sig storleken något åt, men det är inte mycket. Äter man två gånger om dagen är det klart att portionsstorlekarna blir lite större. En vanlig frukost jag stöter på består av 1 paket bacon, 2-3 ägg och någon matsked smör. Det blir väldigt mycket protein (man hör ofta att LCHF inte är en högprotein diet, men jag tycker ofta att sanningen är en annan). Ägg innehåller mycket fett i sig, så gör även bacon. Behöver man tillsätta det extra smöret för att ”få upp” fettkvoten ytterligare?

Den perfekta lunchtallriken innehåller både fett, protein och kolhydrater. Hur mycket protein är lagom? Fisk, kött och fågel innehåller i runda slängar 20 gram protein per 100 g, så någonstans mellan 100-125 g är lagom. Och tänk på att om du lägger till ost eller andra mjölkprodukter ökar proteinintaget. Hur mycket fett är lagom då? Den frågan är svårare att ge ett generellt svar på. Beroende på hur fet proteinkällan är kan man behöva lägga till/inte lägga till mer fett. Exempel: En middag med ugnsbakad lax och en tillhörande sallad på avocado, oliver och tomater innehåller mycket fett i sig - vilket gör att man inte nödvändigtvis måste tillsätta mer fett. Väljer man däremot en mager proteinkälla är det läge att lägga till antingen smör, olja eller majonnäs i lagom mängd. Kolhydrater har också en given plats på tallriken, då i form av grönsaker. Bladgrönsaker, sparris, gurka, zucchini, selleri kan man i stort sett äta obegränsat av då de till största del består av vatten. Många grönsaker innehåller runt 4 g kolhydrater per 100 g, vilket betyder att man kan äta en relativt stor volym och ändå hamna på ett lågt kolhydratintag.

Mellanmål? Nej. Te eller kaffe med en matsked kokosolja ersätter mellanmålen. Det är när vi inte äter som kroppen kan plocka av våra reserver.

Imorgon fortsätter jag med nästa punkt, val av råvaror och mina synpunkter på detta. Har du lyckats nå dina mål med LCHF?Later gater!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *