50 gram om dan

Vad snabbt tiden går! Under den gångna veckan har jag ökat kolhydraten ytterligare och har snittat 50 gram per dag, vilket fortfarande är ganska lite. Jag har under de senaste veckorna lyssnat på en massa amerikanska poddar med bland annat Dave Asprey (Bulletproof coffee), Mark Sisson, Chris Kresser och Jimmy Moore. Där räknar man att en keto-kost innehålle mellan 50-100 gram kolnhydrater per dag. Lite skillnad mot våra 1-10 gram.

Anyways, min energifördelning skiljer sig lite åt om man jämför med förra veckan vars siffror står inom parentes.

Fett: 68E% (72E%)
Protein: 20E% (18E%)
Kolhydrater: 12E% (10E%)

Jag har tappat ett kilo men inga förändringar på måttbandet veckan som gått. Från start (tre veckor) har vikten minskat med 0,6 kilo och måttbandet med 2,5 cm. Märker fortfarande inte av några skillnader vad gäller träningen. Sover som vanligt, mår som vanligt - men har mer lust 🙂 Tycker även att huden har blivit bättre, dvs mindre torr.

Mitt fastesocker ligger fortfarande högt. Ganska exakt 6,4 varje morgon. Kanske att man inte ska hänga upp sig på det där? Kanske betyder att mitt kortisol fungerar jättebra. Högt på morgonen när man vaknar och lågt på kvällen när man ska lägga sig?! Fast det har ju varit mycket lägre tidigare…runt 5 när jag åt mindre kolhydrater och under 5 under projekt optimal ketos.

Körde en 24 timmars fasta i tisdags för att se hur BS påverkas när man inte äter. Mätte BS varannan timme och det låg runt 5,2 hela dagen med undantag från morgonmätningen då. Förra veckan körde jag några pulser med EAA under fastedagen och EAA höjer definitivt BS och det ganska rejält. (8,4 2 timmar efter intag).

Det verkar som att kroppen blir bättre och bättre på att hantera mer kolhydrater och konstigt skulle det vara annars. Whey, banan, stora mängder grönsaker, chiafrön och BS ligger fortfarande inom rimliga gränser (mellan 4-6). Däremot testade jag i veckan både råstekt potatis samt kokt, avsvalnad och återupphettad potatis som en del av en måltid. Det senare alternativet var inga problem ( BS 5,7 1 timmer efter måltid och 5,8 2 timmar efter måltid) medan den råstekta varianten gav ett sött blod (8,4 1 timme efter måltid och 10,1!!!! 2 timmar efter måltid.) Ingen mer råstekt potatis här inte.

När man pratar om ett normalt blodsocker ska det ligga mellan 4-6. Att ständigt går runt med ett högs BS är skadligt, men hur är det om man gör det efter enstaka måltider? Är det bättre för kroppen att aldrig gå över gränsen? Eller är det så man gör sig själv ”falskt” insulinresistent? Jag kan inte det här, så är det någon som vet hur det ligger till får ni gärna lämna en kommentar om detta.

Denna vecka blir det till att öka kolhydraterna ännu lite mer. Ska försöka snitta 60 gram och bland annat prova på ris. Vad tror ni om det?

6 reaktioner till “50 gram om dan

  1. Så spännande att följa dig och dina experiment!! Funderar också på att testa lite ris, får se hur magen klarar av det. Antar att det är bäst att äta efter träning. Vad för ris ska du testa och vilka mängder typish??
    Kram Maja

    1. Jag ska prova vanligt ekologiskt förkokt (parboiled) ris. Har hört att det ska vara snällast mot BS så det låter som en bra inkörsport 😉 Ris innehålle ju en hel del kolhydrater, så någonstans mellan 30-50 gram okokt ris bör räcka mer än väl.

  2. Spændende at følge med i. Tror du har helt ret i at kroppen tilpasser sig efterhånden. Men helt vild med de der råstegte kartofler - det overrasker mig. Carb timer du ? eller spiser du bare tilfældigt dine kh fordelt over dagen? Følger spændt med 🙂

    1. Jag har inte tajmat kolhydraterna tidigare men leker lite med detta just nu. De dagar jag tränar försöker jag lägga majoriteten av kolhydraterna direkt efter passet. De dagar jag INTE tränar väljer jag istället att köra mindre kolhydrater under dagen (för att få ”keto”effekten) och äter majoriteten av kolhydraterna til kvällsmålet och fyller därmed mina glykogenlager inför kommande morgonträning 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *