Vad din blodsockermätare inte visar dig

Det är väldigt intressant att hur blodsockret reagerar på olika typer av mat. Mycket mer intressant än att mäta ketoner. Under de senaste månaderna har jag stuckit mig i fingret otaliga gånger per dag. Bara för att se hur jag reagerar på olika livsmedel. Man får ett direkt kvitto på hur maten påverkar ens BS. Lågt BS efter måltid har jag registrerat som bra mat- och högt BS efter måltid mindre bra mat. Jag har också trott att insulin i stort sett bara utsöndras vid intag av kolhydrater, men så är ju inte fallet!

I samband med projekt carbnite blev jag varse att även aminosyror (framförallt leucin) ger ett insulinpåslag och detta helt utan närvaro av några kolhydrater!!! Det gav lite att tänka på. Om aminosyror kan ge ett insulinpåslag så måste ju detta betyda att även protein stimulerar insulinutsöndring?! Hell yes! Hört talas om insulinindex? Om inte kan du läsa om detta här (det finns även en lista som jämför glykemiskt index med insulinindex). Denna studie visar på att livsmedel kan ha ett lågt GI men ge ett högt insulinpåslag, samt vice versa. Exempelvis ger protein ett högt insulinpåslag, men det har ett lågt GI. Även ost ger ett högt påslag. Kan inte det här ha betydelse för alla dom som kör NCHF, Skaldemans LCHF och som inte går ner i vikt trots att dom ”nollar”? För mycket kött och mjölkprodukter = förhöjda insulinnivåer, ingen fettförbränning?

Det här betyder även att man inte kan stirra sig blind på vad blodsockermätaren visar efter ett livsmedel. Insulinet kan vara högt, men det ger ju inget utslag på mätaren (vilket jag kanske lite naivt har trott). Det förklarar varför man kan svepa en wheyshake och ändå ha ett lågt BS. Ja man lär så länge man lever och tur är väl det 🙂

8 reaktioner till “Vad din blodsockermätare inte visar dig

  1. Det är bara synd att de inte har med feta livsmedel i sitt test. Lean beef och fisk.

      1. Sant, men det skulle vara praktiskt att ha ett diagram med de värdena också, för att kunna köra upp i näsan på aggressiva kolhydratiker. 😉

  2. Ja, blodsockerhöjande och insulinstimulerande är såklart inte det samma. Det är lätt att tänka så.
    Jättebra skrivet!

  3. Åh, vilket intressant inlägg! Jag har ätit lågkolhydratkost i flera år, främst för hälsa, men i ett par perioder för viktminskning. Jag älskar ost och har en tendens att äta för mycket protein och lite för lite fett (gamla fettskrämdheten som sitter i kanske 😉 ), och ovanstående förklarar definitivt varför det ibland gått trögt med viktminskningen, trots strikt kost. Tacksam att jag är på min målvikt nu och kan njuta av mina ostar. 🙂

    För övrigt vill jag tacka för en grymt bra och informativ blogg! 🙂 <3 Jag kommenterar i princip aldrig, men läser alla dina inlägg med stort intresse. Tack för det arbete du lägger mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *