Det här med att vara hälsosam, part 2

För mig handlar hälsa inte bara om det som ligger på tallriken, även om det är en väldigt stor del av den. En god hälsa innefattar även rörelse och träning, sömn och stresshantering. Att vistas ute i dagsljus, följa den cirkadiska rytmen, umgås (IRL) and do more of what makes you happy. Fungerar dessa punkter vill jag nog påstå att man är i någotsånär balans. Både emotionellt och hormonellt. Att jobba med kroppen istället för mot den. Det är hälsa för mig!

Kosten är kanske det som är enklast att påverka. För mig handlar det om att ge kroppen rätt bränsle. Äta saker som ger den förutsättningar att fungera på bästa sätt. Därmed har jag också valt bort att äta vissa saker, så som gluten och sojaprodukter exempelvis. Jag väljer mat som jobbar antiinflammatoriskt. Därav äter jag KRAV-märkt kött och minimalt med mjölkprodukter. Försöker köpa ekologiskt och KRAV-märkt även vad gäller andra livsmedel, då de innehåller mindre kemikalier och bekämpningsmedel. Jag tar alltid med mig lunchlådor till jobb så jag vet vad maten innehåller. Det tar ett par timmar i veckan att förbereda dessa, men för mig är det så värt det. Äter lever (i alla fall en gång i veckan) kokar egen oxbuljong och äter lite resistent stärkelse då och då. Så jäkla pretto :D!!!

Jag vet att många upplever ovanstående som trist och drygt. Kanske för att de själva skulle vilja göra precis samma sak - men inte orkar eller hinner, det blir ytterligare en pekpinne, ett krav det här med att äta ”rätt” och leva hälsosamt. Så ska det absolut inte vara! Det viktiga är att hitta balansen. För mig är ovanstående mina hörnstenar. Det finns många andra saker som jag skulle vilja göra för att vara juste mot kroppen min, men någonstans får man dra gränsen. Det ska ju som sagt fungera i det dagliga livet och bidra till en positiv känsla/hälsa. Inte tvärtom.

Skulle nog våga säga att jag lever som jag lär 95% av tiden, men det händer att det slinker ner lite choklad ibland, även chips och några glas rödvin. Inte ett dugg hälsosamt, men so worth it! Även solen har sina fläckar 😉

4 reaktioner till “Det här med att vara hälsosam, part 2

 1. Jag har nog rätt precis samma inställning till hälsa som du men är inte alls lika bra på att vara konsekvent och göra det jag tycker är bäst och mår bäst av. Det är för mycket uteätande (med jobbet), för mycket fusk på semestrar (och helger ibland), för lite vardagsmotion utöver träningen (som är ok men rätt ofokuserad), för lite sömn, för mycket jobb och för lite umgänge med kompisar. Trots detta tycker jag att jag är hälsosam och jag väljer (oftast) att fokusera på det jag gör bra istället för det jag gör dåligt.

  Jämfört med alla kollegor och de flesta vänner är jag ju supersund och väldigt sällan sjuk faktiskt. Det gäller även barnen som jag försöker få i så mycket näringsrik mat som möjligt. Sen är det näst intill omöjligt att undvika att de äter dålig mat också men jag tänker att det gör mindre skada om de får i sig så mycket bra näring som möjligt. Det verkar fungera bra hittills!

  För mig är nog den psykiska hälsan också en viktigt del i hälsoekvationen. Förutom bra mat och rörelse, umgänge med familj och kompisar behöver jag känna mig duktig och behövd, mest på jobbet men att göra något bra för andra är också en del av det hela.

  Tack för dina inspirerande inlägg! Jag läser alltid även om jag inte kommenterar så ofta. Nu ska jag ta och beställa Bret Contreras bok tror jag. Har funderat på det tidigare efter att ha följt Marianne Kane på Myomytv för något år sedan och nu på sistone sett att ”elbejb” följt det programmet.

  1. Att fokusera på det du gör bra istället för det du gör dåligt - älskar det! Redan där har du plockat bort en stor stressfaktor! Det är skitsvårt att hitta balansen mellan alla måsten och saker man vill göra.Tycker du har en sund inställning till livet och hälsan.

   Tack för att du tog dig tid att kommentera! Det är alltid kul att få input och höra era åsikter. Vad gäller boken läste jag klart den i morse och jag tycker den är riktigt bra. En bra investering om du är sugen på att bygga rumpa 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *