Kolhydrater som en del av en måltid

Potatis, sötpotatis, jordärtskocka och ärtor

 

Hur påverkar kolhydrater vårt blodsocker när de äts som en del av en måltid? Visst kommer det skilja sig åt från person till person med tanke på sjukdomsbild och livsstil - men om vi bortser från detta och endast ser till hur det påverkas om man äter kolhydrater som en del av en måltid, kontra endast kolhydrater. Är det någon skillnad?

Klart det är! Äter vi endast kolhydraterna kommer vårt blodsocker att öka mycket mer än vad det gör om man äter dessa tillsammans med fett och protein. En som inte heller är van vid att äta kolhydrater kommer få en högre BS av måltiden än den som äter carbs on a regular basis. På bilden ovan ligger 150 g potatis, 50 g sötpotatis, 1 dl ärtor, 130 g ugnsbakad lax och 2 msk majonnäs. Halva tallriken består av kolhydrater. 43 g fett 39 protein 40 gram kolhydrater. Inte high fat direkt.

Innan måltiden hade jag ett BS på 5,0
1 timme efter måltiden låg det på 5,3
2 timmar efter måltid var det tillbaka på 5,0

Sillfrukost med efterrättIngen instabild direkt ;D

Dagens frukost bestod av 100 g matjessill, 1 ägg, gräddfil, gräslök och 1/2 avocado
Till frukostdessert blev det en chiapudding på kokosmjölk, rabarberkompott och 1/2 övermogen banan.
50 g fett, 28 g protein, 35 g kolhydrater. Brukar inte äta carbs på morgonen men idag blev det så.
Tränade på fastande mage (as always) och mätte därefter mitt blodsocker. Hamnade på 6,3(!!!) vilket bör hänga ihop med det ökade kortvariga kortisol påslag som träning ger. Väntade 1 timme innan jag åt min frukost och mätte därefter 5,5. Efter ytterligare 1 timme låg det på 5,4.
Ett normalt blodsocker ligger fastande mellan 4-6 mmol/liter och ska max stiga upp till 8,7 mmol/l efter måltid.

Kolhydrater som en del av en måltid kommer alltså inte påverka ditt blodsocker på samma sätt som om du skulle ätit en måltid bestående av endast kolhydrater.

Sen finns det bättre och sämre källor, men det kan vi ta en annan gång.

2 reaktioner till “Kolhydrater som en del av en måltid

  1. Intressanta insikter! Vid min tidigare graviditet åt jag inte alls lika mkt kolhydrater som denna gång. Jag uteslöt naturligtvis inte kolhydtrater då heller men var så insnöad på att lchf var det bästa för mig och att kolhydrater var big no no. Denna gång äter jag inte bara kolhydtrater i form av frukt och rotfrukter som sist. Jag äter potatis, ris, bovete och fundera på att införa quinoa i mellanåt för variation. Intressant är att jag har exakt samma magmått som tidigare och ett jättebra och stabilt blodsocker. Min viktuppgång är likadan och kolhydtraterna får mig att må bättre än på länge. Det ska bli väldigt intressant att se hur ”vägen tillbaka” efter graviditeten kommer bli med kolhydrater istället för strikt lågkolhydratskost…både när det gäller sömn, träning och framför allt om jag får tillbaka en normal mencykel,med tanke på att jag misstänker att min tidigare strikta kosthållning är boven till utebliven mensteation, sömnbrist och svårt att bli av med de tre/fyra sista extra kilona efter graviditeten.

    Det blev en låååång reflektion ?

    1. Det är bara kul med långa reflektioner! Ja stärkelse i lagom dos är inte på något sätt farligt för en frisk människa. Tror absolut att ett ökat intag är bra för dig, både vad gäller graviditet och sömnbrist. Jag märker själv stor skillnad på sömnen sedan jag började till mer kolhydrater. Sover hela natten igenom - vaknar förvisso väldigt tidigt, men ligger inte längre vaken timmavis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *