Sämre tarmflora med strikt LCHF?

buona e cattiva flora batterica intestinale

Vår tarmflora är ett mycket intressant ämne! Ju mer jag läser om det desto mer hooked blir jag. Håller just nu på och gräver i hälsonackdelar med LCHF (läs även mitt förra inlägg om blodsocker och kortisol) och även tarmfloran verkar ta stryk av detta. Genom att utesluta eller äta väldigt få grönsaker, samt rotfrukter, bönor och linser (kokt kallt ris, bovete) blir det inte mycket mat åt våra vänner nere i tjocktarmen som lever av vattenlösliga fibrer samt resistent stärkelse vilka ovanstående innehåller. Det tyder alltså på att man kan få en förändrad tarmflora genom att utesluta eller att äta för lite av ovanstående.

Ett normalt fiberintag per dag med strikt LCHF (0-20 g kh/dag) landar på ungefär 0-15 g vattenlösliga fibrer och noll gram resistent stärkelse. RDI för dessa ligger på ungefär 25-35 gram fiber samt ca 30-40 g resistent stärkelse. Det finns även en del som tyder på att vi under vår tid som jägare och samlare åt än mer fiber än så - upp emot 100 g/dag! En obalans i tarmfloran kan leda till att de dåliga bakterierna blir fler då vi svälter de goda med konsekvenser som ökad risk för tjocktarmscancer, inflammatoriska sjukdomar samt övervikt.

Resistent stärkelse kom på tapeten för ungefär 1,5 år sedan och blev en het potatis bland både LCHF- och paleo- anhängare. Själv förstod jag inte just då hur pass viktigt RS är för tarmhälsan, utan lattjade mest med potatismjöl för att se hur det påverkade mitt blodsocker. RS finns i potatismjöl, potatis och ris som blivit kokt och sedan fått kallna i kyl, parboiled ris, bönor och gröna bananer. RS påverkar inte ditt blodsocker och tas inte heller upp i tunntarmen. Det tar sig hela vägen ner till tjocktarmen där det blir mat för dina goda tarmbakterier. Själv äter jag numera ett RS baserat mål per dag, ett mål med rotfrukter samt ett glas med vatten och potatismjöl. Utöver detta äter jag så mycket grönt jag kommer över.

Det här med tarmflora är ett hett ämne i forskarvärlden och jag är helt säker på att det kommer explodera med fakta runt detta inom de närmsta åren.

Än en gång, det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater och det verkar till och med som att vi behöver vissa föra att fungera och främja en god hälsa. Det känns som att fokus länge har legat på LCHF och viktnedgång - vilket gjort att hälsonackdelar med denna typ av kost inte kommit på tal eller fått något utrymme. Jag trodde själv tills ganska nyligen att så få kolhydrater som möjligt var svaret på ett långt och friskt liv. Glad att jag är kritisk till naturen och har ett öppet sinne och mottaglig för ny information.

Hallelulja.

17 reaktioner till “Sämre tarmflora med strikt LCHF?

 1. Du skriver så himla intressanta inlägg - älskar din blogg! <3 Jag tycker också allt sådant här ifrågasättande kring LCHF är jätteintressant (har själv ätit strikt och halvstrikt i perioder under 3,5 år) - ska bli spännande att se vartåt allt barkar. Dags att reda gräddsåsen med potatismjöl framöver iaf. 😉

  1. Hej Matilda och tack 😀
   Fast börja inte reda gräddsåsen med potatismjöl! Det har inte alls samma effekt när är uppvärmt, kommer göra mer ”skada” än nytta!

   1. Ajdå! Äter iofs inte gräddsås särskilt ofta, men det var ju bra att veta. Så all potatisstärkelse ska vara kall för att vara RS? Gäller det parboiled ris och bönor också - ska serveras kalla, alltså?

    1. Ja, potatismjöl ska alltid vara kallt! Parboiled ris har redan gjort processen, dvs det är redan förkokt/nerkylt så det kan du äta som det är. Annat ris får du koka sedan kyla - då har du ris med RS. Vad gäller bönor är det mer RS i bönor du själv blötlagt/kokt och som sedan fått kylas av.
     Det generella rådet blir koka, kyl under ett dygn och ät sedan 🙂

   2. En sak till - såg din fråga om nitritfri chark på Instagram. Tänkte bara tipsa om Lindegrens på Bjäre; vet inte om de har nitritfri chark, men de tillverkar iallafall både egen salami och lufttorkat kött på kravmärkt kött, så det kan ju vara värt att kontakta dem och fråga. De har leveranser till Malmö om man inte är sugen på en utflykt. 🙂

    1. Har förmånen att kunna köpa från Lindegrens på Green matmarknad, dock inte charkprodukter. Ska kolla med dem hur vad gäller bacon! Tusen tack för tipset 😀

 2. Det är så spännande att läsa dina inlägg. Tack för att du delar med dig 🙂

  1. Nu tar jag 1 msk per glas och dricker 1-3 glas/dag. Rekommendationen är att börja smått då man kan bli väldigt uppblåst och gazzzzig. Minns att jag blev detta sist jag testade. Då hade jag iof sig inte heller ätit några mängder fiber eller RS på många år- så bakterierna var antagligen svältfödda 😀

 3. Jag kom också på en sak till 🙂 Jag är nyfiken på vilka bönor du brukar äta?

  1. Jag har inte testat några bönor än, men har faktiskt köpt en påse med vita bönor. Bara för att de innehåller mest RS då. Tänker testa och se vad de kan bidra med 😀

 4. Jag hakade på dig med potatismjöltrixet för något år sedan men sen rann det ut i sanden, hade för mig att det var just 1 msk…och är det något jag minns så är det att jag gick runt och ”släppte väder ” ? Det finns ju färdigkokta bönor och de som man kokar själva, vet du om detta är någon skillnad ur RS synpunkt. Eller kan man gå den lätta vägen och exempelvis köpa Saltå Kvarns kokta bönor och kyla dem?

  1. De förkokta bönorna har mindre RS. Och vad gäller potatismjölet blir man mindre gasig med tiden 😀 En dålig tarmflora sägs ge mer gas, så när balansen är återställd blir det mindre av den varan.

 5. Aha nu såg jag i historiken i denna tråd att du redan svarat på min fråga om bönorna ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *