Högre kortisol och högre blodsocker med strikt LCHF?

No carbs?

Vet inte om ni känner till Alan Christiansen som skrivit The Adrenal Reset diet. Vet att jag har nämnt honom tidigare här i bloggen. I boken kan man läsa om hur blodsocker och kortisol påverkas negativt av för få kolhydrater (under 50 g/dag), tvärtemot vad man är van vid att höra. Genom att använda en glukosmätare som läser av blodsocker över dygnets alla timmar har han sett att de som äter färre än 50 g kolhydrater/dag har ett högre blodsocker än de som äter lite mer.

Förklaringen lyder att om man äter väldigt få kolhydrater så ökar kortisolet. En av kortisolets uppgifter är att balansera ditt blodsocker. Går det för lång tid mellan måltiderna, eller om man fastar - samt äter för få kolhydrater så sjunker blodsockret medan kortisolet ökar. Ett förhöjt kortisol gör det svårare att gå ner i vikt då kroppen är under stress och är beredd på ”flykt”. Han menar på att genom att äta en måltid med något mer kolhydrater skulle ge både ett lägre blodsocker samt mindre kortisolutsöndrning.

Jag tycker att det här är väldigt intressant. I Sverige är normen 20 g/dag, något jag själv anammade under många, många år. Det finns ju många som nollar kolhydraterna, eller försöker äta så få som möjligt - och inte lyckas gå ner i vikt. Kanske att ovanstående har ett finger med i spelet. Kanske att man borde lägga till mer kolhydrater istället för att dra ifrån?! Jag har inte så mycket att komma med, men det har fungerat mycket bra på mig själv 🙂

Enligt författaren spelar det även roll när på dygnet man väljer att äta majoriteten av sina kolhydrater, samt vilket typ av kolhydrater man väljer. För precis som det är skillnad på fett och fett är det skillnad på kolhydrater och kolhydrater. Det går alltså inte lika bra med geléhallon 😉

 

6 reaktioner till “Högre kortisol och högre blodsocker med strikt LCHF?

 1. Det här är så intressant!!! Som jag berättar tidigare så är jag absolut en av dem som drabbats av de negativa effekter lågkolhydratskost under lång tid kan ge. Har du någon erfarenhet av IIFYM, att räkna macros? Detta är något jag starkt funderar på att testa. Det som får mig att tvivla är allt vägande och räknande bara…annars tror jag starkt på själva idéen!

  1. Nja, iifym är är inte min grej. Det tar inte hänsyn till om ”macrosarna” är av bra eller dålig kvalitet.
   Jag tycker däremot att det kan vara bra och intressant att under perioder regga vad/hur man äter och vad man får för resultat. Visst kan detvvara lite smådrygt att väga allt man stoppar i sig, men det blir rutin det med 🙂 och som sagt, det är ju bara för kortare perioder. Skaffa dig ett konto på matdagboken.se vet jag 😀

 2. Jätteintressant , kan förklara varför jag vaknar på nätterna och känner mig så pigg , händer när jag ligger väldigt lågt på kolhydraterna och när jag provade pf. Fast jag går visserligen ner i vikt av att ligga lågt på kolhydraterna , men å andra sidan så gör jag aldrig det under så långa perioder. Men som jag skrivit innan så händer det ingenting om jag kör pf , tvärtom så har jag tenderat att gå upp i vikt då :

  1. Låter som att det har ett samband ja! Märkte själv av det här i våras, men då var jag iof sig även väldigt stressad. Kombon stress och få kolhydrater verkar inte vara en höjdarkombination 🙂 Själv märker jag stor skillnad på både sömn, humör och träning sedan jag började lägga till mer kolhydrater.
   Intressant det här med pf. Träffar väldigt många tjejer som inte går ner i vikt trots fasta. Men visst är det bra att självexperimentera! Lär sig en hel del om sig själv och hur man funkar!

 3. Stämmer! Jag har ett högre blodsocker idag än när jag började med lchf för snart två år sedan. Under ett år med väldigt strikt lchf, sjönk mitt bs något från bra till superbra. Nu har jag slarvat i några månader och mitt bs är högre än aldrig förr. Efter en ”normal” måltid typ tallriksmodellen, blir jag helt däckad. Kollade mitt bs som låg på 10,3. Jag blir faktiskt riktigt rädd.

  1. Det verkar som att BS blir sådär galet om man ätit strikt under en lång tid. Det är ju även många som lever strikt och har gjort så lääänge, som inte heller går ner i vikt. Kanske att det ökade kortisolet har ett finger med i spelet?!
   Det tog ganska lång tid och många måltider med kh för att mitt eget BS skulle hamna inom normala gränser, och det säger ju en del.
   Jag tror man har mycket att vinna på att kunna använda både fett och kh som bränsle. Precis som att man kan äta för mycket kh borde man ju kunna äta för lite.
   Förstår din rädsla med ditt höga BS. Jag tyckte själv att det var skitläskigt! Mitt tips är (vilket jag tror att du redan gör) är att förlägga kh till kvällen och då som en del av en måltid. Välj även källor som påverkar BS minst, så som rotfrukter, potatis och sötpotatis (kokat och avsvalnad är ännu bättre) samt parboiled rice. Ät det som en del av en måltid, aldrig ensamt.
   Keep me posted om hur det går!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *