Från två till tre och nu fem chins! Typs.

Chin ups

Känslan den dagen jag lyckades göra min första chin-up var obeskrivlig! Att äntligen lyckas med det som jag jobbat för för så lång tid var magiskt. Men…när man väl har lärt sig göra en så vill man gör två och sen tre, fyra osv. Jag har länge varit fast på två. Två har som sagt gått bra, men när den där tredje väl ska till så har styrkan inte riktigt räckt till. Tidigare har jag gjort mina två oassisterade, sedan har jag tagit hjälp av gummibandet.

Såhär har jag hållit på under en längre tid. Brukar köra 5×5 med målet att klara så många som möjligt utan gummiband. Det är ju bra, men man blir ju liksom inte starkare när man tar till gummibandet. Visst kan man göra några fler reps, men målet är ju fortfarande att kunna göra dem utan hjälp.
Idag kom jag på hur jag ska lyckas göra fler oassisterade chins!

Började som vanligt, med undantaget att jag lyckades med tre chins istället för de vanliga två 😀 Väntade därefter 2o sekunder, sen kunde jag göra två till! Väntade ytterligare 20 sek, sen satt även den femte och sista i setet! Förstår ni känslan????? Inte nog med det, under andra setet lyckades jag upprepa exakt samma procedur. Idag blev det totalt 17 oassisterade chins mot de normala 9!!! Visst är det här en win?! Första målet är att klara alla set utan gummiband. Därefter blir det till att öka antal repetitioner - för att slutligen kunna göra viktade chins. Tänk vad stark en måste vara då 😀

Vad är ditt bästa tips för att kunna göra fler chins?

 

 

5 reaktioner till “Från två till tre och nu fem chins! Typs.

 1. Försöker också komma fram till hur jag ska utveckla mig här… Jag kör bara med gummiband (kan inte göra en oassisterad) men du menar att det inte alls bygger upp styrkan? För jag gör som du då, fast med gummiband, så många jag klarar (typ 6) och sen pausar jag en stund, så det blir typ 5-6×5. Sen ibland hänger jag bara kvar, gör ”knees-to-elbow” (typ) eller tar ett skutt på pallen och hoppas upp de sista för att ”ta slut” 😛 Men jag känner mig ännu väldigt svag i övningen… Kanske är för att jag inte är så nätt heller 😛 men har du några tips för att klara den första? om man inte ska köra med gummiband?

  1. Jag tänker som såhär, för att bli bra på chins så måste man göra en massa chins 😀 Jag började med att göra negativa chins -utan gummiband och gjorde dem så långsamt jag bara kunde. Därefter gick jag över till det tjockaste gummibandet och satte 5×5 som mål. Jag började med att ha foten i gummibandet och när det blev för lätt använde jag knät istället (hoppas du hänger med hur jag menar). Man får mer hjälp med ”fotgreppet” kontra knät. Därefter blev det tunnare och tunnare gummiband. Först knä, sen fot. Det hjälpte mig mycket.
   Sen har andra styrkeövningar självklart hjälpt mig, så som marklyft, axelpressar och rodd. Det tog låååång tid innan jag kunder göra min första, men trägen vinner. Hang in there för det är liksom magiskt när det väl händer!

   1. Kom på att jag övar mest på pull-ups och inte chins…så de senaste gångerna har det blivit mer chins men är inte så stark där heller! Gör alltid med knät, på det tjockaste gummibandet (och ibland hänger jag bara en stund utan band för att ”testa”) men då ska jag prova ett tunnare band och med foten som nästa steg? För nu gör jag nog ca 8 -10 en bra dag på tjockaste gummibandet.I övrigt kör jag mycket cleans, axelpressar, rodd och lätta marklyft (pga rehab). Med negativa chins - menar du att du hoppar upp och sänker dig långsamt ner? Tack för svar btw 😀

    1. Alltså det här med vad som är pull-ups och vad som är chins kan göra en galen! Jag vet själv inte längre vilket som är vilket 😀 Håller du handflatorna mot dig (vilket ska vara enklare) är det jag menar när jag refererar till chins. För att bli bra på något så måste man öva på just det man vill bli bra på. Jag varierade mellan chins, pullups och neutralt grepp - och gjorde någon av dessa övningar under veckans alla pass. Någon av övningarna fanns med vid varje träningstillfälle. Negativa chins är precis som du beskriver, hoppa upp och sänk dig så långsamt du bara kan (samt stanna gärna på vägen i utvalda positioner). Prova också att byta till ett smalare gummiband. Prova om du kan göra med knät i bandet. Om det så bara är en. Gör därefter färdigt setet med foten. Jag säger inte att det här är den enda rätta vägen att gå, men det här var vad som hjälpte mig och gjorde mig starkare. Lycka till! Det är en underbar känsla när du väl sätter din första chin…eller pull-up 😀

     1. Jo jag menar samma sak med chins och pull-ups, tror det är de rätta benämningarna 😉 jag tycker chins är lika svåra konstigt nog, men det är nog för jag inte gjort dem… Jag försöker köra övningen (pull-ups eller chins) nästan varje gång jag tränar nu, och jag känner redan en skillnad efter dina tips 😀 kan ju inte hålla på och härja på tjockaste gummibandet för länge, nu går det redan ganska bra med ett smalare! Och efter de negativa kommer en tydlig träningsvärk på posten, vilket jag tror betyder att jag hade vant mig på den tidigare belastningen och att jag behövde höja den. så tack för alla tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *