Det här med fibrer

Fibrer

Enligt Livsmedelsverket ska man få i sig runt 25-35 gram fibrer per dag. Det finns två olika sorters fibrer, vattenlösliga och olösliga. Den ena sorten blir till mat för våra tarmbakterier=bra! Den andra sorten kan inte bli bakteriemat och bidrar endast till en bulkeffekt och kan reta samt jäsa i tarmen med gaser och uppblåsthet som följdeffekt=dåligt! Det är de vattenlösliga fibrerna som blir till bakteriemat och är alltså den fibertyp som har en positiv effekt på oss.
Vattenlösliga fibrer finns främst i frukt och grönt och olösliga fibrer hittar man främst i spannmål.

Med tanke på att…

  1. Spannmål inte är en del av vår naturliga föda och bör inte utgöra basen i vår kost
  2. Spannmål består av en fibertyp som leder till uppblåsthet och gas

…ska man då äta så mycket olösliga fibrer?

Har du en aning om hur mycket fibrer du får i dig på en dag? Tack vare att jag då och då registrerar vad jag äter har jag koll på det där. Om man inte äter spannmål och bönor är det ganska svårt att komma upp i den rekommenderade dagsdosen. Har lekt lite med olika tallrikar….

Om man äter en avokado, ruccola, några paranötter till frukost, 150 g broccoli till lunch och 15o g vitkål till middagen har man fått i sig 14,8 g fibrer. En ganska vanlig dag på LCHF, eller?

Äter man enligt paleo får man i sig lite mer fibrer tack vare att man äter frukt och rotfrukter. Frukosten består av banan och avokado yoghurt med chiafrön och nötter, till lunch blir det morot och broccoli och middagen bjuder på sötpotatis och rödbeta. 21 gram fibrer.

Äter man en ”normal” kost med allbran, macka och frukt till frukost, potatis och knäckebröd till lunch och fullkornspasta till middag landar man på 28,3 gram fibrer.

Enligt SLV skulle ”normalkostaren” vunnit. Fast i verkligheten tror jag att han är den största förloraren. Intaget består till största del av olösliga, värdelösa fibrer.

I mina ögon är paleotallriken vinnaren. Massor av vattenlösliga fibrer=bakteriemat tack vare mycket rotfrukter och grönt, något som LCHFaren tyvärr missar.

Summa summarum, jag är övertygad om att vi ska äta fibrer, av den vattenlösliga typen. Så länge man inte gör skillnad på vattenlösliga och olösliga fibrer känns ett RDI värde helt ointressant. Right?

4 reaktioner till “Det här med fibrer

  1. Japp. Håller med. Det är lite samma som när man inte definierar vad för kolesterol man pratar om när man säger att det är skadligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *