Vilse i kostdjungeln?

Jag förstår att det är en djungel där ute. Med tanke på att jag främst jobbar med kost och viktrelaterade frågor får jag många frågor om hur man enklast/bäst går ner i vikt. Att det finns en uppsjö av olika upplägg gör inte saken enklare och jag inte förvånad över att det finns en viss förvirring kring vilket som är ”bäst”. Är det strikt LCHF, nollning, äggfasta, fettfasta, 16:8, 5:2 eller ska man bara äta en gång om dagen? Eller ska man äta mer åt paleohållet och kanske köra på carbcycling? Vem ska man lyssna på? Hur ska man veta vad som fungerar bäst för en själv när det finns så många experter där ute som gärna klargör vad som fungerar bäst?

Well, nummer ett för att lyckas med en varaktig viktnedgång är att man hittar en diet/livsstil som man kan tänka sig att leva med under en längre tid - helst för all framtid. Tillfälliga lösningar och quick fixes går bort, då effekten blir precis som det låter - en tillfällig lösning! Äggfasta, fettfasta och nollning faller alla under detta begrepp. Det går inte att leva såhär i längden och med tanke på att det mesta som försvinner är vattenvikt är det lite gain för mycket pain.

När man hamnar på en viktplatå är det många som tar till quick fixes. Äter mindre. Plockar bort ännu mer kolhydrater. Som att mindre är likställt med bättre. Det här löser oftast inte problemet, vilket blir en nedåtgående spiral då många tror att den uteblivna viktnedgången hänger samman med att de inte lever tillräckligt strikt nog. För strikt kost, nollning och för lite energi leder till ökad stress i kroppen, vilket i sin tur gör så att mer kortisol utsöndras och därmed försvårar eller rent utav hämmar viktnedgången. Så less isn´t always more.

Saker som ålder, kön, nuvarande samt tidigare livsstil och sjukdomsbild måste också tas i beräknande när man väljer att följa riktlinjer för hur mycket kolhydrater man ska äta. Exempelvis:

 • Hur gammal är du?
 • Tränar du? Hur ofta, vad, med vilken intensitet?
 • Har du ett aktivt eller stillasittande jobb?
 • Hur fungerar din sköldkörtel?
 • Hur har du det med stress i ditt liv?
 • Är du beroende av socker? (kolhydrater eller alkohol)
 • Har du någon sjukdom eller åkomma som som missgynnas av ett för stort intag av kolhydrater?

Förstår ni skillnaden? Det finns inte en angiven mängd kolhydrater som är bäst för alla, inte ett visst antal kalorier som är bäst för alla. Man måste se till individen och livsstil. 20 gram kolhydrater är inte en magisk gräns för viktnedgång. Optimal ketos är inte heller ”bäst” eller ens nödvändigt för viktnedgång, ifall någon 2016 fortfarande tror detta.

Tyvärr har även många kvinnor en orealistisk bild av sin kropp och hur den ska se ut. Alltför många ser tillbaka och jämför sig med den kropp de hade för 20-30 år sedan. Det är inte realistiskt!!! Kroppen förändras. Barnafödande, amning, livsstil och ålder kommer att förändra kroppen. Det är fullt möjligt att förändra fysiken, men man måste ha ett rimligt mål och en realistisk självbild. Det är tufft att jobba i uppförsbacke. Ännu tuffare att jobba för ett mål som inte går att uppnå.

En given mängd kolhydrater är inte lösningen på allas viktproblem. Det är många med mig som mår bra och har fått fina vinster genom att öka kolhydraterna något. Vi måste som sagt se till individen och ha livsstil och mål med i beräkningen.

Jag har fram till dagens datum inte mött någon som överätit på rårivna morätter eller kokt potatis. Därmot har jag stött på många som överätit på nötmjöl och mörk choklad. Bad carb good carb….You decide.

More carbs

Här är en bild på mig när jag snittade 60 g carbs/dag, samt hade en carbnite (200-250 g carbs) i veckan. Målet var fettminskning och det lyckades jag fint med. Det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater precis som det är skillnad på fett och fett. Det ena hjälper medan det andra stjälper.

Är du vilse i kostdjungeln och behöver hjälp och individanpassade riktlinjer så finns jag tillgänglig för rådgivning. Skicka ett mail till [email protected]

 

 

 

5 reaktioner till “Vilse i kostdjungeln?

 1. Hej,
  Bra inlägg tycker jag om att vi alla är olika och har lite olika förutsättningar. Jag själv slåss mest mentalt med tanken på att kolhydrater omvandlas till glukos. Ketogen kost minskar det, och mitt stora sötsug blir också bättre iof☺️
  Jag fick bröstcancer som 32-åring och medicineras fortfarande pga ”högriskgrupp för återfall på grund av min ringa ålder” Att socker är bränsle för cancerceller är väl vad som stör mig allra mest….mentalt framförallt. Jag körde ju CN hela förra året med ett väldigt lyckat resultat vad gäller fett%, men har nu bestämt mig för att under närmsta framtiden leva ketogent. Det är så jag känner just idag, och jag tänker att jag kör på det spåret så länge det känns rätt. Sen får vi se, finns alltid utrymme att justera i framtiden.
  Och jag siktar på att bli riktigt gammal så det hinner säkert bli många justeringar under färden??
  Ha det gott!!:)

  1. Hej Veronica!
   Visst är det viktigt att anpassa kosten efter bland annat livsstil och sjukdomsbild. Med tanke på det senare så är kanske CN inte det bästa alternativet för dig just idag, precis som du själv skriver.
   Mår du bra av att äta keto just nu så fortsätt så länge det känns bra!
   Jag är också övertygad om att du kommer hinna med en hel del justeringar under resans gång 😀

 2. Hehe check på mig då, men det visste vi ju redan 🙂 Jag har funderat på en sak ett tag men glömmer att fråga dig? När du kör carbnite, ökar du ditt kolhydratsintag och energiintag överlag de dagar du tränar eller ligger du kvar på 60 g/dag trots ett styrkepass?

 3. Hehe, tror precis som du att det kommer att justeras lite eftersom. Man blir tydligen aldrig helt färdig☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *