Vad din blodsockermätare inte visar dig

oktober 16, 2014 i LCHF

Det är väldigt intressant att hur blodsockret reagerar på olika typer av mat. Mycket mer intressant än att mäta ketoner. Under de senaste månaderna har jag stuckit mig i fingret otaliga gånger per dag. Bara för att se hur jag reagerar på olika livsmedel. Man får ett direkt kvitto på hur maten påverkar ens BS. Lågt BS efter måltid har jag registrerat som bra mat- och högt BS efter måltid mindre bra mat. Jag har också trott att insulin i stort sett bara utsöndras vid intag av kolhydrater, men så är ju inte fallet!

I samband med projekt carbnite blev jag varse att även aminosyror (framförallt leucin) ger ett insulinpåslag och detta helt utan närvaro av några kolhydrater!!! Det gav lite att tänka på. Om aminosyror kan ge ett insulinpåslag så måste ju detta betyda att även protein stimulerar insulinutsöndring?! Hell yes! Hört talas om insulinindex? Om inte kan du läsa om detta här (det finns även en lista som jämför glykemiskt index med insulinindex). Denna studie visar på att livsmedel kan ha ett lågt GI men ge ett högt insulinpåslag, samt vice versa. Exempelvis ger protein ett högt insulinpåslag, men det har ett lågt GI. Även ost ger ett högt påslag. Kan inte det här ha betydelse för alla dom som kör NCHF, Skaldemans LCHF och som inte går ner i vikt trots att dom ”nollar”? För mycket kött och mjölkprodukter = förhöjda insulinnivåer, ingen fettförbränning?

Det här betyder även att man inte kan stirra sig blind på vad blodsockermätaren visar efter ett livsmedel. Insulinet kan vara högt, men det ger ju inget utslag på mätaren (vilket jag kanske lite naivt har trott). Det förklarar varför man kan svepa en wheyshake och ändå ha ett lågt BS. Ja man lär så länge man lever och tur är väl det :)

Vad din blodsockermätare inte visar dig by