Helstekt oxfilé med Madeirasås och gratäng på rättika

Receptet är beräknat till 4 pers.

Vi börjar med gratängen.

ca 300 g rättika

60 g purjolök

2 dl crème fraiche

1 dl vispgrädde

2 vitlöksklyftor

salt, peppar

1,5 dl västerbottenost

Skala rättika och skär sedan i jättetunna skivor. Dela sedan skivorna på mitten så det blir halvmånar, eller ”stavar” som när man gör Janssons frestelse. Hacka purjon fint. Blanda crème fraiche, grädde och pressa i vitlöken. Krydda med salt och peppar. Varva rättika och purjo i portionsformar. Fyll upp med gräddblandningen så det nästan täcker och toppa med riven västerbottenost. Grädda i ca 25 min 225 grader. Vid 25 minuter är rättikan väldigt krispig. Vill man ha den mjukare kan gratängen stå inne upp till 45 min.

Madeirasås

3 schalotten lökar

1 vitlöksklyfta

2 dl madeira

1 dl vatten

1,5 msk köttfond

2 tsk soja

75 g smör

Skala och finhacka löken. Lägg i kastrull. Pressa i vitlöken. Fräs i smör nån minut. Häll på vin, låt sjuda 10 min. Häll sedan på vatten, fond och soja. Sjud 5 min till. Tillsätt smöret klickvis under vispning. Det får inte koka. Smaka av med salt och peppar.

Helstekt oxfilé

800 g oxfile

1 vitlöksklyfta

smör

salt och peppar

Sätt ugnen på 100 grader. Pressa vitlöken i stekpanna. Bryn filé i smör runt om i stekpanna. Salta och peppra. Flytta sen över till ugnsfast form. I med en kött termometer. Stek i ugn ca 1 tim. Vid 60 grader är köttet medium/rare. Ta ut köttet och låt vila i folie en stund innan du skär upp det.

Servera med ovan tillbehör

2 reaktioner till “Helstekt oxfilé med Madeirasås och gratäng på rättika

    1. Hej!
      Vad kul! Hoppas du tycker det är lika gott som jag gör. Tänk på köttet bara. Om du gillar det mer åt det röda hållet rekommenderar jag 55 grader istället för 60. Annars är det bara till att tuta och köra. Smaklig spis och gott nytt år!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *