Bättre tandhälsa med LCHF

Idag var jag hos tandläkaren. För andra året i rad hade jag inga hål! Tänker att kosten spelar en väldigt stor roll i det hela. Tänk själv - jag äter inte socker, äter inte 5-6 ggr om dagen (som det egentligen rekommenderas) och småäter inte mellan måltiderna.

Vad gör socker med tänderna? Det finns bakterier i tänderna som livnär sig på socker. När dom ”äter” sockret bildas som restprodukt en frätande syra som kan göra hål i tandens yta - karies.

Kommer ni ihåg tuggummi reklamen där dom sa -”Varje gång du äter skapas en syra-attack mot dina tänder?” Vi blir enligt SLV:s kostråd rekommenderade att äta tre huvudmål per dag och däremellan 2-3 mellanmål. Det blir många syra-attacker per dag… Genom att äta som jag gör, dvs tre mål om dagen, har jag halverat antalet attacker på mina tänder.

Att småätande mellan måltiderna inte är bra är ingen nyhet. Innan LCHF var jag en småätare av rang. Öppnade kylen, då slank det ner lite ost. Öppnade lådan med nötter- oj där hade vi lite godis och chips. Vad fanns i frysen då - nämen oj, hade vi glass där? Gott! Jag tar mig en sked eller två….När jag gick över till LCHF försvann behovet av att småäta. (Nä, inte direkt från början. Inte under själva ”socker avtändningen” 🙂 , men väldigt snart). Inget snaskande mellan måltiderna - inga hål i tänderna.

Det lönar sig att äta riktig mat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *