Sojabönfri måndag

Hört talas om begreppet ”En köttfri måndag”? Jag föreslår en sojabönfri måndag istället. Denna lilla böna har ett oförtjänt gott rykte och används flitigt av livsmedelsindustrin. Så, vad används denna böna till?

 • Som djurfoder till våra kor, grisar och kycklingar
 • Ingår i alla sojaprodukter, som sojamjölk, soja”kött”, tofu med mera
 • Som emulgeringsmedel E-322 sojalecitin. Förekommer i många produkter. Sojalecitin får man genom att sojabönan torkas och mals till ett pulver som avfettas med lösningsmedel som hexan eller träsprit. Det borttagna fettet centrifugeras och den tjocka massan som blir kvar gör man lecitin av, vilket sedan hamnar i din mat eller i ditt smink…
 • Som antioxidants medel i smink och hudcremer

Ur miljösynpunkt är sojabönan en riktig bov…

 • Regnskog huggs ner för att ge plats åt stora sojaodlingar.
 • Hela växt - och djurarter slås ut.
 • Man använder konstgödsel som innehåller mycket kadmium (giftig tungmetall)
 • Odlingarna besprutas från luften med livsfarliga bekämpningsmedel, vilket även påverkar närliggande jordbruk.
 • Vattendragen i och omkring odlingarna förorenas av dessa bekämpningsmedel och konstgödsel.
 • Stora delar av den soja som odlas är genmodifierad.

För att inte tala om vad sojaodlingarna gör med människorna som arbetar på fälten och i dess närhet..

 • Bekämpningsmedlet parakvat som används på sojaodlingarna är akut giftigt. Direktkontakt med medlet kan ge svåra skador i lever och lungor. Även exponering för små mängder över en längre tid kan påverka lungor, nervsystem, hjärna och hud med allvarliga, livslånga hälsoskador som följd. Många människor och djur dör årligen av detta medel.
 • Bekämpningsmedlet och de konstgödsel som används hamnar oundvikligen även i de närliggande vattendragen. Befolkningen får i sig tungmetaller via fisk som fångats och äts därifrån.
 • De storskaliga odlingarna drabbar inte bara miljö och hälsa. Småbönder som inte har råd att driva ett jordbruk med stora kostnader för kemikalier, maskiner, och transporter drivs till städerna i jakt på arbete. Från att ha levt i en struktur där de till stor del varit självförsörjande, odlat hållbart och med gamla traditioner i ett tryggt socialt sammanhang, hamnar de i städernas arbetslöshet. Många blir socialt utslagna.

Så ful är sojabönan!

Man kan alltså bidra till att minska på den här skiten genom att köpa ekologiskt när det gäller kött, kyckling, ägg och mjölkprodukter. Det gäller även alla sojaprodukter som soja”kött”, korv, mjölk m.m. Står det inte ekologiskt på paketet så köp inte möget.

Samma sak gäller för produkter som innehåller sojalecitin. Förutom ovanstående hemskheter har vi här även använt oss av bensin och metanol vid tillverkningen. Det kan väl knappast vara något som är bra för kroppen?! Lecitin finns bl a i pulverprodukter som proteinpulver, pulversåser ect, choklad, kakor, glass med mera.

Om man nu inte bryr sig om folket, naturen och djuren som får lida för dessa odlingar, kanske man bryr sig mer om sig själv? Vill man äta mat som är så tungt besprutad med giftiga kemikalier?

 

8 reaktioner till “Sojabönfri måndag

 1. Hej!

  Jag vänder mig mot detta ”istället” för köttfri måndag..

  Jag skulle vilja ha källor på alla punkterna som du radat upp! Det går troll i E-nummer hetsen och ”naturligt vs syntetiskt” och allt syntetiskt är inte av ondo. Faktiskt, varken mat eller läkemedel eller annat. Att sträva efter en ren kost där vi äter så nära ursprunget som möjligt (potatis istället för pulvermos) är ett bra mål, men att dra allt över en kam är inte bra.

  Om miljöpåverkan ser ut som du beskriver är det sorgligt, men grejen är ju att köttuppfödningen ser likadan ut (regnskogsskövling, övergödning i markerna pga avföring pga för många djur på samma ställe aka ”onaturligt”) OCH VÄRRE, alltid värre, eftersom de ska ha (kraft)foder som dittransporteras långa sträckor, och sedan slaktas/styckas och transporteras långa sträckor. Det är ett osympatiskt sätt att bli mätt på, då samma odling skulle kunna fyllas med vegetabilier och mätta mångt flera personer än en ko gör.

  Köttindustrin står för 15% av världens koldioxidutsläpp, och de har det inte trevligt under tiden. Jag har vänner som har ätit LCHF (och fått superbra effekter av det!) som varit vegetarianer. Det går!

  Jättebra att välja ekologiskt närproducerat kött, men alla skinkförpackningar av lågpris, kassler från utomlands, stekar från Argentina..

  Är det någonstans det ska börjas så är det där. Och med konsumentmakt har vi möjlighet att förändra. Som du säger: Köp ekologiska bönor också! Men att säga ”Sojabönfri måndag” är missvisande och mest en uppseendeväckande rubrik. Synd är det.

  1. Hej Jennialiskt!
   Alla har rätt till en åsikt, så det är fine by me att du inte delar mina synpunkter. Nu handlar inte inlägget om ifall man ska äta kött eller inte (vilket jag dock är övertygad om att man ska.) Många hyllar sojabönan till skyarna - och jag ville med detta inlägg visa att denna böna är fulare än vad man tror och har ett oförtjänt gott rykte.

   Att köttuppfödningen är lika hemsk som sojabönsodlingarna vad beträffar övergödning, lång fraktväg etc, har jag aldrig ifrågasatt. Det är därför jag tagit ställning och äter ekologiskt och närproducerat kött från djur som inte är uppväxta på GMO foder (sojabönor).

   Beträffande rubriken är det helt min avsikt att den ska vara uppseendeväckande. Det är typs lite det som är syftet med en rubrik. På vilket vis den är missvisande förstår jag inte. Jag tycker definitivt att man ska avstå icke ekologiska sojabönor.

   Det är även upp till var och en att sätta i sig hur mycket E-nummer man bara vill. Själv vill jag inte och undviker det så långt det bara är möjligt.

   Referenser ville du ha - varsågod! Gå in på naturskkyddsföreningen, det är i stort sett därifrån hela texten är hämtad. Där kan du även titta på en fruktansvärd film om odlingarna.
   Det finns en massa olika tidningsklipp. Bla det här och det här.

   En annan bra artikel är skriven av Tommy Svensson på Utbildningscenter.se
   här.

   Hoppas dessa referenser kan ge dig de svar du sökte.

   1. Hej!

    Du skrev att du vill ha sojafri måndag ISTÄLLET för köttfri måndag och det tyckte jag var missvisande eftersom det går rakt emot ditt syfte: att skona miljön. Speciellt då den källa du själv angav (Naturskyddsföreningen) inte tycker att människors ätande av sojabönor är problemet utan att det används till foder. Lösning: Ät mindre kött!

    Källa: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/kott/soja/

    Mvh, Jennie

 2. Vill bara påpeka att de sojaodlingar som ligger till grund för skövlingen av regnskogarna finns till för utfodring av djur, inte för att producera sojakorv. Litet förtydligande bara.
  Sedan är ju inte soja alls farligare än kött, något som upprepade gånger bevisats (och bevisas kontinuerligt fortfarande) ligga bakom hjärt-kärlsjukdomar, samt vara den näst största orsaken till cancer (efter rökning).
  Att tro på de fåtal forskningsrapporter som säger annat är ju onekligen lite naivt.

  1. Hallå D.
   Sant att stora delar av dessa sojaodlingar går till utfodring av djur. Därför äter jag endast gräsbetes och närproducerat kött eller vilt. Däremot tycker jag att man ska ta i beaktande vad dessa odlingar gör med människorna som jobbar på fälten och i dess närhet. Att det även bidrar till att förstöra övrig natur och förgifta vattendrag gör inte saken bättre.
   Det här med kött och cancer börjar bli lite gammalt nu, då många studier grundar sig på processat kött, och alltså INTE ”rent” kött.
   Jag kan inte se några som helst fördelar med denna böna. Att äta sojabönor i tron att de är nyttiga är onekligen naivt, med tanke på dess innehåll av fytinsyra och lektiner. Men visst, var och en äter som den vill. Med gott samvete eller inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *