Fifty shades of LCHF - chapter 3

null
Chapter 2

Naturlig mat?
Jag slår ihop boken ”Den elaka kocken” och lägger den ifrån mig. Överväldigad av vad jag just läst inser jag att jag inte längre kommer vara den samma. Jag syftar på mina nyvunna kunskap om tillsatser i maten. Att vakna upp och inse att att man agerat labbråtta åt livsmedelsindustrin är både chockerande och kränkande. Jag bestämmer mig här i detta ögonblick för att det är färdigtestat på denna råtta. Från den här dagen och framåt är det riktig mat som gäller. Det vill säga mat som inte har en innehållsförteckning som en mindre uppsats, eller med ord jag inte kan utläsa. Helst inga sifferkombinationer heller. Ren och naturlig mat helt enkelt!

Mitt nya tillsatsfria liv tar tid, eftersom jag numera måste läsa innehållsförteckningen på varenda produkt jag lägger i min varukorg. Det är inte lätt och jag inser ganska snabbt att man blir begränsad. Begränsad i den bemärkelsen att man inte kan handla så mycket färdiga produkter längre. Helfabrikat går fetbort, likaså de flesta halvfabrikat. Det blir till att göra det mesta från grunden. Back to basics. Jag får även säga farväl till produkter som jag tidigare tagit för givet i min kosthållning. Produkter som delvis bygger grunden i mitt LCHF:ande

 • Bacon
 • Skinka
 • Kassler
 • Korv
 • Grädde 36%
 • Keso,kesella, créme fraiche med smak
 • Mjukost, färdigriven ost, vanlig hårdost

Ovan produkter innehåller ofta mononatriumglutamat, nitriter, karragenan och stabiliseringsmedel. Ovan produkter är saker som jag dagligen ätit sedan jag började med LCHF. Ovan produkter är inte synonymt med ren och naturlig mat. Ovan produkter må vara bra ur ett viktnedgångs perspektiv, men för välmående och hälsa?! Här i detta nu inser jag att även denna kosthållning har sina fel och brister. Det ena måste dock inte utesluta det andra. Jag kan fortsätta äta LCHF men kommer behöva ändra mitt köpbeteende ytterligare. Nöjd och tillfreds med min nya upptäckt sätter jag mig vid köksbordet för att skriva ner veckans inköpslista:

Ägg
Lax
Makrill
Räkor
Blandfärs
Fläskfilé
Grönsaker ovan jord
Hallon
Linfrön
Pumpafrön
Fiberhusk
Rapsolja
Smör
Bregott
Grädde 40%
Naturell crème fraiche
Naturell keso
Naturell kesella
Hårdost, Jarlsberg
Getost
Mozzarella
Ädelost

Jag lägger ifrån mig pennan och betraktar min inköpslista. Inga hel- eller halvfabrikat, endast rent kött, grönsaker, bär, frön, ägg och mjölkprodukter…..Jättemycket mjölkprodukter…. Hur naturligt är det att bygga större delen av sitt kostintag på mjölkprodukter egentligen? Suck. Jag knycklar ihop inköpslistan och slänger den i papperskorgen. Det är lättare sagt än gjort, det här att äta så ren och naturlig mat som möjligt.

 

 

9 reaktioner till “Fifty shades of LCHF - chapter 3

  1. Det är även min erfarenhet. Provade att köra paleo under en månad och det funkade okej - men insåg att jag inte skule kunna leva mjölkfritt resten av mitt liv. Har däremot dragit ner på mjölkprodukter rejält, och ser det numera som ett komplement snarare än en huvudingrediens.

 1. Håller med om att mjölkprodukterna nog är det svåraste att leva utan. Jag tycker att man blir väldigt begränsad då men försöker så gott det går.

 2. Ibland får man göra så gott man kan, inte var så hård mot sig själv. Som när jag började äta LCHF åt jag bär och grädde varje kväll, nu när jag är av med det värsta sockersuget så behöver jag inte det, blir ganska sällan att jag bakar något eller gör efterätter, men det är skönt att kunna!
  Läste ”Den hemliga kocken” för länge sedan och hade därför sedan länge slopat alla light-produkter och smaksatta produkter samt halv- och helfabrikat. Mycket fett OCH mycket kolhydrater var ingen bra kombination för min kropp och det blev naturligt att börja med LCHF. Inte grädde eller creme fraiche i varje middag tänker jag, men nog går det åt en liter i veckan för min familj, utan problem…

 3. Haha känner igen mig i alla tre kapitel 🙂
  Har också svårt att göra mig av med mjölkprodukterna, men kämpar på med att minimera intaget i alla fall. I perioder försöker jag sluta med grädde i kaffe, men det är ju så gott! Och äckligt med jobbets svarta maskinkaffe.. FIna Tassimokaffet hemma svart är däremot inga problem.

  1. Ja, jag tror att många känner igen sig. Man börjar ju oftast med förutsättningen att gå ner i vikt, och då spelar ju inte kvaliteten och vad man äter någon större roll.
   Jag tycker oxå att det är svårt att skippa mjölkprodukter helt - och kommer antagligen aldrig att göra detta, men så länge jag håller nere konsumtionen och inte baserar kosten kring dessa känns det helt okej.

 4. Jag har alltid ätit/druckit en väldans massa mejeriprodukter, och när jag plötsligt insåg hur otroligt mycket det faktiskt är så har jag försökt begränsa intaget… Men jösses vad svårt det är!
  Jag har dragit ner på mejerierna ordentligt nu, men jag kommer nog aldrig kunna sluta helt.
  Jag vill ha rysk yoghurt till frukost, en skvätt mjölk eller grädde i mitt kaffe och te, och använder grädde i maten emellanåt…
  Men det är också allt nuförtiden, även om det också känns som alldeles för mycket det också ibland.

  Kan för övrigt rekommendera ”Äkta Vara” också, om du inte redan läst den?
  Känner att jag nog kommer svälta ihjäl sen när jag är klar med den, hehe. Herregud vad mycket tillsatser och annat äckel det finns i allt, man kommer ju inte kunna köpa nånting sen…

  1. Jodå, jag har läst Äkta vara med 😉
   Man får lägga lite extra tid på matlagning och göra en hel del från grunden om man ska slippa undan tillsatser. Det gör jag gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *