En observationsstudie, quick fixes och livsstilsförändringar

juli 27, 2013 i Hälsa

Jag vill att du ska göra en liten observationsstudie. Ta dig till en allmän plats med gott om människor och se dig omkring. Bara observera människorna omkring dig och gör en inre bokföring av följande: Hur många ser ut att vara i god form? Du vet, livfulla, energiska, slanka, atletiska. Alla? Några? Ingen?

Med dom här orden inleder Robb Wolf boken Paleo- stenålderskost. Jag stod och inväntade Fantastic vid en stor parkeringsplats när denna mening dök upp i skallen. Så jag började se mig omkring. Spanade in mammor, pappor, barn, teens, gummor och gubbar. Det blir väldigt påtagligt när man börjar studera folk såhär, att det är många som inte ser ut att må bra. Svårt att ta sig ur/ sätta sig i bilen, svårt att gå (!!!), många män med gigantish kulmage (metabolt syndrom), mycket övervikiga människor - både män, kvinnor och barn (SAD!!!). Många ser trötta ut. Trötta och sura.

Såg jag några livfulla, energiska, slanka och atletiska människor? Visst gjorde jag det :) men jag skulle nog säga att flertalet inte tillhörde denna skalan. Är det så det ska vara? Är det detta som är det normala? Kommer övervikten ,kulmagen och förmågan att inte kunna (!!!) obehindrat som ett brev på posten nånstans vid 45, eller är det kanske så att man kan göra något för att förhindra det?

Visst kan man själv påverka sin hälsa, sitt välmående och sin framtid genom att se över sin livsstil. Men vi människor är lite lata och letar hellre efter snabba genvägar - istället för att verkligen ta tag i vad som är orsaken till problemet. For example: X är 31 år och knaprar piller mot högt blodtryck. X röker, tränar inte och lever i stort sett på junkfood. Man kan tycka att det självklara valet för X är att försöka ta bort orsaken som skapar problemen, men X väljer att ta pillret som håller blodtrycket i schack, så han kan fortsätta med sin livsstil….GAAAAH!!!