En månad med dagliga ketonmätningar

Egentligen är det en månad och en dryg vecka, men vem räknar. Har hunnit experimentera en del för att se hur och om det påverkar ketoner och blodsocker och många frågor börjar klarna, medan andra fortfarande är obesvarade.

Har experimenterat en hel del med protein- och fettintag - men låtit kolhydraterna vara de samma (runt 10-15 g per dag). För att överhuvudtaget hamna inom zonen gäller det att hålla ett väldigt högt fettintag, samtidigt som proteinintaget hålls relativt lågt, då även ett för högt proteinintag kommer bli till socker och ha en inverkan på ketonerna. Att äta strikt LCHF är alltså inte likvärdigt med att vara i ketos, vilket jag lite naivt antog innan jag började mina mätningar. Många ser bara till kolhydraterna, men tänker inte på proteinet. Samtidigt som fettintaget ofta är alldeles för lågt. Jag har minskat mitt proteinintag med nästan en tredjedel -samtidigt som jag ökat fettet med ungefär 25%.

Nackdelarna med att äta på det här sättet är främst att det är svårt att äta tre gånger om dagen och samtidigt hålla nere proteinet på en önskvärd nivå. En måltid innehåller i runda slängar ca 30 gram protein, vilket gör att man fyller kvoten på bara två mål. Positivt är att matkontot inte gapar lika tomt 😉 Det enklaste vore att bara äta två gånger om dan - vilket jag tycker är drygt och trist. Ska dock köra så denna vecka för att se hur det påverkar BS och ketoner. En annan nackdel är att det blir en hel del feta mjölkprodukter och ost för att nå upp till fettkvoten. Inte så bekväm med det.

Jag har dock ingen aning om varför ketonerna dalar och dyker ner till noll emellanåt. Från 1,9 till 0 - från 1,5 till 0. Ser inga samband, inget jag gjort annorlunda. Energiintaget är bra - håller mig inom ramen, men ändå händer det här. Vad handlar det om?

Är det fantastiskt att vara i ketos? Ärligt talat känner jag noll skillnad mot hur jag brukar känna mig. Tröttare än vanligt, men det kan lika gärna vara årstiden. Humöret är det samma, orken med. Upplever inga euforiska känslor. Träningen löper på som vanligt, gör framsteg men det gjorde jag även innan projekt ketos. Då jag under de senaste två åren ätit en ren LCHF kost är kroppen van vid fettdrift. Det verkar inte spela något roll om ketonerna visar noll eller 2,0.

Det är inget magiskt att vara i ketos - och det är inget som är nödvändigt för att gå ner i vikt, även om det ofta lyfts fram så. Min teori är att man helt enkelt sänker sitt energiintag - därav viktnedgången. Jag har inte alltför många referenser, men jag själv har sänkt mitt energiintag - inte mycket men dock. Jimmy Moore började gå ner i vikt först när han ”fick rätt” på sitt proteinintag - plus att han endast åt en, max två gånger om dagen. Ser man till andra stora LCHF bloggare som även de mätt sina ketoner (men inte gått ner i vikt) har lyckan vänt när 5:2 har introducerats. Ett reducerat energiintag helt enkelt.

Nu när jag hittat min ”tålighet” för de olika makronutrienterna ska jag laborera lite med måltidsfrekvens. Kommande vecka blir det alltså 16:8 för hela slanten. Om dryga timmen är det dags för hormon-webbkurs med Louise Edlund. Fram tills dess ska jag hinna laga till ett par lunchlådor. Först ut är tacogratäng!

3 reaktioner till “En månad med dagliga ketonmätningar

 1. När ketonerna dalar utan anledning - kan det inte vara så att kroppen tar sig ur ketosen genom att skruva upp glukoneogenesen? Anna Hallén brukar ju lyfta det när man pratar om ketos, att eftersom kroppen har ett sätt att ta sig ur det, så är det kanske inte meningen att vi ska vara i ketos alltid? Ketonerna är ju väldigt sura så det finns väl en risk att vi får för lågt pH i blodet annars. Vet inte hur det ligger till men det känns som att dina erfarenheter stödjer den tesen. Alltid intressant att följa dina experiment! 🙂

  1. Hej Tove 😀
   Jo, jag har också diskuterat den frågan med Anna, och fått samma svar. Det låter logiskt, och borde innebära att om man har mycket ketoner, bygger kroppen mer glukos för att balansera upp detta. Men då borde ju även BS öka, vilket det inte gör. Så jag vet inte riktigt vad jag ska tro där. Vad gäller surt blod så händer det väl bara vid ketoacidos? Kroppen jobbar ju efter att vara i balans, så den strävar väl efter att undvika just detta, försurning? Känner att jag har mycket kvar att lära om det här.
   Anyways,fortsätt gärna kommentera och kom med input framöver också! Ses på insta 😀

   1. Hmm, men du har ju bra insulinkänslighet så insulinet kanske sänker bs? Sänker inte insulin också ketoner?

    Ketonerna i sig är ju sura, så om man har mycket ketoner i blodet borde det innebära att kroppen behöver basa sig på något sätt. Där har ju Anna en teori att kroppen kan använda kalcium till det och att det därför finns risk att vi får ett gäng bensköra ketonmätare i framtiden. Oavsett så känns det som något kroppen skulle vilja undvika och hellre komma ur ketosen på annat sätt. Men jag vet inte 🙂 Intressant att fundera kring!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *