Experiment optimal ketos - energiintag och viktnedgång

I mitt förra inlägg om ketos skrev jag om hur jag var tvungen till att sänka mitt proteinintag, samtidigt som jag fick öka på fettet rejält - för att ens hamna i närheten av det som kallas optimal ketos. Jag har registrerat allt jag ätit på Matdagboken, vilket gett mig en bild av hur olika näringsämnen, energiintag och fasta påverkar ketonerna.

Vi hör ofta att LCHF+optimal ketos=viktnedgång, right? Bara man hamnar i ketos så löser sig allt. Du kommer bränna fett som aldrig förr och kilona kommer rasa av dig. Med facit i hand kan jag säga att ja, jag gick ner i vikt - men jag gick även upp i vikt! Att vara i optimal ketos behöver därmed inte betyda att du kommer tappa i vikt. Vad jag har kommit fram till, så är det energiintaget som spelar roll. Inte ketosen. . I alla fall om du är normalviktig och har ätit lågkolhydratkost under många år.

Bild lånad från crossfitwilmette.com

Under de tre första veckorna tappade jag 3 kilo. Tilläggas ska då, att jag inte var i optimal ketos. De två första veckorna uppmätte jag inga, eller väldigt låga värden för ketoner (tredje veckan ökade de dramatiskt - ungefär samtidigt som jag ”fick rätt på” protein/fett-intaget). Ändå gick jag ner i vikt under dessa veckor. Ytterligare ett par veckor in i experimentet ligger jag ganska stabilt vad gäller ketonerna. Mäter mellan 1,2-2,1 mmol/l (med undantag för några dalar som jag inte vet vad de beror på.) Är i hyfsad, jämn ketos. Går följande veckor upp i vikt!!! Jodå, du läste rätt. Jag är i optimal ketos och går upp i vikt! Vad gör jag annorlunda de veckor vikten ökar? Inget - förutom ökar mitt energiintag. Från 1600 kcal till 2000 kcal. Energifördelningen under är ett snitt på dessa två olika perioder.

1600 kcal 2000 kcal
78 E% fett 82 E% fett
18 E% protein 14 E% protein
4 E% kolhydrater 4 E% kolhydrater

Under de veckor jag ligger runt 2000 kcal/per dag snittar jag 1,5 mmol på ketonerna. Kommer sällan över 2,0. Jag ligger alltså och tickar i det undre spannet till optimal ketos, trots ett lågt proteinintag och ett högt fettintag och vikten ökar något. Varför uppmäter jag så låga ketoner trots detta? Varför går jag upp i vikt? Det gjorde att jag började fundera kring hur enrgiintag, fasta och färre måltider skulle påverka ketonerna. Jag testade 16:8 fasta med bibehållet energiintag - vilket varken minskade eller ökade ketonerna. Jag provade att fasta 24 timmar, vilket gav min högsta notering ever på3,6 mmol. Testade även fettfasta vid fyra olika tillfällen och uppmätte som högst 2,6 mmol.

Sista veckan ut i projektet testar jag att reducera mitt energiintag igen. Lägger på 1550 kcal per dag. Tappar ett kilo i vikt, mäter mellan 1,6 och 2,2 på ketonerna.

För att hamna i ”mer” optimal ketos räcker det inte för mig att äta mindre protein och mer fett. Jag måste även gravt reducera mitt energiintag - alternativ inte äta något alls.Känns det som ett sunt och hållbart sätt att leva på?

Om man ätit en striktare form av LCHF under många pr räcker det inte med att hålla nere kolhydraterna. Man måste även se över proetinintaget och se till att äka fettet. REJÄLT. Detta kan hjälpa för ett tag. Sedan får man öka träningsdosen för att hamna där. Sista utvägen är fasta/svält.

 

 


9 reaktioner till “Experiment optimal ketos - energiintag och viktnedgång

 1. Väldigt intressant och tänkvärt, opitmal ketos kanske inte är det ”optimala”.
  Fullkomligt ÄLSKAR att du genomför dessa experiment och delar med dig av erfarenheter. Du ger massor av inspiration och matglädje! Jag läser MÅNGA bloggar, men din är i särklass den bästa med superbra mix!
  Hoppas du har en grym start på 2014 😀

  1. A sluta nu blir jag ju helt generad 😀 Men tack så jättemycket för de fina orden!
   Ja det här med ketos känns skönt att avdramatisera. Har fått svar på många frågor genom detta experiment, skulle inte vilja var utan detta!

 2. Intressant. Jag läste om (minns tyvärr ej var) att man vid ketos får den vikt som är idealvikt för ens kropp - inte vad vi själva tycker, och att kvinnokroppens idealvikt ökar med åldern. Därför var det ibland så att kvinnor runt 40 och över inte blev nöjda eftersom de själva vill vara smalare än kroppen vill. Och att om man är smal från början så kan man alltså öka i vikt.

 3. ketos, ketos, ketos… alltid detta ketos. precis som skrivet så tror många lchf-are att alla ens problem kommer lösa sej om man hamnar i ketos. d gjorde även jag, men har slutat sträva efter d. maten o livet blir bara ångestladdat o man mår riktigt dåligt om man så bara råkar få i sej ett majskorn. d blir nästan ätstört! så nä, jag har skippat ketostänket o försöker äta vanlig normal lchf

  1. Ja ketosen löser inte mycket - samt att om man ätit strikt LCHF under en lång tid är sannolikheten att man är i ketos ganska liten. Känns lite som att det lagt sig nu, det här med optimal ketos tycker jag. Undras vad som ska bli nästa fluga 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *