Experiment optimal ketos - näringsbrist, javisst!

Då var det dags för ännu ett inlägg om mina upplevelser av optimal ketos. Har tidigare skrivit om kosten och hur det påverkade vikten om någon vill läsa om detta.

Tack vare att jag reggade allt jag åt på Matdagboken under dessa två månader kunde jag se vilka vitaminer och mineraler jag inte fick i mig tillräckligt av. Nu pratar vi RDI ( som står för rekommenderat dagligt intag, eller minimidos för att inte utveckla bristsjukdomar), vilket kan diskuteras om det är en tillräcklig daglig dos. Nedan kan ni se en lista över de vitaminer och mineraler jag (i stort sett) dagligen inte uppnådde RDI

B1
B2
(B6, dock inte under alla dagar)
B9
Magnesium
Zink
Kalcium

De dagar då jag fettfastade eller åt mindre energi än normalt uppnådde jag inte RDI på övriga vitaminer och mineraler heller, med några få undantag. Ganska logiskt. Blir svårt att få i sig tillräckliga doser på ingen -eller väldigt lite energi.

Mycket möjligt att jag skulle upplevt dessa brister även på min vanliga LCHF kost, då många av B-vitamnerna återfinns i lever och blod vilket jag inte äter. Men det finns ju även i kött, skaldjur, nötter och frön vilka alla måste begränsas om vi vill vara i optimal ketos. Det ger lite att tänka på, eller? Näringsbrist vs. ketos. Fast man kan ju alltid bara poppa några piller, så är det problemet löst 😉

Men det här med proteinet då?! Fick ju sänka mitt intag och låg ungefär på 1 gram per kg kroppsvikt för att stanna i ketosen. Är det en rimlig och lagom siffra vad gäller både underhåll och önskan att lägga på sig muskler? Vet inte svaret, men spontant känner jag nej.

En annan sak som jag tänkt mycket på är det här med serotonin (ett må bra, vårt ”välbefinnande” hormon) hur funkar det i längden på en ketogen kost? Speciellt för oss tjejer, då vi generellt har en lägre dos av detta jämfört med killar. Det här ämnet förtjänar ett helt eget inlägg, då det finns många tankar jag vill dela. Later gater!

10 reaktioner till “Experiment optimal ketos - näringsbrist, javisst!

 1. Jag uppskattar verkligen dina experiment och inlägg om ketos, näring osv. Själv är jag inte nog motiverad och för lat för att vara konsekvent med både mat och träning men det du gör bidrar ju jättemycket till att ge mer kunskap och förståelse. Så tack för det! 🙂

 2. Jag håller med ovanstående till 100%! Dina inlägg och experiment är väl värda att läsa. LCHF-kost och träning är just nu mina två stora intressen och jag har fr o m nyår gjort en nystart med båda delarna. Dock är jag alldeles för lat (har inte tid heller) att experimentera med maten för att äta så bra som möjligt utan nöjer mej med att snåla så långt det går med kolhydraterna och öka på fettet. Allt för att försöka lyckas gå ner några kilo till. Jag har faktiskt funderat en hel del på det här med näringsbrist när man äter LCHF, så STORT TACK för detta inlägg, som (tyvärr) bekräftade några av mina farhågor!

  1. Härligt med nystart!
   Visst kan man få näringsbrist av LCHF, precis som med vilken metod som helst. Ju mer man begränsar sig, ju mindre mat man äter - desto svårare blir det att få i sig allt som kroppen behöver.

 3. Hej hej, endu nogle gode og vedkommende indlæg om ketose og personlig erfaring fra din hånd - love it!! Bliver lige nødt til at bryde ind, med lidt af min egen personlig viden. Jeg har levet 95% af min tid i snart 10 mdr. i optimal ketose. Jeg befinder mig vældig godt i denne her tilstand og mærker stor forskel i humør og i min styrke når jer er inde fremfor ude!! Jeg har gennem de sidste 12 uger virkerig givet den gas med styrken -fremfor min vanlige cardio - jeg spiser i gennemsnit 82% fedt, 12% protein og 6% kulhydrat. Får tjekket blodværdier hos lægen og har ingen mangler - tværtimod fine værdier. Jeg har i den grad formået at ”packe” muskler på min krop - hele tiden under ketose på trods af rimeligt lidt protein. Tror vi alle er forskellige på det her punkt med hensyn til ketose. Føler heller ikke på nogen måde, at jeg skal kæmpe for at forblive i optimal ketose -just sayin 😀

  1. Visst upplever vi ketos olika, precis som det skiljer sig när vi hamnar där och hur vi måste leva för att stanna i den.
   Glad att du hittat vad som funkar för dig!

 4. Tack för en inspirerande blogg!
  Kan också bekräfta att riktigt strikt lchf ger näringsbrist. I mitt fall blev det c-vitaminbrist men symptomen röda kliande utslag. Med mer grönsaker försvann det och med mindre kommer det tillbaka.
  Tack än en gång!

  1. Tack för att du läser den 🙂 Har sett och hört om detta från olika håll. Var även själv beredd på att det var just C-vitamin jag skulle få brist på, om något. Tror det var den gula paprikan som blev min räddning

 5. Hei, jeg titter inn fra Norge her . Har spist LCHF siden 2006, og har vært igjennom det meste på LCHF, fra det helt ekstreme ketose, til opp mot 100 gram kolhyd. pr dag. Jeg var i ketose i 18 mnd konstant, da jeg drev med mye løping, opp mot 18 km pr dag. Da var det nok en fordel å være i ketose, men jeg tror ikke det finnes noe som kan kalles OPTIMALT innen ketose. Når man tenker på at urmannen spiste ALT på et dyr - det gjør ikke vi - så må vi tenke annerledes. Det innebærer ingen spesielle helsefordeler av å være i ketose, jeg tror at jeg i lengden ville satset på et kosthold med litt mer nyanse 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *