Nytt försök med lever

Man måste äta lever. Det finns inga ursäkter. Inälvsmat och framförallt lever är sprängfyllt av nyttiga vitminer och mineraler. Vill man äta nyttigt är det här ett måste. Jag gjorde ett tappert försök med nötlever för lite drygt ett år sedan och det gick väl inget vidare. However, har hört att kycklinglever ska vara mycket mildare i smaken, så när jag var och handlade igår fick det här paketet följa med hem. Väääääldigt viktigt (som alltid) att levern kommer från KRAV-uppfödda djur!

Nästa grej var att hitta ett recept som verkade innehålla smaker som kunde minska smaken av lever. Det blev ett hopkok av bacon, lever, lök, champinjoner, crème fraiche, vitlök och soja. Till detta stekte jag blomkålsris med pressad vitlök som jag sedan blandade med ruccola. Well…

…grytan blev god. Bortsett från levern hahaha 😀 Kycklinglevern var mycket mildare i smaken, men den fanns där. Jag dog inte (som när jag åt nötlevern) men jag blandade ner typs ett halt paket pepprig ruccola för att dölja smaken ytterligare. Någonstans tror jag att det är en smak jag kan vänja mig vid. Det gäller bara att hitta attribut som döljer smaken.

Har även sett att det är många som äter rå lever!!! Man fryser ner små pillerstora bitar och sväljer sedan ner dessa med vatten. Det lät som en bra idée, tills jag förstod hur många bitar jag skulle behöva själva per dag för att komma upp i en juste mängd lever (typs 200 g/vecka.) Så den gick bort.

Sitter ni inne på något bra recept? Dela gärna med er så att jag kan bli den liverlover jag vill vara!

13 reaktioner till “Nytt försök med lever

 1. Gör en god kycklingleverpastej istället. Eller flambera den stekta levern och servera varm på sallad med en relativt stark dressing, det tar bort en hel del av den skarpa smaken. Om du vill ha ett bra recept på pastej så kan jag skriva upp det. Innehåller en massa smör och i originalversionen även portvin som ger den en väldigt god smak.

  1. Vågar inte ge mig på pastej igen, men tack ändå. Tror att jag ska köra på ditt andra tips, steka den och försöka hitta några starka smaker som gör leversmaken mindre dominant 🙂

 2. Jag har samma problem, vet att lever är så nyttigt men smaken är inget att hurra för! 🙂 Tänkte om man kanske skulle försöka sig på att göra en egen leverpastej till julbordet. Måste leta efter ett bra recept!

 3. Jag brukar frysa lever och när jag gör ex köttfärssås så fin river jag levern i så man inte får stora bitar att äta. det smälter in ganska fint. Fungerar säkert att göra samma sak när man äter köttbullar, pannbiff etc

 4. Idiotsäkert leverrecept! Till ett halvkilo lever:

  •1 tablespoon sweet paprika
  •1 teaspoon cayenne pepper
  •1 teaspoon garlic powder
  •1 teaspoon onion powder
  •3/4 teaspoon black pepper
  •3/4 teaspoon white pepper
  •1/2 teaspoon dried thyme
  •1/2 teaspoon dried oregano
  •1/2 teaspoon salt

  Skär levern i lämpliga bitar och stek i kryddblandningen. Man ska i originalreceptet steka ganska länge tills bitarna blir närmast svarta men testa dig fram till vad du gillar. Jag följer inte receptet längre utan kryddar hejvilt på känsla och kanske kan det vara smart att vara generös med kryddorna i början… Funkar för kyckling och nötlever. Grislever har jag inte riktigt vågat mig på än. Jag gör ofta på 1 kg och fryser in i portionsvis och äter till lunch 1-2 gånger/vecka, supersmidigt och jättegott!

 5. Tyvärr tror jag att klarar man inte inälvsmat så är det kört… personligen älskar jag det men har försökt lura i min far väl kamuflerad lever utan att lyckas. Men funderar på om det skulle hjälpa att lägga levern i mjölk några timmar först som man gör med njure… en idé du kan pröva. Min man steker . levern i bitar ganska hårt och tillsätter rikligt med oregano och citron, det dämpar leversmaken 😉

 6. Inspirerad av ditt inlägg googlade jag runt efter recept, köpte 500 g oxlever och satte igång och skapade min egen variant. Resultatet blev ganska bra och visst smakade det lever men inte alltför starkt.
  Jag använde:

  500 g oxlever (tyvärr gick minst 1/4 till spillo då jag skar bort hinnor) - klippt upp i cm-tjocka strimlor/bitar
  2 medelsmå lökar
  150 g bacon - klippt upp i bitar
  3 vitlöksklyftor
  kokosolja + smör
  kokosmjölk + skvätt vatten
  hot chilli pepper & svartpeppar

  Stekte först upp löken, vitlöken och baconet i lite kokosolja/smör, lade undan på en tallrik, kryddade och stekte levern i några minuter i samma stekpanna. Slängde i löken och baconet tillsammans med levern och hällde över en skvätt vatten och lite kokosmjölk och lät allt kokas/stekas tillsammans i ca 10-15 min.

  Åt med vitt ris (CBL-style), grönsaker, balsamvinäger och en skvätt sojasås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *