Lyckan över att göra ett nytt träningsupplägg

High rep

Att göra ett nytt träningsupplägg för nästkommande veckor är något av det bästa jag vet! Variation gör det både roligare och håller motivationen uppe. Under de senaste 6 veckorna har jag kört på ett högrepupplägg (German body comp training), fördelat på fyra pass i veckan varav två ben och två överkroppspass. Jag har inte kört högrep på många år, sist var GVT och det är nog en sisådär tre år sedan, vilket gjorde att jag var sjukt taggad när jag väl gick in för det här.

Det var riktigt kul de två första veckorna, men sedan dog lusten. Det finns både fördelar och nackdelar med den här typen av träning. För mig har fördelarna varit:

  • Inte lika mentalt påfrestande. Det är mindre jobbigt att lyfta en lättare vikt 15 reps än en tyngre vikt 5 reps.
  • Jag har upplevt ”pump” och det var en ny feeling!
  • Har känt mer kontakt med de muskler jag valt att träna.
  • Tror att det kan ha varit bra för greppstyrkan då man greppar vikten under längre tid.
  • Tekniken har nog blivit bättre på många övningar.
  • Insett att vissa övningar är/känns/blir bättre med fler reps

När man radar upp det såhär så känns det helt plötsligt som att det kanske inte var så tokigt 😀 Och kanske att jag kan lista mer fördelar än nackdelar….Vi får se. Nackdelarna har i alla fall varit:

  • Man känner sig inte stark, och jag vill gärna ha/se en utveckling
  • Inte lika mentalt påfrestande. Det har inte varit jobbigt eller tufft att träna
  • Tror att jag tappat mycket i styrka
  • Inte lika taggad inför ett pass

Okej, det var visst mer fördelar än nackdelar när man spaltar upp dem - MEN det har inte varit lika KUL att träna på det här sättet och det är ju sjukt viktigt för att vilja fortsätta och känna sig motiverad. Kommer absolut att stoppa in lite högrepveckor framöver, men det lär bli som deload-veckor.

Imon ska jag i varje fall sätta mig och göra ett upplägg för kommande 6 veckor. Det kommer bli tyngre och fler set framöver 😀 Finns inget bättre än att göra ett nytt träningsupplägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *