”Ny mat”, fejkmat, fika, triggers och att upprätthålla ett osunt förhållande till mat

april 12, 2023 i LCHF

Det här inlägget är för dig som har eller har haft ett osunt förhållande till mat och som gått över till LCHF. Du som äter för belöning eller tröst kommer antagligen att känna igen dig i det här. Det kommer självklart inte gälla för alla, men kanske att det hjälper någon att tänka till och omvärdera.

För att förändra ett destruktivt beteende och/eller dåliga vanor behöver man agera och tänka i helt andra banor än vad man tidigare gjort. Albert Einstein konstaterade att det är galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat. Logiskt, men inte självklart.

Vi är många som lämnat tallriksmodellen bakom oss och som idag äter en kost baserad på en mindre mängd kolhydrater och betydligt mer fett än vad som anses vara sunt och normalt. För de flesta av oss gör det här stor skillnad vad gäller sötsug, hunger/mättnad och hur ofta vi äter (vilket på sikt även har en positiv inverkan på vikt, ork, sömn, livsglädje och hälsa) men för väldigt många inte verkar ge någon större förändring. Varför är det så?

Har man ett skevt förhållande till mat och i stort associerar varje måltid med njutning och/eller belöning är det fullt normalt att söka efter och gilla mat som innehåller stora (gärna snabba) mängder kolhydrater. Att då gå över till en kost baserad på en avsevärt mindre mängd kolhydrater brukar hjälpa till en början, men ganska snart tröttnar man både på maten och de begränsningar som finns och börja se till vilka lösningar man kan göra. Alltså ”godkända” lösningar, som tyvärr både kommer upprätthålla sug, beteende och en dålig livsstil….nu bara i en nytappning.

De saker jag främst anser underhåller ett osunt förhållande till mat är:

  • Ny mat: ex. nötmjöl, nötmjölk, nötsmör, bönpasta, chiafrön, sötningsmedel i alla former, mörk choklad, alkohol
  • Fejkmat: mat som oftast är gjord på ”ny mat”, ex pajskal, bröd, pasta, pannkakor, kakor, bakverk, glass, desserter, chiapudding, bars, smoothies, (drickmat mättar dåligt och hjärnan verka koppla dåligt att den fått mat) Även (blomkåls)mos och (blomkåls)ris kan ingå här.
  • Fika/mellanmål: För att komma till rätta med ett osunt beteende måste man även lära sig känna skillnad på hunger och sug. Det gör man inte om man tillför energi var tredje timme, dvs mellamål. Fika innehåller även det jag klassar som ”ny mat” eller ”fejkmat” som båda underhåller sug och ett destruktivt beteende.
  • Personliga triggers: Otfa handlar det om fett i kombination med sött (bakverk och kakor), fett i kombination med salt. Ett sammanhang eller en vana, som att man brukar äta något gott i soffan till filmen. Många osunda vanor handlar om invanda beteenden och rutiner. Det går att vända på dessa men det kräver en hel arbete och vilja att förändra.

Just det sista jag sa där är av högsta vikt. Viljan att förändra. Många vill som sagt, men hoppas ändå på att ha kakan kvar samtidigt som man äter upp den. Det är omöjligt. Det är galenskap att göra samma sak om och om igen (vilket är vad man gör) och samtidigt förvänta sig andra resultat än de man tidigare fått.

Vill gärna ha er input på hur ni känner för ”ny mat”, ”fejkmat”, fika/mellanmål och triggers och vad er relation till dessa är. Big fenx ahead!