Sockerfritt?

Är det inte lite galet att kalla godis, bakverk och desserter sötade med sötningsmedel för sockerfria? Visst, de innehåller inte vanligt socker, men de innehåller likväl sött i någon form.

Idag kan vi äta kakor, bakverk och godis på daglig basis ”med gott samvete” och för att vi kan, dvs så länge vi väljer att söta med sockeralkoholer då dessa inte påverkar vårt blodsocker…Men är det allt som räknas? Hjärnan lär göra samma kopplingar som om man skulle ätit vanligt socker, den gör inte skillnad på naturligt sött eller kemiskt sött.

Är sött något vi bör äta ofta och mycket av, eller är sällan och lite kanske mer logiskt? När man väljer att äta ”ketobollar”, kakor, glass och chokladmousse, vad är det man väljer bort istället? Jag läste i boken ”Magsmart” att kombinationen mycket fett och sött inte finns i naturen och att det sätter våra normala aptitsignaler ur spel.
Tillåter du dig själv att äta LCHFgott, men väljer bort rotfrukter då de innehåller för mycket socker? Många väljer bort rotfrukter då ”de triggar” sötsug…Det är svårt att överäta på rårivna morötter och kokta rödbetor (jag lovar, prova!) men det är fullt möjligt att överäta på chokladmousse och kakor 🙂

Jag har själv tidigare varit en flitig användare av erythritol när jag bakat och gjort desserter, just av den anledningen att mitt blodsocker inte påverkats. Jag kom liksom undan med det dåliga. Då åt jag också onyttigheter betydligt oftare än vad jag gör idag. Idag äter jag mer naturligt ”sött” i form av rotfrukter, bär och lite frukt. Om jag skulle få för mig att baka eller göra en dessert skulle jag välja honung, frukt eller vanligt socker som sötning. Genom att välja sötning som påverkar blodsocker och insulin äter jag helt enkelt mindre ”skräp” och mer av riktig mat.

Hur tänker du runt sötningsmedel och varför väljer du att söta med dessa?

 

 

 

 

6 reaktioner till “Sockerfritt?

  1. Jag väljer bort typ allt sött, då jag i princip är sockerberoende (gömt mat, smygätit, ljugit, struntat i vänner för att sitta själv och äta istället, vägt 120 kg etc.) Så för mig är det rätt avgörande att även välja bort sötningsmedel och frukt, det är det enda som funkar för mig. Tidigare har jag ätit LCHF en period och sen fallit tillbaka. Nu är jag rätt stabil. Har senaste året även valt bort LCHF-desserter helt, för som du säger så överäter jag lätt på det. Vill inte koppla ”gottis” till filmkväll eller umgänge eller belöning, även om det är LCHF-mat. Lika bra för mig att ta bort det. För MIG är det inte alls tråkigt, men omgivningen tycker nog att det är trist. 😉 Har några kilo kvar att minska i vikt, så nu är jag rätt strikt, men sen kommer nog morot smyga in i kosten. Gott och inte alls triggade! Skulle aldrig välja sötningsmedel före typ rotfrukter, med tanke på mängden skumma fuskmedel som vi alla får i oss i kosten, trots att man försöker plocka bort.

    1. Låter som att du har gjort ett klokt val, att plocka bort socker och sötningsmedel från din kost. Stort lycka till med återstoden av din viktresa!

  2. Jag håller med! Om man nu valt en annan väg i livet, efter år av bullar, kakor, godis och sånt - varför fortsätter man det beteendet fast med sötningsmedel? Det borde ju vara logiskt att ändra sitt beteende och sina vanor istället. Är mer naturligt, vi har inget behov av det tillsatta sockret i någon form anser jag. Hellre mer rotfrukter istället, det är ju som sagt svårt att äta för mycket av sånt:)

  3. I den (lilla) mån jag äter sött äter jag naturligt sött, typ dadlar, bananer eller honung. För mig är ren oprocessad mat viktigare än eventuell blodsockerhöjning; jag ser till hela näringsintaget och det är ju betydligt bättre med naturliga sötningsmedel snarare än konstgjorda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *