Bacon - bra eller anus?

Hur är det med bacon egentligen? Kan man kioska i sig bacon dagligen med gott samvete? Först och främst beror det nog på vem man frågar. De flesta dietister och läkare skulle nog säga nej - för det innehåller alldeles för mycket fett - och fett av den värsta sorten, dvs mättat 😉 !!! Frågar man en hängiven LCHF:are blir nog det generella svaret ja - för mättat fett är den bästa sortens fett 🙂 och vad äter man annars ihop med frukost äggen? (Ja, nu generaliserar jag grovt - I´m aware of that.) Frågar vi dom som vill äta så ren och oprocessad mat som möjligt blir svaret med största sannolikhet nej - eftersom det knappt finns bacon utan nitrit och andra tillsatser.

Själv är jag en hälsonörd av rang! Är noga med vad jag stoppar i mig. Vill gärna veta varifrån maten kommer, vad den innehåller och hur den kommer påverka min kropp - i det långa loppet. Hur placerar sig bacon i detta tänket?…

Bacon innehåller mättat fett, vilket är bra för kroppen. Att det är jäkligt gott och lyfter nästan vilken rätt som helst, är ytterligare ett plus i kanten. Men, tyvärr är det så att nackdelarna är för stora och tar över, för att jag ska kunna äta det med gott samvete. This is why bacon is bad:

  • Innehåller nitrit E-250 vilket är cancerframkallande (och ibland även E-251)
  • Innehåller ofta rökarom, inte så sexigt efter man läst ”Den hemlige kocken”, cancerframkallande?
  • Innehåller socker i en eller annan form

Green Matmarknad hade ett nitritfritt rökt sidfläsk som jag köpte upp mig på. Helt utan tillsatser och annan skit. Har dock inte sett det på ett tag, så jag börjar bli lite orolig att det kanske inte kommer finnas i sortimentet längre. Kommer bli en mycket ledsen tjej i så fall.

Kopplingen mellan bacon, processat kött och cancer har väl knappast undgått någon, (finns ett äldre inlägg här) så det blir lite skevt i mina ögon, när man dagligen stoppar i sig av dessa varor. Okej att man mår bra för stunden, men vad gör det med kroppen på sikt?

Bacon, I love you, men det blir tumme ner från mig. Sorry!

En reaktion till “Bacon - bra eller anus?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *