Periodisk fasta

Alla gör det. Kör periodisk fast alltså. Har kollat runt, läst på och tycker att det låter intressant - så varför inte prova?! Först och främst kanske jag ska reda ut vad det handlar om - periodisk fasta. Det finns ett antal olika upplägg för hur man genomför sin PF. Jag kommer testa den som de flesta verkar göra - Leangains metoden.

Vad är periodisk fasta?

PF är en självreglerande deff och bulkcykel. Med LeanGains fastar man 16 timmar och äter under 8 timmar. För kvinnor rekommenderar man fasta i 14 timmar och äta under 10 till en början. Funkar det kör man på 16/8 timmars regeln. Kalorifria tuggummin, lightläsk (fast sån skit dricker man ju inte ) och kaffe är ok under fastan. Det du får i dig ska helt enkelt innehålla minimalt med kalorier.

Metoden är skapad av Martin Berkhan och är en metod baserad på kost/fasta och tung styrketräning. Meningen med metoden är, att man ska gå ner i fettprocent och samtidigt öka i muskler/styrka.

Vilka hälsofördelar får man av PF?

 • Minskad kroppsfett & kroppsvikt
 • Underhåll av skelett muskelmassa
 • Minskade blodsockernivåer
 • Minskade insulinnivåer och ökad insulinkänslighet
 • Ökad lipolys & fett oxidation - fettförbränning
 • Ökade glukagon nivåer
 • Ökade tillväxthormon nivåer.

Låter mycket intressant, eller hur? Jag vet dock inte hur mycket en PF kommer påverka mina resultat. Äter väl ganska snarlikt detta mönster redan idag. Skillnaderna är - att jag idag äter 3 mål istället för 2 - och mitt ätfönster löper under 11 timmar istället för 10.Tror dock att jag ska köra på 16/8 timmars fastan. Känns inte som att det skulle vara några problem. Min största hangup är dock det här med att äta efter träning. Man har ju alltid hört att man måste inta proteiner max en halvtimme efter avslutat styrketräningspass - ska man bara skita i det? Har läst det här…

”En majoritet av dina kalorier ska intas efter träningspasset (då menar jag under de 8 timmar du äter, inte 30 minuter efter passet). Ett minimum på 60 % av dina kalorier ska intas efter träningspasset.”

Här är jag ganska rolig. Jag skiter i de flesta gamla normer och regler vad gäller kost och träning - men just den här - ät protein 30 min efter passet - är fast etsad i min skalle. Got to get over it. Vet dock inte hur än.

Tänker inte gå in på metoden något mer, det finns ett par riktigt bra sidor med utförlig info om PF för den som är intresserad.

www.periodiskfasta.com

www.fitnessguru.se

www.alltforforaldrar.se

Why wait? Imorgon kör vi!

17 reaktioner till “Periodisk fasta

 1. Spännande att du ska testa Leangains…

  Protein är viktigt i samband med träning, tränar du under fastan och det är långt till du ska bryta fastan så är det bästa att ta BCAA varannan timme, fram till måltiden. Utan aminosyror så stimuleras inte proteinsyntesen tillräckligt vilket leder till att förhållandet mot proteinnedbrytningen blir sämre och det är kontraproduktivt. Såhär säger kan det se ut.

  6 AM: 5-15 minutes pre-workout: 10 g BCAA.
  6-7 AM: Training.
  8 AM: 10 g BCAA.
  10 AM: 10 g BCAA
  12-1 PM: The ”real” post-workout meal (largest meal of the day). Start of the 8 hour feeding-window.
  8-9 PM: Last meal before the fast.

  1. HVF -först och främst, tack för en väldigt informativ blogg! Min plan är att träna tidigt på morgonen, så upplägget verkar klockrent! Tack för ett så snabbt svar!

   1. Roligt att du gillar bloggen och jag finns för att hjälpa så varsågod 😉

    Jag tränar alltid under fastan. De dagar jag arbetar innebär det ca 7:00 och jag bryter alltid fastan 12:00, har kört detta väldigt länge och är enormt nöjd med hur min träning går! Kan föresten rekommendera BCAA 4:1:1 från Body Science om du vill ha en med hög kvalité till ett fint pris…

 2. Låter ju faktiskt sjukt intressant. Ska du kolla med din PT vad han tycker? Hör av dig till mig sen när du vet vad han tycker 🙂 Jag har blivit inpränyad med att äta frukost 15 minuter efter att jag vaknat och sedan äta var 3:e timme. Men om ag har förstått det rätt så om man äter frukost vid 08, då får sista måltiden bli kl 16? är det så det funkar?

  1. Hahaha, ja - jag ska allt berätta det för PT:n. Men….det lär säkert dröja ett tag, sjuk sträckning i en (eller flera)muskler. Kommer ihåg att Paul sa till mig att man skulle äta inom en halvtimme efter man vaknat 😮 . Provade en gång, men nä, det funkade inte för mig. Jag åt för ätandets skull lixom, inte för att jag var hungrig. Sen det här med att äta var 3:e timme - japps, jag har också gjort så tidigare. Innan LCHF då, och då var det för att jag fick dom här blodsockerdipparna och var ”tvungen” till att äta för att fungera. Well, inte längre!
   Tillbaka till fastan 🙂 Det känns som att det viktiga är att man fastar 16 tim och äter 8, och då funkar dina tider bra, dvs sista målet vid 16. Men när jag kollat runt på div bloggar och faktasidor verkar de flesta äta mellan 12-20. Vågar inte säga varför, för jag är ju en rookie på det här. Kan ha något med stresshormonerna att göra…Maila killen på http://www.periodiskfasta.com . Fick svar snabbt som f-n av honom. Ha det bäst!

 3. Nu är jag oxå med! Tog lite extra ägg och skinka igår kväll runt 21 då jag läst färdigt om PF :). Så nu får vi se hur länge jag kan hålla mig från lunchlådan 😉 Har med mig lite kokta ägg om det blir helt fel. Får se hur mitt migränhuvud klarar av detta…

  1. Gött Anni, då är vi två 🙂 So far so good, eller vad tycker du? Var såklart hungrig där vid halvåtta i morse, när jag i vanliga fall äter frukost, men det gick över snabbt. Hur har det gått för dig? Huvudvärk?

   1. gårdagen gick bra! lite småhungrig med väntade med lunchen till 12, (blev fasta på 15 h).
    12 Köttgryta med grönsaker
    14.30 kaffe med cocosfett
    17.30 Kött och lök med smör
    18.30-19.30 Efit
    20.00 Sojaprotein med svarta vinbärs, mixad och åts som glass.

    Idag var jag lite hungri nyss. Men sitter med min kaffekopp och får se hur resten av dagen artar sig.Spännande är det iaf!

 4. Nu har jag läst på lite. Jag testar idag, men tänker inte köra 8-16 iallafall 🙂 Kör nog snarare 11-19, eller 12-20 🙂 Spännande.

  1. Fast nu blev jag lite lost med kosten och kolhydrater dit, och protein dit. Kan du inte lägga upp ungefär hur du käkar?

   1. Såklart jag kan! Dagens inlägg får bli en summering, upplägg och tankar om PF. Enligt Leangains ska man ju äta kolhydrater och så när man kör PF, men nä - dom tänker jag fortfarande vara väldigt restrektiv med. Däremot ett något ökat proteinintag är av intresse….dvs när jag väl börjar träna igen. I miss the gym 🙁

  1. Hej Anna och stort tack 🙂
   Gillar ditt träningsupplägg…kanske för att det påminner så mycket om mitt eget 🙂
   Jag är själv väldigt grön inom PF, men om du tränar kl 19 bör du äta ditt största mål efter träningen. Om du behöver, ta ett mindre mål innan träningen istället.
   Vad jag upplever svårt med PF är att få i sig rätt mängd mat. Känns som att man går på ett allför litet näringsintag- vilket inte alls känns bra. Just nu blir det ju ingen styrketräning för mig, så för tillfället känns det ok. Undrar bara hur det ska gå när man väl sätter igång igen…Anyways, om man inte har ork att genomföra sitt pass tyder ju detta på att man ätit fel, eller för lite..Jag tror inte att PF är meningslöst, men jag är inte övertygad om att man ska göra det 7 dagar i veckan. Då blir kroppen van vid det också ju…Kommer jag på nåt bra lovar jag att dela med mig! Kör hårt tjejen!

 5. Hej, inser att det var ett tag sen du skrev det här inlägget men tänkte höra mest hur det gick för dig med PF? Jag har precis börjat med 16/8 än så länge väldigt positiv! 🙂

  1. Djupt kluven inför detta! Numera fastar jag endast 2 dagar per vecka och det gillar jag. Kolla in kategorin Periodisk fasta. Där hittar du mer info om vad jag tycker och känner om ämnet 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *