Malfatti LCHF style

september 27, 2023 i Grönsaker, Recept

Malfatti betyder dåligt lagat. Det påminner mycket om gnocchi i både konsistens och form. Gnocchi innehåller dock potatis, vilket inte denna variant gör . Såg dom här små bollarna på Instagram (great food inspo) och receptet kommer från casaspangtorp.blogspot.se .

1 ägg + 1 gula
250 g ricotta eller färskost
1 dl riven parmesan
ca 300 g fryst spenat
2 msk fiberhusk
1 tsk salt och några varv med svartpepparkvarnen

Tina spenaten och krama ur vätskan noggrant. Skär spenaten i mindre bitar. Blanda sedan med resten av ingredienserna, men vänta med fiberhusken till sist. Blanda väl och låt stå och dra ca 15 minuter i kylen. Forma sedan små bollar med fuktade händer. Koka i lättsaltat vatten. De är klara när de flyter upp till ytan, tar bara någon minut. Här slutar original receptet. This is what I did extra… :D

Jag hackade bacon (mitt nitritfria ekologiska) och stekte detta i lite smör. Pressade ner en vitlöksklyfta och slängde ner lite pinjenötter mot slutet.

När malfattin väl var färdig tyckte jag inte att den såg så rolig ut. Blek och sjuk, ungefär som pasta brukar se ut :D Då fräste jag den lite snabbt och lätt i fettet som blev kvar från baconet och vips så fick den en mycket trevligare appearance. Sedan slungade jag ihop ruccola med den färdiga malfattin. Toppade med bacon och pinjenötter och avslutade med lite hyvlad parmesan. Så jäkla gott!

Malfattin är trots spenaten ganska smaklös, men har en trevlig konsistens och påminner som sagt om gnocchi. Kommer absolut att göra det här igen!

Big fenx till casaspångtorp för inspon!