Artificiella sötningsmedel

To be or not to be, that is the question.

Det finns i alla fall ett par som jag väljer bort och det är aspartam, acesulfam-k och sukralos. Om de är farliga för oss eller inte råder stora meningsskiljaktigheter. Man får helt enkelt bestämma sig för vad som verkar logiskt och ta ställning utifrån detta. Jag är sannerligen ingen kemist, så när det kommer till mina tankar och mitt resonemang kring ovanstående är det möjligt att jag är helt ute och cyklar 😉 Rätta mig gärna då.

Vad gäller aspartam byggs det av två helt vanliga aminosyror, vilka vi får i oss från protein vi äter. Sukralos gör man från helt vanligt socker. Det låter ju inte så farligt! Man utgår alltså från några högst naturliga ingredienser men får ut något som är högst onaturligt. När man i ett labb börjar mixtra med den kemiska strukturen genom att byta ut, lägga till eller flytta runt atomer och molekyler , då ändras ju den naturliga strukturen till något för kroppen helt nytt och främmande ämne. Man får en slutprodukt som inte existerar naturligt här på jorden - något som endast kan framställas med hjälp av kemi. Klart att detta måste påverka kroppen på något sätt! Jag jämför det med omestrat fett, som vi vet är dåligt för oss. I den processen ändras fettsyrornas position på fettmolekylen och får en ny slumpartad placering. Vi får en ”muterad” fettmolekyl där kroppen inte känner till den nya strukturen. Same, same - but different? Right?

Dessa sötningsmedel påverkar inte vårt blodsocker, men det kanske inte är det enda som räknas? Om man kan bortser från de eventuella (och allvarligare) konsekvenserna, hur de påverkar hjärnan, olika sjukdomstillstånd och vår miljö - kan de även hämma viktnedgång och produktionen av ketonkroppar, samt halvera (!) uppsättningen av våra goda tarmbakterier.

Självklart spelar frekvens och mängd en roll vad gäller intag av dessa, men är artificiella sötningsmedel något som ska ingå i vår vardagliga kosthållning? Ska vi byta frukosten mot en Celsius i tron att vi gör ett bra val, vad gäller vikt och hälsa?

Hur tänker ni runt dessa sötningsmedel och använder ni några av dom?

 

 

13 reaktioner till “Artificiella sötningsmedel

 1. Jag använder erytritol och stevia, men är inte säker på att det nödvändigtvis är någon bra idé. Det underhåller nog sötsug skulle jag tro. Jag upplever att efterrätter med sukrin eller stevia/sötströ får magen att må lite konstigt, känns som om den blir sur. Det bästa är nog att skilja på vardag och fest tänker jag.

  1. Tror också att de underhåller sötsug. Söt smak på tungan måste bli till sött för hjärnan med, oavsett om det kommer från vanligt socker eller sötningsmedel.
   Tycker också att man bör skilja på vardag och fest.

 2. Jag har tidigare använt stevia, men jag tillhör de som känner av den metalliska eftersmaken, så det plus att jag har tänkt ett varv till gör att jag inte använder det längre. Honung, akaciasirap eller frukt känns bättre som sötning.

 3. Jag har aldrig testat eller köpt hem sötningsmedel. Egentligen inget jag reflekterat över innan, men sedan jag flyttade hemifrån har jag tänkt att jag måste prova. Men på något sätt har det ändå inte blivit av. Jag har inte haft behovet och har blivit ännu mer osugen när jag vet att det kan skada kroppen. Är väl också lite ”rädd” för att det ska starta något slags sockersug, samt med tanke på min känsliga mage och hur den skulle kunna reagera.. Jag fortsätter avstå =)

 4. Stevia och honung är det enda jag använder i små mängder. Har gjort Stevia avkok av plantan och det känns ju bättre än stevia strö/oulver t.ex. som egentligen är konstgjort det också. Men trots att Stevia är kalorifritt påverkar det ändå insulinet vilket förvirrar kroppen, Det utsöndras insulin utan att blodsockret är höjt vilket t.ex. hämmar fettförbränningen och tar bort fria fettsyror ur blodet. Så för de som vill gå ner i vikt är det ju ingen höjdare, Honung höjer ju då blodsockret men är ju det mest naturliga. och använder man det i liten mängd och inte triggas för mycket så tycker jag det är ett bra alternativ. Och honung är ju så sött så man behöver så liten mängd. De gånger jag använder honung använder jag rå honung som har kvar alla näringsämnen och mjölksyrebakterier. Och ska man söta något ibland så måste man ju erkänna att honung ger bättre smak än stevia 🙂 .

 5. Jag använder honung, råsocker eller mörkt muscovadosocker i små mängder de få tillfällen jag ska söta något. Har provat stevia men hu, så vidrigt!

 6. För min del så är jag lyckligt lottad och har inget sötsug. Är sötsuget mest tjejer som har bekymmer med?

 7. Föredrar grön stevia (krossade steviablad), men honung i liten mängd vid festliga tillfällen är okej. Dock försöker jag hålla mig ifrån allt vad sötning heter, eftersom jag har lätt för att falla tillbaka i sötsuget. Skönt att kunna känna vad maten faktiskt smakar.

  1. Jag har tidigare sötat med sukrin, men jag ska testa med Yacon sirap. Använder inte sötningsmedel i någon större utsträckning, men ibland är det gött med något sött 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *