Måste bara dela med mig av denna skatten. Den är så god, så risk finns att man äter mer än väntat. Se därför till att alltid göra lite extra 🙂
Till 4 pers behöver du:
6 kycklingfileér
salt, peppar
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
150 g rökt stekfläsk eller 1 pkt bacon
10 kvistar färsk timjan, eller 1 msk torkad
4 dl rött vin
1.5 msk soja
2 lagerblad
12 steklökar
300 g champinjoner
3 dl grädde
Börja med att dela fileérna i stora bitar. Jag brukat dela en filé på tre bitar. Stek gyllene i smör i stekgryta. Salta och peppra. Ta upp och lägg åt sidan. Fräs därefter lök, vitlök, morot och stekfläsk (eller bacon) i grytan. Lägg i hackad timjan. Blanda runt och låt steka tills det fått bra med färg och fläsket (baconet) är småknaprigt. När detta är gjort, tillsätt den stekta kycklingen, häll på vin, soja och lagerblad. Låt puttra i ca 10 min under lock. Tillsätt därefter grädden och smålöken och låt puttra ytterligare 10 min.
Dela champinjonerna. Stek på hög värme i smör i en egen stekpanna. Salta så vätskan åker ut. Häll i champinjonerna i kycklinggrytan precis innan servering.
Servera med blomkålsris. Om man inte vet hur man gör blomkålsris kommer det här.
Jag brukar räkna ett medelstort huvud till 4 pers. Riv blomkålen på den grövsta sidan på rivjärnet. Lägg ”riset” i en gryta, täck med vatten. Salta och peppra och låt koka upp. Småputtra nån minut, det går väldigt snabbt.
Häll sedan av vattnet. Klart att servera!