LCHF Budapestrulle

maj 13, 2012 i Baka, Recept

Receptet kommer från Marianne (ja - jag hittar mycket gott där).

Ingredienser till botten:
6 äggvitor

5 msk sukrin (originalet säger 3 msk sötrix och 1/2 krm stevia. Ni som bakar mycket kanske ska köra på den kombinationen istället, då ni kanske känner stora skillnader smakmässigt på de olika sötningsmedlen.)
0,5 dl kokosnötsmjöl

1 dl hasselnötsmjöl

1 dl finhackade hasselnötter

Fyllning:

5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljpulver (vanilla bourbon)

1 ask hallon (250 g)

1 ask blåbär (250 g)

100 g mörk 70% choklad till garnering

Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och sötning till en fast marängsmet. Blanda kokosnötsmjöl och de finhackade nötterna och hasselnötsmjölet. Vänd försiktigt ner det i marängsmeten. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på och låt kallna. Lägg upp den färdig bakade kakan (fortfarande på pappret) på en fuktig kökshandduk och rulla sedan ihop allt (handduk inräknad) snabbt och låta det hela kallna, ihoprullat. Det gör det enklare att rulla ut kakan för fyllning, för att sedan rulla upp den igen utan att den brister för mycket.

När kakan har svalnat är det dags att rulla ut den. Vispa grädde hårt och smaksätt med vanilj. Bred över kakan. Häll ut bären ovanpå grädden och rulla sedan ihop kakan försiktigt. Detta var ganska meckigt tyckte jag - och rullen sprack på ett par ställen. Inget som syntes dock.

Smält choklad i vattenbad eller micro och ringla över kakan - and voila! Budapestrulle it is!