Brist på träning - a downward spiral

november 20, 2023 i Träning

Jag börjar se slutet på en period som varit allt annat än lugn. Kostrådgivarutbildningen -som visade sig vara mycket djupare och tyngre än vad jag förväntat mig - och massor av självstudietimmar på detta. Ssamtidigt ett heltidsjobb som kräver både planering, struktur och tempo från mig. Jag klagar absolut inte, det är självvalt och har varit lika kul som tufft - men självklart har andra viktiga saker bortprioriterats. Matlagning (vad är det?) och TRÄNING - vadå?

Suck.

Jag känner mig själv så väl vid det här laget - och jag vet så väl vad som händer när jag börjar släppa på kontrollen, rucka på principer och börjar bortprioritera saker som är viktiga för mig i det vardagliga livet. Jag har sagt det förut, men säger det igen.

TRÄNING är A och O för mitt välmående och hälsa. Om jag tar bort träning (delvis, eller helt - som det nästan har blivit nu) kommer det att bli följder av detta. Så är det bara.

  1. Jag äter sämre. Det slinker ner både nötter, frökex, ost, rotfukter, bär med grädde och kesella, mörk choklad och vin.
  2. Jag äter mindre ”mat”. Dvs äter mindre portioner vid varje måltid, men äter mer av ovanstående - och då oftast kvällstid 😉
  3. Mindre / ingen träning påverkar såklart humöret. Blir lätt irriterad, får mindre lust, mindre energi, blir apatisk och har inte lust att göra nåt!
  4. Påverkar en rad hormoner - i NEGATIV riktning såklart. Jag kommer sova sämre, vilket ökar kortisolet i kroppen och på så sätt ökar jag insulinet, som då saktar ner ämnesomsättningen - och vips så löper en hel armada fettinlagrande signaler amok i kroppen.

Jag gör mig själv en stor otjänst då jag bortprioriterar träningen - och ändå har jag medvetet ”valt” att bortprioritera denna? Ja! Men endast för att jag visst att det skulle bli en kort period av mitt liv. Det här är inte hållbart i längden - varken fysiskt eller psykiskt. Sonja vet precis vad jag pratar om.

Om tre dagar är det över. Sorgligt och skönt på en och samma gång. Jag besitter en helt annan kunskap än vad jag gjorde tidigare och det här kommer jag självklart att implementera vad gäller min kost, träning och återhämtning.

Hejdå volanger - hej skivstänger!