The keto project

oktober 19, 2013 i Ketos

Är nyfiken på de träningsfördelar man sägs få på en strikt ketogen kost. Inväntar fortfarande boken med stort B, men den får jag i mina händer i kväll :D Vad och hur man ska äta är ganska givet, men att få rätt balans mellan de olika makronutrienterna är en annan femma. Att äta tillräckligt med fett och minimera kolhydraterna ser jag inte som ett problem, däremot tror jag att det kan vara svårt att balansera proteinet. Riktmärket ligger någonstans mellan 1,2-1,5 gram per kilo kroppsvikt. En ökad mängd leder till att det överblivna proteinet blir till glukos och kommer därigenom påverka ketonerna.

Vad innebär det att äta strikt ketogent då? Den generella regeln säger att ungefär 3-5E-% kommer från kolhydrater, 1o-15E% kommer från protein och resten från fett. Man kan höfta lite hit och dit, men för att vara på den säkra sidan kommer jag lägga in all mat på matdagboken.se. På så sätt har jag full kontroll och kan genom denna ändra fördelningen mellan makronutrienterna om det behövs. Jag tror inte att det här kommer att bli ett lätt projekt, då jag gillar grönsaker och variationen de tillför i maten jag äter. 3-5E% kolhydrater ger inte mycket att spela på.

Planen är i alla fall att kör på fram till jul/nyår. Från första början verkade det rimligt med en månad, men vid närmare eftertanke kändes det inte som en rättvis testeriod. Nog för att jag äter lågkolhydratkost som det är idag - men en liberalare variant som gör att jag antagligen inte är fullt keto adapted. Därav väljer jag två månader, så jag har lite att spela på för att hitta den rätta fördelningen. Jag kommer under projektets gång att mäta både blodsocker och (blod)ketoner, för att se hur de påverkas av träning och fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater.

Varför testar jag? Primärt för att se hur det kommer påverka mina träningsresultat (bättre ork, styrkeutveckling, uthållighet) men även för att se hur nutritional ketosis påverkar en so-what keto adapted, normalviktig, tränande kvinna som är i sina bästa år ;)

Såvida man inte är sjuk i någon sjukdom som kräver ketogen kost, är gravt överviktig, eller har någon form av sockerberoende ser jag ingen anledning till att hålla en strikt ketogen kosthållning under en längre tid. Men det är en annan femma och här kommer åsikter att gå isär.

Under veckan som kommer ska jag roa mig med att läsa ” The art and science of low carbohydrate performance” för att sätta igång på riktigt veckan därpå.

Är det någon där ute som testat och märkte ni i så fall av några fördelar?