Hur xenoöstrogener och kemikalier påverkar vårt östrogen och vår fettinlagring

januari 28, 2013 i Hälsa

 

Om det inte hade varit för the BSM (biosugnature modulation) hade jag nog inte börjat nysta i hur hormonet östrogen påverkas av kemikalier och xenoöstrogener i dessa. Som bekant fick jag genom BSM-mätningen svaret att jag gärna lagrar fett på rumpa och baksida lår, vilket för övrigt är vanligt hos oss females. Det kan vi tacka östrogenet för :D
Vad är det som gör att man har för mycket östrogen? Kan man på något sätt påverka detta och kan det gynna fettinlagringen i form av mindre fett på rumpan? För att förstå hur och varför - introducing xenoöstrogenerna.

Xenoöstrogener är ett annat ord för främmande syntetiskt östrogen. Det otäcka är att de imiterar östrogen så bra att kroppen tolkar det som riktigt östrogen. Well, it´s not och de stör den naturliga hormonbalansen. Xenoöstrogener finns i plast, kvitton, hudkrämer, lotions, schampo, parfymer, rengöringsmedel med mera. Ni känner säkert igen bisphenol-A, BPA, parabener och phtalater?! Bara för att nämna några.

Går igenom mitt smink och mina hurdvårdsartiklar. Inte mycket jag kan ändra på där. Det är längesedan jag slutade med dagkrämer, bodylotions etc. Numera är det bara olja som gäller :) Avokadoolja och mandelolja till ansiktet och jojobaolja till kroppen. Duschcreme, schampo och balsam ska bytas ut så snart de jag har är slut. Inköpta på Bodyshop. Innehåller sulfater :( Deodoranten är utbytt till en utan aluminium. På gott och ont ;)
Plast är det största dilemmat. All förvaring är ju av plast! All mat förvaras i plast. Köksredskap - plast. Skärbräda - plast. Matlådor i frysen - plast. Burkar i kylen - plast. Burkar överlag - plast. Plastaskit! Har googlat efter matförvaring, dvs lunchlådsförvaring i glas eller rostfritt utan framgång. Har ni några tips? Man ska inte förvara mat i plast för att gifter kan läcka ut i maten och man ska definitivt inte micra mat i plastburkar av samma anledning. Men det gör ni väl inte heller?
All rengöring (ugn, kök, bad, golv) är förvisso ekologisk, men innehåller saker som man inte kan uttala. Jag borde gå över till bättre alternativ. Bikarbonat, citronsyra och ättika kommer man långt med. Frågan är bara om man orkar.

Även fytoöstrogener påverkar vårt östrogen och den största källan till detta är sojabönor. Fytoöstrogener har även de likheter med hormonet östrogen, vilket i sin tur gör att man bör undvika sojaprodukter om man är östrogendominant. Man kan alltså påverka östrogenet och därigenom fettinlagringen på rumpa och lår, genom att eliminera hormonstörande xenoöstrogener och sojaprodukter ur kost och miljö.

Med rätt kunskap kan även kosttillskott hjälpa till med att påskynda detoxen och få rätt på obalanserna. I alla fall om man tror på BSM. Men det är ett helt annat inlägg :)